Vyberáte si vonkajšie dvere do domu? Spoznajte trendy roku 2022

Ak chcete, aby vaše bývanie po dizajnovej stránke korešpondovalo s modernou architektúrou, mali by ste sledovať najnovšie trendy. Vonkajšie dvere do domu nie sú žiadnou výnimkou. Čo je in v roku 2022?

Hliníkový profil rozhoduje o kvalite

Profil je v technickom ponímaní výrobok, ktorého prierez má presne určený tvar po celej dĺžke. Materiálom je zvyčajne hliník, plast alebo drevo. Hliníkový profil je základným konštrukčným elementom pri výrobe hliníkových dverí. Je z neho zložená celá dverná konštrukcia, vrátane zárubne, dverného krídla alebo rámu pre svetlíky.

Vlastnosti vchodových dverí sa skrývajú v hliníkovom profile, kde voľným okom bez rozrezania nedovidíte. Hoci dvere od rôznych výrobcov môžu vyzerať na pohľad rovnako, práve vo vnútri nájdete najväčšie rozdiely, ktoré rozhodujú o kvalite a, samozrejme, aj cene.

Rodinný dom, ktorého žiadosť o vydanie stavebného povolenia bude podaná v roku 2021, musí spĺňať kritériá triedy A0. Pre vonkajšie dvere v ponuke Luglass to znamená automaticky použitie hliníkového profilu Aluprof MB-86SI, ktorý momentálne dominuje našim predajným štatistikám. Ide o pevné a odolné riešenie, ktoré je vhodné aj do náročných teplotných a poveternostných podmienok. Zároveň spĺňa všetky požiadavky a normy na tepelné a izolačné vlastnosti. Konkrétne ide o tri integrované komory, prerušený tepelný most a dodatočné tesnenie. Je to zlatá stredná cesta.

Trend pre rok 2022: Hoci sme zaznamenali väčší záujem o špičkový pasívny hliníkový profil MB-104, očakávame, že hliníkový profil MB-86SI ostane naďalej najpopulárnejšou voľbou nielen pre novostavby, ale aj rekonštrukcie. Dôvodom je najmä pomer jeho ceny a vlastností.

Hliníkové profily pre klasické vchodové dvereMožnosti výberu hliníkových profilov pre vonkajšie dvere a ich kľúčové vlastnosti.

Dverná výplň je srdcom vchodových dverí

Samotné dvere tvorí v prípade hliníkových dverí profilový rám, do ktorého treba vložiť dvernú výplň – teda to, čo bude vypĺňať rám dverí. Predstavte si okno. Jeho súčasťou je tiež plastový alebo hliníkový rám, ktorý vypĺňa sklo. Pri vchodových dverách je to rovnaké. Dverná výplň tvorí najväčšiu plochu vchodových dverí, a preto je dôležité vybrať takú, ktorá má dobré tepelnoizolačné a bezpečnostné vlastnosti.

Estetický vzhľad a bezpečnosť dverí môžete zvýšiť prekrytím krídla (predsadením dvernej výplne) – vtedy hliníková dverná výplň prekrýva celé krídlo dverí. Rám je skrytý a dvere tak tvoria jeden celok. Je to riešenie, ktoré je v porovnaní so štandardnou dvernou výplňou výrazne náročnejšie na prekonanie vlámaním a zároveň esteticky príťažlivejšie, keďže vzor vynikne na celej ploche dverí. Prečítajte si viac o výhodách prekrytého krídla.

Trend pre rok 2022: Výhoda prekrytého krídla je evidentná a na rozdiel od hliníkového profilu aj viditeľná na prvý pohľad. Okrem toho, že skryje na pohľad rušivé prvky, vytvorí súvislú plochu, ktorá lícuje so zárubňou a zároveň zobrazí dizajnový vzor v plnej kráse. Samozrejmosťou je vysoká bezpečnosť dverí. V porovnaní s minulým rokom sme zaznamenali nárast záujmu o toto riešenie až o 54 %.

Profilový dverný systém a prekryté krídlo pre vchodové dvereRozdiel medzi vloženou dvernou výplňou a prekrytým krídlom pri vchodových dverách.

Sklo môže byť omnoho pevnejšie, než sa zdá

Veľa ľudí má voči sklu na dverách rešpekt, no neboja sa mať na dome okná. Hoci pôsobí krehko, určite sa ho netreba báť. Do dverí alebo bočných svetlíkov štandardne osádzame izolačné trojsklo s možnosťou voľby stredového skla (číre, mliečne, zrkadlové alebo ornamentálne) podľa požiadaviek. Pri väčších presklených plochách odporúčame použitie bezpečnostných skiel (2 sklá lepené fóliou) alebo kalených skiel (až 5-násobne odolnejšie ako obyčajné sklo).

Trend pre rok 2022: Otázku súkromia by mal riešiť každý, kto hľadá vonkajšie dvere do domu s presklením. Zrkadlové (reflexné) sklo vám poskytne nadčasové riešenie, vďaka ktorému svetlo prenikne do domu, no nikto z exteriéru neuvidí dovnútra. Uvidí iba svoj odraz, podobný tomu v zrkadle. Z interiéru však budete vidieť všetko, čo sa deje pred dverami. Výnimkou je len zapnuté svetlo v interiéri počas noci. Vtedy vlastnosti skla umožňujú vidieť aj dovnútra. Napriek tomu ide o vyhľadávané riešenie, ktoré pôsobí luxusným dojmom.

Zrkadlové sklo na bočnom svetlíku hliníkových vchodových dverí - stopsol clearZrkadlové sklo stopsol číry s pieskovaným vzorom tvorí bočný fixný svetlík pre hliníkové vchodové dvere.

Dverné pánty sú detail, ktorý bije do očí

Klasické krídelkové pánty (závesy) dverí nie sú atraktívne pre každého. Ak sa dvere otvárajú smerom dovnútra, pánty sú v interiéri. Pri pohľade na vstupnú časť domu z exteriéru nenarúšajú dizajn vchodových dverí, ani celkový dojem z fasády domu. Čo keď zákazník potrebuje osadiť dvere otváravé smerom von? 

Ako alternatívu ku krídelkovým pántom odporúčame minimalistické valčekové pánty, ktoré sú elegantnejšie. Ak si zákazník potrpí na vzhľad a má rád minimalistické riešenia, môžu sa osadiť aj v interiéri. Pre najnáročnejších zákazníkov sú vhodným riešením skryté pánty, ktoré sú integrované priamo v zárubni a nie sú viditeľné z exteriéru ani interiéru. 

Trend pre rok 2022: Počet zákazníkov, ktorí si potrpia na detaily a hliníkové dvere vnímajú ako celoživotnú investíciu, rastie. Keď na dvere hľadia denne a nechcú oľutovať svoje rozhodnutie, radšej uprednostnia finančne náročnejšie riešenie bez kompromisov. Spokojnosť je totiž na prvom mieste. Trendom pre tento rok sú určite valčekové závesy.

Krídelkové, valčekové a skryté pánty (závesy) pre hliníkové vchodové dvere do domu | Luglass.skKrídelkové pánty (vľavo), valčekové pánty (v strede) a skryté pánty (vpravo).

Kombinujte dizajn s funkčnosťou

Ešte pred pár rokmi prevládal názor, že madlo na dvere v domácnosti nepatrí, pretože mnohým pripomína vstupné dvere do potravín. Časy sa však zmenili. Madlo sa stalo vyhľadávaným prvkom na dverách do rodinných domov po celom Slovensku.

Niektorí ho dokonca považujú za ikonu dverí a neváhajú za neho minúť aj stovky eur, často na úkor napr. lepšieho hliníkového profilu. Madlo je totiž na očiach, zatiaľ čo vlastnosti hliníkového profilu sa skrývajú vo vnútri. Takto si investíciu zákazníci vedia lepšie obhájiť.

Ak si myslíte, že prednosťou madla je najmä dizajn, no z praktického hľadiska je lepšia obojstranná kľučka, máme pre vás riešenie. Kombinovaný zámok s otváračom s jednoduchým mechanickým prepínaním. Prepnutím tlačidla môžete dvere podľa potreby otvárať aj potlačením za madlo, ak budú odomknuté. Je to praktické, najmä keď sa pohybujete po záhrade alebo v okolí domu. Prepnutím tlačidla späť sa jazýček zasekne a dvere môžete otvoriť klasicky, pomocou kľúča. Nastavte si otváranie dverí podľa aktuálnej potreby a nerobte kompromisy medzi kľučkou a madlom.

Trend pre rok 2022: Matná čierna, ako farba akcentu pri doplnkoch, je teraz in, najmä pri zariaďovaní modernej novostavby. Nie každý má však odvahu ísť do čiernej. Faktom je, že viac ako 90 % predaja kovania (madlá, kľučky, rozety) u nás tvorí nerezová povrchová úprava. Antikor je nadčasový materiál, ktorý sa ľahko kombinuje. Vyznačuje sa tiež ľahkou údržbou a dostupnou cenou. Predpokladáme, že nerez pri príslušenstve bude dominovať aj naďalej.

Kľučka a rozeta M&T v nerezovom prevedeníKľučka M&T (NRz) Promo a rozeta M&T (NRz) v brúsenej nerezovej povrchovej úprave.

Farba dverí je rozhodujúca

Vonkajšie dvere a fasáda hrajú dôležitú úlohu pri každom rodinnom dome. Je preto dôležité, aby dobre vyzerali. Hliník ponúka okrem výnimočných mechanických vlastností aj široké spektrum farieb a povrchových úprav. Presnejšie povedané, žiadny iný materiál nedokáže ponúknuť takú širokú paletu farieb ako hliník. Tmavé alebo svetlé, matné, hladké alebo piesková štruktúra. Farby pre hliníkové dvere umožňujú tisíce kombinácií.

Trend pre rok 2022: Ešte stále pretrváva éra antracitovej šedej, ktorú ponúkame bez príplatku. Obdobie dominancie antracitu trvá už asi 5 rokov a zdá sa, že žiadna farba mu ani tento rok nevezme prvenstvo. O druhé miesto v rebríčku popularity sa bijú rôzne odtiene hnedej a na treťom mieste sú svetlé odtiene šedej. Najžiadanejšia je matná povrchová úprava.

Populárne RAL farby pre hliníkové vchodové dvere do domuTop 15 najobľúbenejších farieb pre hliníkové vchodové dvere.

Dekory sú späť v móde

Prestížne vchodové dvere sú hliníkové dvere s prekrytým krídlom, ktoré je možné vyhotoviť v 3 rôznych povrchových úpravách: vo farbe RAL, v drevodekore alebo v industriálnom dekore. Dekory ponúkajú detailnú kresbu prírodného dreva s matnou povrchovou úpravou. Industriálne dekory zase dávajú možnosti vyhotovenia dverí v modernom štýle kameňa, betónu alebo hrdze.

Trend pre rok 2022: Napriek tradičným imitáciám dreva, aj tento rok v predaji prevládajú industriálne dekory. Sú ideálne do novostavieb, kde sa kombinujú s modernými stavebnými prvkami na mieru podľa atypických návrhov architektov.

Hliníkové vchodové dvere AVF-G-7703N s dekorom kameň (mramor) a bočným svetlíkomHliníkové vonkajšie dvere v industriálnom dekore kameň (mramor).

Industriálne dekory pre prestížne vchodové dvereIndustriálne dekory

Drevodekory pre prestížne vchodové dvereDrevodekory

Poraďte sa s nami o aktuálnych trendoch vonkajších dverí. Radi vás privítame osobne v našej predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici, kde vám predstavíme dostupné riešenia. Nájdete nás na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.