Výber vedľajších vchodových dverí. Čo by ste nemali podceniť?

Vedľajšie vchodové dvere nájdu svoje uplatnenie napr. ako bočný vchod do domu, vstup do garáže, pivnice, skladových priestorov, na záhradu, terasu a podobne. Plnia totiž funkciu bežných vchodových dverí. Ponuka výrobcov a predajcov je široká. Preto sa pri výbere môžete stretnúť s rôznymi materiálmi, ktoré ovplyvnia ich vlastnosti a funkčnosť.

Vedľajšie dvere z plastu, dreva alebo hliníka?

Vedľajšie alebo bočné vchodové dvere sa najčastejšie predávajú z dreva, plastu a hliníka.  Každý typ má svoje výhody a nevýhody. Rozhodovanie je náročné. Pomôžeme vám zorientovať sa v tejto problematike.

Plastové vedľajšie dvere

Plastové dvere ponúkajú dobrú úroveň zateplenia a množstvo dekorov s imitáciou dreva. V súčasnosti sú najpopulárnejšou voľbou pri stavbe rodinného domu. Dôvodom je najmä nízka cena. Ľahko sa udržujú čisté, no vyžadujú si pravidelnú údržbu. S tepelnou rozpínavosťou plastu počas mrazov a slnečných dní vznikajú problémy, ako krútenie dverí, ťažkosti so zamykaním a nedoliehanie krídla na dverný rám. Riešením môže byť nadstrešenie dverí. Plastové dvere majú tiež nízku mieru bezpečnosti. Rozhodujete sa medzi plastovými a hliníkovými dverami? Potom si určite prečítajte veľké porovnanie dverí z plastu a hliníka.

Drevené vedľajšie dvere

Aj keď si drevo vyžaduje väčšiu údržbu, masívne vchodové dvere z mahagónu alebo z orecha môžu poskytnúť naozaj jedinečný pohľad na váš dom, ktorý iným materiálom nenahradíte. Nad ich krásou sa budete rozplývať až do momentu, keď sa začnú krútiť, blednúť alebo nebodaj hniť. Pozor, kvalitné drevo a skúsený stolár sú alfou omegou tohto typu dverí. Vyberajte si ich preto starostlivo.

Hliníkové vedľajšie dvere

Ak chcete investovať do vedľajších vchodových dverí s nízkou údržbou, hliníkové dvere sú správnou voľbou pre váš domov. Tieto dvere nikdy nezhrdzavejú, nepotrebujú premaľovať a sú prakticky bezúdržbové. Hliníkové dvere sú o niečo drahšie ako plastové. Môžu za to vyššie náklady na materiál a výrobu. Keďže má hliník omnoho vyššiu mieru bezpečnosti, odolnosti a dlhšiu životnosť ako plast alebo drevo, z dlhodobého hľadiska je to finančne najefektívnejšie riešenie s množstvom benefitov.

Vedľajšie vchodové dvere do domu vo farbe biela 9016Vedľajšie vchodové dvere AV-247 v bielej farbe (RAL 9016)

5 faktorov, ktoré ovplyvňujú výber vedľajších vchodových dverí

Pri výbere vedľajších dverí do domu treba brať na vedomie 5 základných faktorov. Nejde o nič zložité a v mnohých prípadoch stačí aplikovať jednoduchý sedliacky rozum. Či ide o základné vedomosti alebo odborné technické poradenstvo, pokojne sa na nás obráťte, ak vám nie je čokoľvek jasné.

1. Dizajn

Každý z nás má osobitý vkus a páči sa mu iný typ dverí. Či už sú to dvere tradičné alebo moderné, luxusné či minimalistické, v ponuke firiem určite nájdete vchodové dvere podľa vašich požiadaviek. Treba pritom mať na pamäti, že s novými dverami budete žiť doma pod jednou strechou. Tak prečo si nevybrať také, ktoré spĺňajú vaše estetické nároky? Nezabudnite sa tiež informovať, aké sú správne rozmery vchodových dverí pre váš dom.

Za svoje vedľajšie vchodové dvere sa predsa nechcete hanbiť. Práve naopak. Chcete, aby vkusne vizuálne dopĺňali vaše hlavné dvere a aby spolu tvorili atraktívny pár, ktorý bude pastvou pre oči. Vedeli ste, že najpopulárnejšiou farbou je v súčasnosti antracitová šedá?

2. Bezpečnosť

Bezpečnosť je závažným faktorom pri výbere bočných, ako aj vchodových dverí. Možno svoj bočný vchod využívate iba sporadicky, možno ho využívate dokonca častejšie ako ten hlavný. Nech už je to akokoľvek, vedľajšie vchodové dvere musia spĺňať základné bezpečnostné parametre. Ideálne rovnaké ako hlavné dvere. Preto by mal byť štandardom viacbodový bezpečnostný zámok. Prečítajte si 5 dôvodov, prečo nekupovať najlacnejšie dvere.

Keď máte doma staršie plastové dvere, dobre si pozrite, či nie sú prasknuté alebo skrútené vplyvom počasia. Ak máte drevené dvere, skontrolujte, či nie sú nahnité. Kedy ste svoje vedľajšie dvere naposledy kontrolovali? Ak ste na tom podobne ako väčšina, zrejme ste sa od montáže o dvere nezaujímali. A to je chyba. O dvere sa treba starať a po sezóne ich neustále nastavovať. Inak je to v prípade hliníkových dverí, ktoré sú prakticky bezúdržbové a stačí ich len raz za čas umyť.

3. Energetická úspornosť

Ďalšou výhodou výmeny starých vedľajších dverí za nové je zvýšená tepelná izolácia, s ktorou sa spája  úspora energií. Čím sú dvere staršie, tým väčší vplyv majú na vaše účty za kúrenie. Drevené dvere napríklad dosahujú najslabšie izolačné vlastnosti. Ak k tomu pridáte ich vek a všetky tie roky, kedy boli vystavené dažďu, vetru, slnku a mrazu, tak zistíte, že už včera bolo na výmenu neskoro. Tieto problémy sa hliníkových dverí netýkajú, pretože sú odolné voči poveternostným podmienkam, majú pevnú konštrukciu a veľmi dobré tepelné a zvukové izolačné vlastnosti. Preto sú ideálnou voľbou do úsporných domov.

Čím majú dvere lepšiu izoláciu, tým efektívnejšie budú vnútri držať teplý vzduch počas chladných mesiacov a chladnejší vzduch počas leta. Dôležitá je aj výroba na mieru, aby vchodové dvere dokonale zapadli do stavebného otvoru. Dvere by sa mali prispôsobiť vášmu domu. Nie dom dverám, ako je to často v prípade plastových dverí, ktoré majú presne definované rozmery. Nemenej dôležité je použitie kvalitného izolačného trojskla v prípade vedľajších dverí s presklením.

4. Odolnosť voči poveternostným vplyvom

Zvládne povrch vašich vedľajších dverí silný vietor, nápor dažďa alebo silné letné slnko? Ako si poradia s mrazom a častým výkyvom teplôt? Všetko závisí od ich materiálu a povrchu Drevo je prírodný materiál, a preto neustále pracuje, krúti sa a môže aj zhniť. Týka sa to aj plastu, ktorý sa môže v dôsledku priameho slnečného žiarenia alebo silných mrazov krútiť alebo praskať. Hliník je trvácny materiál, ktorý tieto problémy nepozná a prežije aj drevo aj plast.

5. Súkromie

Otázku súkromia by si mal položiť každý, kto hľadá vedľajšie vchodové dvere do domu. Neznamená to však, že dvere na bočnom vchode musia byť plné bez presklenia a bez akéhokoľvek slnečného svetla. Reflexné alebo zrkadlové sklo vám poskytne skvelé riešenie, ktoré svetlu umožní preniknúť do domu, ale nikto z vonku neuvidí dovnútra . Uvidí iba svoj odraz, podobný tomu v zrkadle. Vy z interiéru však budete vidieť všetko, čo sa deje pred dverami. Nezabúdajte aj na správne umiestnenie svetlíkov.

Vedľajšie vchodové dvere do domu vo farbe biela 9016Vedľajšie vchodové dvere AV-431 vo farbe biela (RAL 9016)

Šetriť pri vedľajších dverách do domu sa nevypláca

Šetriť pri vchodových dverách sa nevypláca, a preto je ideálny práve hliník. Nielen pre čistý a moderný dizajn, ale aj pre svoje vlastnosti a funkčnosť. Medzi výhody hliníkových dverí patrí fakt, že nemajú štandardné rozmery a vyrábajú sa presne na mieru podľa rozmerov stavebného otvoru. Dokonale sa tak prispôsobia vašim potrebám. Hliník je veľmi odolný a dokáže vydržať aj v extrémnom počasí. Nedeformuje sa, nepraská, nebledne na slnku a nehrdzavie. Je tiež UV odolný a prakticky nevyžaduje údržbu.

Hliníkové rámy, vystužené špeciálnymi izolačnými prvkami, ponúkajú vysokú úroveň tepelnej ochrany, vhodnej aj pre úsporné nízkoenergetické domy. Hliník vďaka svojej povrchovej úprave odráža slnečné žiarenie a znižuje tak teplo, ktoré rám absorboval počas horúcich letných dní. Výber farby pre hliníkové dvere je prakticky neobmedzený a zvoliť si môžete ktorúkoľvek farbu z palety RAL. Povrchová úprava z výroby ponúka vynikajúcu odolnosť a dlhú životnosť. Hliníkové dvere majú výrazne tenšie rámy. Pevnosť hliníkového profilu navyše umožňuje realizáciu skutočne veľkých dverí.

Hliník je 100 % recyklovateľný bez straty kvality, čo výrazne znižuje celkovú uhlíkovú stopu pri výrobe hliníkových dverí alebo okien. Recyklácia hliníka si v skutočnosti vyžaduje iba 5 % pôvodnej spotrebovanej energie na jeho výrobu, čím sa stáva jedným z najekologickejších materiálov v stavebníctve. Hliníkové dvere a okná ponúkajú najdlhšiu životnosť na trhu, ktorá znižuje  už tak nízku uhlíkovú stopu. Ekologické dvere sú budúcnosť v tomto segmente.

Vedľajšie vchodové dvere do domu vo farbe sivá 7040Vedľajšie vchodové dvere AVF-782 vo farbe okenná šedá (RAL 7040)

Možnosti realizácie vedľajších dverí

Ak sériovo vyrábané plastové alebo drevené dvere nie sú pre vás zaujímavé, odporúčame vám obrátiť sa na firmu, ktorá dokáže premeniť váš sen o dverách na skutočnosť. Stačí, keď  nám pošlete fotku alebo nákres dverí, po ktorých túžite a my vám ich vyrobíme na mieru presne podľa požiadaviek. Neoslovila vás ponuka dverí na slovenskom trhu? Obráťte sa na nás. Radi vám vytvoríme originálne riešenia pre váš domov.

Mnoho ľudí sa pri výmene hlavných vchodových dverí rozhodne vymeniť aj tie vedľajšie. Majú pravdu. Šetria totiž čas aj peniaze vďaka lepšej úspore tepla, zvýšenej bezpečnosti a odolnosti voči poveternostným vplyvom. Nové hlavné a bočné dvere vám namontujeme za 1 deň. Ich mechanické a funkčné vlastnosti si budete užívať celé desaťročia. Ponúkame vám odborné poradenstvo, zameranie, grafický návrh a montáž hliníkových vchodových dverí na mieru. Záruka je 5 rokov, ak montáž realizuje naša firma. V prípade akýchkoľvek problémov poskytujeme plný servis.

Vedľajšie vchodové dvere do domu vo farbe antracit 7016Vedľajšie vchodové dvere AV-100 vo farbe antracitová šedá (RAL 7016)

Vedľajšie vchodové dvere z hliníka za výnimočné ceny

Ako príklad uvádzame 10 modelov hliníkových vedľajších vchodových dverí do domu. Samozrejme, nič vám nebráni, aby ste ich použili aj ako hlavné vstupné dvere. Všetky naše dvere sú dostupné v akejkoľvek farbe RAL. Dvere si dokážete u nás objednať aj bez toho, aby sme sa museli stretnúť.

Hlavné aj vedľajšie vchodové dvere do domu si môžete pozrieť osobne v našej predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici, v ktorej  vám radi predstavíme všetky dostupné možnosti. Nájdete nás na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.