Zelená oáza v malom priestore? So závesnými kvetináčmi žiadny problém

Parapety zaplnené kvetináčmi od výmyslu sveta, rastlina v každom kúte a zelené zátišia, cez ktoré pomaly nevidíme na druhú stranu bytu. Izbové rastliny zažívajú renesanciu a na výslnie sa vrátili veľké druhy ako monstery, svokrine jazyky či fikusy. Podľahli ste im aj vy, ale svoj byt už nenafúknete? Čo tak doplniť svoju zelenú oázu závesnými kvetináčmi?

Závesné kvetináče - makrame

Keď nás navštívia priatelia či rodina v novom byte, neraz počujeme ako prvú hlášku: Ešte ti tu chýba nejaký kvet.” Niečo na tom naozaj bude. Kvety a rastliny sú často prvým doplnkom, ktorý si zaobstaráme do nového bytu, domu či kancelárie. Pôsobia pozitívne na našu psychickú pohodu, dotvárajú pocit domova a v neposlednom rade sú známym čističom ovzdušia.

Navyše sa stali žiadaným dizajnovým doplnkom. Bytoví architekti vo svojich vizualizáciách počítajú s urastenými monsterami, ktoré sme kedysi vídali na každej školskej chodbe či v čakárni u lekára. Svokrine jazyky hrdo dopĺňajú interiéry kaviarní a oleandre zdobia nejednu terasu.

Okolo pestovania izbových rastlín sa vytvorili celé komunity ľudí, ktorí si vymieňajú rady ohľadom ich starostlivosti. Zároveň nadšene zdieľajú fotky svojich úspechov v kvetináčoch. Nejeden pestovateľ či pestovateľka si však vzdychne pri pomyslení, kam s ďalším kvetom, ktorému v obchode nedokázal. Našli ste sa v našom opise? Odpoveď možno leží v závesných kvetináčoch.

Aký závesný kvetináč si vybrať?

vkusné, praktické a vytvoria originálnu atmosféru. Závesné kvetináče vám ušetria miesto na zemi či parapete. Vaše stropy budú vďaka nim dokonca vyzerať vyššie. Ľahko ich zladíte so svojím interiérom, pretože na trhu nájdete množstvo kvetináčov v rôznych štýloch od industriálnych cez boho až po škandinávske.

Závesný kvetináč - zeleň

Rovnako máte na výber z rôznych druhov a typov. Môžete siahnuť po jednom dominantnom kvetináči alebo po viacpočetných súpravách. Čo sa materiálu týka, vo svetlom interiéri sa bude skvele vynímať bambusový kvetináč, k modernejšimu sa zase hodí kamenina. Nadčasovou voľbou sú keramické a terakotové kvetináče, ktoré pristanú každému kvetu. Praktické sú zas prateľné látkové obaly na kvetináče, ktoré dodajú interiéru vidiecky nádych. 

Veľkým trendom je makramé košík na kvetináč. S trochou zručnosti si ho môžete vyrobiť aj doma. Ide o záves na kvetináč zhotovený z posplietaných uzlíkov zo špagátu, najčastejšie bavlny. Ak obľubujete ratanové doplnky, váš byt sa nesie v zemitých farbách alebo je plný čipkovaných obliečok na vankúše, makramé si zamilujete.

Závesné kvetináče - minimalizmus

Aké kvety sú vhodné do závesných kvetináčov?

V spomínanom makramé vyniknú najmä prevísajúce rastliny, ktoré budú s jeho bohémskym vzhľadom skvele ladiť. Vyskúšajte starček, potosovec alebo monsteru adansonii.

Menšie ozdobné kvetináče odporúčame ponechať pre sukulenty, ktoré rastú pomalšie a nevyžadujú veľa vody, ako napríklad tučnolist či tillandsia. Príliš veľa vody by mohlo malý kvetináč preťažiť.

Obľúbenou voľbou do závesných kvetináčov je tiež zelenec a brečtan, obe rastliny sú nenáročné na starostlivosť a odvďačia sa vám krásnymi zelenými listami. Ak hľadáte niečo, čo zaujme na prvý pohľad, skúste rozchodník alebo pilea depressa.

Nemusíte však ostávať iba pri zelených rastlinách. V závesných kvetináčoch sa budú vynímať pelargónie, petúnie, fuksie, ale i muškáty, ktoré zvládnu aj exteriérové podmienky. Na balkóne s nimi ľahko vytvoríte romantickú oázu. Stačí si sadnúť, dopriať si kávu a užívať si kvety nad hlavou.

Závesné kvetináče - exteriér

Môžete tiež pripraviť veľkolepý vstup pre každú vašu návštevu. Ak vám to umožňuje dispozícia bytovej chodby alebo, ideálne, bývate v dome, zaveste po každej strane vchodových dverí jeden kvetináč. Prípadne rovno na ne. Garantujeme, že návštevy sa k vám budú vracať s radosťou.

Kam umiestniť závesný kvetináč?

Keď ste si už vybrali kvetináč aj rastlinu, je čas rozhodnúť sa, kam ich umiestnite. Okrem svetelných podmienok vhodných pre danú rastlinu je potrebné zvážiť aj niekoľko praktických otázok.

Kvetináče nevešajte nad vysoký nábytok, kde by ste ich mohli nechtiac rozbiť. Taktiež ich neumiestňujte nad pohovky a kreslá na sedenie. Hoci rastliny vytvárajú pohodu, veľký keramický kvetináč zavesený nad hlavou už menej.

Naopak, skvelým miestom je okno. Kvetinovým závesom si vytvoríte súkromie a večer pri západe slnka budete odmenení magickou tieňohrou listov na vašich stenách

Veríme, že závesné kvetináče zútulnia váš domov a doprajú vám ešte viac miesta pre milované izbové rastliny. Nezabudnite, že ani tá najkrajšia rastlina nedokáže zatieniť staré a nevzhľadné dvere. V našej širokej ponuke nájdete moderné hliníkové vchodové dvere do domu. Samozrejmosťou je výroba na mieru a montáž po celej SR.

Potrebujete poradiť s výberom vchodových dverí? Radi vás privítame osobne v našej predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici, kde vám predstavíme dostupné riešenia. Nájdete nás na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.