Čo na vŕzgajúce vchodové dvere?

Trápia vás vŕzgajúce dvere?

Rozčuľujú vás vŕzgajúce dvere a ich nepríjemný piskľavý zvuk? Musíte si pri každom otvorení druhou rukou chrániť uši? Potom je najvyšší čas s tým začať niečo robiť! Ak raz dvere začnú vŕzgať, bude to už len horšie. Neexistuje prípad, že by dvere prestali vŕzgať samé od seba. Našťastie, riešenie je veľmi jednoduché. Problém vŕzgajúcich dverí dokážete vyriešiť aj sami. Najväčší problém môže byť zvesiť dvere z pántov. Potom opravu zvládne už naozaj každý.

Vŕzganie dverí netreba nechať zájsť až do extrémov. Na začiatku by sa mal každý sám seba opýtať, kedy som naposledy čistil vchodové dvere? Vyčistil som aj kovanie, zámok a pánty? Pri štvorčlennej rodine otvoríte dvere v priemere 16x denne. To je takmer 6000 otvorení a zatvorení dverí za rok.

Počas bežného používania sa za ten čas dostane do kľúčovej dierky množstvo nečistôt. To potom môže mať za následok ťažkosti so zamykaním. Preto by sme v prvom rade mali dôkladne vyčistiť celé vchodové dvere. Zbavenie nánosov prachu, mastnoty a nečistôt je prvým krokom k odstráneniu vŕzgania dverí.

Ako opraviť vŕzgajúce dvere?

Vŕzganie dverí spôsobuje vysušenie maziva v kovových pántoch. Vŕzgavý zvuk znamená, že dochádza k treniu kovu o kov. Pri trení sa tvorí teplo a spolu s ním aj nepríjemný piskľavý zvuk pri otváraní dverí. Znamená to, že v závese pántov sa mazivo minulo a treba ho doplniť. Tým premažete jednotlivé spoje medzi kovovými časťami a zbavíte sa problému. Odporúčame používať mazivo iba od certifikovaných výrobcov.

Závesy a pánty pre hliníkové vchodové dvere

Ďalším dôvodom vŕzgania môže byť nesprávna poloha dverí, respektíve ich deformácia. Hlavne plastové vchodové dvere osadené na južnej strane trpia problémom dilatácie. Pri vysokých teplotách materiál dverí pracuje a môže sa skrútiť alebo prehnúť. Pri drevených dverách môže deformáciu spôsobovať napríklad nadmerná vlhkosť. Pri výbere vchodových dverí dbajte na materiál, z ktorých sú vyrobené. Dôkladne prezrite celé dvere a uistite sa, že žiadna ich časť nepretŕča. Vŕzganie môže spôsobovať aj uvoľnená skrutka, ktorá škrípe o dlážku.

Niekedy sa už s vchodovými dverami nedá nič robiť. Dvere okrem vŕzgania môžu trpieť aj inými funkčnými a mechanickými nedostatkami. Či už ide o slabú tepelnú izoláciu, nedoliehanie, prefukovanie alebo mechanické poškodenie, niekedy je najlepším riešením vymeniť staré dvere za nové. Vyvarujte sa však lacným vchodovým dverám. Ak zistíte, že vaše nové vchodové dvere sú chybné, nesnažte sa ich opraviť svojpomocne. Za poškodenie dverí v záruke v dôsledku neodbornej opravy je zodpovedný zákazník. Vždy je potrebné kontaktovať dodávateľa dverí, ktorý je tento problém povinný riešiť.

Hliníkové vchodové dvere bez vŕzgania

Hliníkové dvere v našej ponuke osádzame na pánty s bezúdržbovými púzdrami, ktoré nepotrebujú žiadne mazivo a tým pádom ani po rokoch nedochádza k treniu a vŕzganiu dverí. Vždy odporúčame objednať si vchodové dvere aj s odbornou montážou. Vďaka profesionálnej montáži a servisu sa vŕzgania pri našich dverách nemusíte obávať.

Aké výhody majú hliníkové dvere? Informujte sa o hliníkových dverách s bezúdržobovými závesmi u nás na predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici. Ponúkame poradenstvo, zameranie stavebného otvoru, dopravu a grafický návrh vašich budúcich dverí. Záruka je 5 rokov. Montáže realizujeme po celom Slovensku.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.