Výber vchodových dverí podľa feng šuej: Aké farby sú najlepšie?

Možno ste už počuli o princípoch feng šuej, ktoré sa používajú pri navrhovaní budov, interiérov alebo krajiny s cieľom dosiahnuť pozitívny tok energie (chi) v celom priestore. V tomto článku sa na túto problematiku pozrieme inak – prostredníctvom vchodových dverí. Aké farby sú vhodné? Čo všetko zohľadniť pri výbere?

Vchodové dvere sú vo feng šuej mimoriadne dôležité a často sa označujú ako ústa chi. Podľa praktizujúcich feng šuej práve tu vstupuje energia do vášho domova. Zároveň je to aj hranica medzi vami a vonkajším svetom. V tejto praxi je dôležitý nielen typ dverí, ale aj to, na ktorú svetovú stranu sú otočené, aký je ich tvar, farba, aj poloha vo vzťahu k ostatným prvkom vášho domova.

Vchodové dvere podľa feng šuej

Orientácia stavebného otvoru nie je prekážkou

Ak uvažujete nad farbou vstupných dverí, pravdepodobne to znamená, že máte už vymurovaný stavebný otvor v určitej časti domu, ktorý smeruje na určitú svetovú stranu. Hoci často nemôžete ovplyvniť svetovú stranu, kde sú dvere umiestnené, rozhodne môžete niečo urobiť s ich farbou. 

Ľudia, ktorí sú trochu oboznámení s feng šuej, si pravdepodobne uvedomujú popularitu červených vchodových dverí v tejto praxi a možno sa čudujú, prečo vôbec diskutujeme o iných farbách.

Je pravda, že červená farba vchodových dverí je u vyznávačov feng šuej najobľúbenejšia. Je to však preto, že domy postavené podľa špecifikácií feng šuej majú dvere orientované na juh. 

Keďže väčšina ľudí nežije v domoch postavených v súlade s týmito princípmi, nebudú mať ani dvere orientované na juh. Červená potom pre nich nie je tou najpriaznivejšou farbou.

Pri výbere farby zohľadnite svetovú stranu

Ak by ste chceli do svojho rozhodovacieho procesu zahrnúť filozofiu feng šuej, prinášame vám niekoľko základných informácií, ktoré vám pomôžu vybrať si najpriaznivejšiu farbu pre svetovú stranu, na ktorú sú orientované vaše vchodové dvere.

Sever

Ak sú vaše dvere orientované na sever, najlepšou voľbou sú farby, ktoré predstavujú prvok vody, ako modrá alebo čierna.

Severozápad

Pri dverách orientovaných na severozápad vládne prvok kovu, takže biela, strieborná či šedá sú ideálne možnosti. Týmto smerom môžete ísť aj so zemitými tónmi, ktoré idú so živlom zeme.

Západ

Ak sú vaše dvere orientované na západ, je to rovnako ako v prípade severozápadu – vládne prvok kovu. Stavte preto na bielu, striebornú alebo sivú farbu.

Juhozápad

V tomto prípade sú najlepšie farby, ktoré reprezentujú element zeme, ako napríklad zemité tóny alebo svetložltá farba – pokojne však môžete priniesť aj farbu ohnivého prvku, ako je oranžová, červená alebo fialová.

Juh

Dvere orientované na juh sú ideálne pre majiteľov domov, ktorí chcú výrazné vchodové dvere v červenej, fialovej, ružovej alebo oranžovej farbe. Všetky z nich sú totiž ideálne pre prvok ohňa. Ak sa vám zdajú príliš odvážne, môžete tiež použiť farby prvkov dreva, ako napríklad hnedú alebo zelenú.

Juhovýchod

Pri výbere farby dverí orientovaných na juhovýchod pracujeme s prvkom dreva. Vhodnou voľbou sú zelená a hnedá, ale môžete použiť aj farby vodného prvku modrej alebo čiernej.

Východ

Ide opäť o prvok dreva so záložným prvkom vody, čo znamená, že krok vedľa neurobíte modrou, čiernou, tyrkysovou, zelenou alebo hnedou.

Severovýchod

Ak ste majiteľom domu s dverami orientovanými na severovýchod, môžete byť odvážnejší s výberom farieb a rozhodnúť sa pre žlté, oranžové alebo fialové odtiene. Keďže tento smer korešponduje s elementom zeme, môžete použiť aj zemité tóny.

Ako vidíte, možnosti výberu farieb sú naozaj široké – bez ohľadu na to, či sa riadite princípmi feng šuej, alebo nie. Ak rozmýšľate nad kúpou funkčných a moderných dverí do domu, sme tu pre vás. Radi vás privítame osobne v našej predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici, kde vám predstavíme dostupné riešenia. Nájdete nás na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.