Ako zvoliť správne rozmery svetlíkov vchodových dverí?

Svetlíky sú obľúbeným riešením, ktoré do domácnosti vnesie viac prirodzeného svetla. V článku vám prezradíme, prečo by ste mali rozmýšľať o svetlíku. Nevynecháme ani to, ako si vybrať vchodové dvere so svetlíkom presne podľa vašich predstáv. V minulom článku sme sa venovali ideálnemu rozmeru dverí bez svetlíka.

Prečo by ste mali rozmýšľať o svetlíku ku vchodovým dverám?

Jedným zo spôsobov, ako zaistiť prísun prirodzeného svetla do domácnosti, sú vchodové dvere s presklením. Značne lepší efekt viete dosiahnuť kombináciou dverí a bočného alebo horného svetlíka. Stavebný otvor sa dá rozšíriť, čím dosiahnete reprezentatívnejší charakter vchodu do rodinného domu. V takom prípade bude veľmi štýlovo pôsobiť kombinácia širokého dverného krídla a obojstranných bočných prísvetlíkov. Svetlíky sa postarajú o to, že do domu alebo predsiene vnikne oveľa viac svetla.

Vchodové dvere so svetlíkom sa dajú vyhotoviť v rôznych prevedeniach. Svetlíky tvorí hliníkový rám a sklenená výplň. Rám sa dá upraviť akoukoľvek farbou RAL. Výplň môže byť buď presklená s plnou priehľadnosťou (číra), alebo priesvitná s matným (mliečnym) sklom. To prepúšťa svetlo, ale obmedzuje zreteľnú viditeľnosť objektov za ním.

Ďalšou možnosťou je použitie zrkadlového (reflexného) skla, ktoré svetlu umožní preniknúť do domu, ale nikto z vonku neuvidí dovnútra. Uvidí iba svoj odraz, podobný tomu v zrkadle. Vy z interiéru však budete vidieť všetko, čo sa deje pred dverami. V neposlednom rade ponúkame aj rôzne druhy ornamentálnych skiel, pieskovaných alebo grafických vzorov podľa individuálnych požiadaviek zákazníka.

Svetlíky pre vchodové dvere

ľavý bočný svetlík

Svetlíky pre vchodové dvere

pravý bočný svetlík

Svetlíky pre vchodové dvere

ľavý a pravý bočný svetlík (postranné svetlíky)

Svetlíky pre vchodové dvere do domu

horný svetlík (nadsvetlík)

Svetlíky pre vchodové dvere do domu

ľavý bočný svetlík a nadsvetlík

Svetlíky pre vchodové dvere do domu

pravý bočný svetlík a nadsvetlík

Svetlíky pre vchodové dvere do domu

postranné svetlíky a nadsvetlík

Bočné a horné svetlíky. Aké by mali mať rozmery?

Bočné svetlíky majú spravidla rovnakú výšku ako vchodové dvere. Nadsvetlíky dopĺňajú dverovú zostavu zhora. Ich šírka zahŕňa šírku vstupných dverí a bočných svetlíkov. Možné kombinácie svetlíkov sú ľubovoľné – od jedného bočného alebo horného, dvoch bočných, prípadne dvoch bočných a horného svetlíka.

Bočné svetlíky majú najčastejšie šírku od 20 do 90 cm alebo dokonca rovnakú ako vchodové dvere. Horné nadsvetlíky majú výšku zhruba 40 cm, sú zvyčajne nižšie, a to najmä z estetických dôvodov. Ku hliníkovým vchodovým dverám sa svetlíky vyrábajú na mieru. Preto nie je problém zvoliť si akýkoľvek rozmer svetlíka podľa potreby stavebného otvoru.

Hliníkové vchodové dvere so svetlíkom AVF-G-7703 vo farbe RAL 9007Hliníkové vchodové dvere s bočným svetlíkom AVF-G-7703 vo farbe RAL 9007 s aplikáciou čierneho kaleného skla

Otváravé svetlíky a bezbariérový prístup do domu

Svetlíky spravidla nie sú otvárateľné a sú osadené fixne. Otvárateľné svetlíky sú však praktické pri nosení nadrozmerných vecí, nábytku alebo iného vybavenia domu. Vtedy je výhodou otvárateľný bočný svetlík, ktorý umožňuje dosiahnuť svetlosť priechodu dverí v maximálnej možnej miere. Bez toho, aby vám prekážali časti konštrukcie. 

Otváravý svetlík je užitočný aj pri bezbariérovom vstupe do domu, ktorý spolu s nízkym, (iba 2 cm) integrovaným hliníkovým prahom umožní pohodlný prechod vozičkárom alebo rodinám s deťmi v kočiari. Ak sa vás tieto obmedzenia týkajú, pýtajte si pri žiadosti o cenovú ponuku vchodových dverí otváravý svetlík.

Mám si dať svetlík z dvojskla alebo trojskla?

Izolačné dvojsklo sa v súčasnosti používa len v starších panelových  bytoch alebo nebytových či skladových priestoroch. Výhodou dvojskla je nízka cena, nevýhodou sú vysoké tepelné straty. Izolačné trojsklo sa používa najmä pri rekonštrukciách, novostavbách, nízkoenergetických (úsporných) alebo pasívnych domoch. Trojsklo má vyššiu tepelno-izolačnú schopnosť, menej sa rosí, lepšie izoluje zvuk a je bezpečnejšie. Použitím trojskla získate až o 45 % viac tepla a tiež nižšie účty za vykurovanie. Trojsklo je u nás štandard.

Hliníkové vchodové dvere so svetlíkom AVF-G-7703 v prevedení kameň a farbe RAL 9005Hliníkové vchodové dvere s bočnými svetlíkmi AVF-G-7703 v prevedení kameň (mramor) vo farbe RAL 9005 s aplikáciou čierneho kaleného skla

Technológia výroby svetlíkov a ich termo-izolačné vlastnosti

Svetlíky sú teoreticky dostupné ku každým vchodovým dverám. Lacnejšie vchodové dvere a bočné svetlíky z plastu alebo drevených profilov sú vyrábané zvlášť a počas montáže sa spájajú dovedna. Technológia výroby hliníkových dverí však umožňuje zahrnúť dverné krídlo a svetlík do jedného spoločného rámu. Tento systém nevyžaduje veľa spojovacích komponentov a celá konštrukcia vyzerá ľahko a elegantne. Taktiež sa zamedzí zbytočným tepelným stratám v miestach spojov. Hlavným výhodám hliníkových dverí sme sa venovali v minulom článku.  

Pri ich realizácii treba mať na pamäti najmä dostatočnú tepelnú izoláciu. Svetlíky, ktoré spĺňajú moderné nároky na termoizoláciu, obsahujú dvojkomorové presklenia (izolačné trojsklo) vyplnené argónom. Argón je netoxický plyn, ktorý zvyšuje tepelné a zvukovo-izolačné vlastnosti svetlíkov. Používa sa na vyplnenie vzduchovej medzery medzi sklami. Dosiahnete tak menej hluku, viac tepla a teda nižšie účty za vykurovanie.

Aby sa nezhoršil celkový koeficient prenikania tepla svetlíkov a vchodových dverí, presklenia by  sa mali vyrábať pomocou technológie tzv. termorámikov a zasklievacích líšt spolu s tesneniami, ktoré eliminujú v maximálnej možnej miere prestupy tepla. Izolačné trojsklo v svetlíkoch dosahuje prestup tepla U=0,6.

Hliníkové vchodové dvere so svetlíkom AVI-G-7710 v prevedení drevo a farbe RAL 7016Hliníkové vchodové dvere s bočnými svetlíkmi a nadsvetlíkom AVI-G-7710 v prevedení dub sladový a farbe RAL 7016 s aplikáciou čierneho kaleného skla

Málo miesta na svetlík? Riešením sú hliníkové dvere s výplňou zo skla

Máte úzky vstupný otvor do domu a nemáte dostatok priestoru pre nadsvetlík? Klasické dvere s presklením nespĺňajú vaše predstavy o presvetlení interiéru? Odporúčame vám hliníkové dvere s dvernou výplňou z bezpečnostného skla.

Celosklenené výplne do hliníkových dverí sú stelesnením elegancie a bezpečnosti. Sú zložené z izolačného trojskla, ktoré je vyplnené argónom, pre zlepšenie tepelných a zvukových vlastností. Laicky vysvetlené, ide o okno, vložené do vchodových dverí – akurát, že ho tvoria bezpečnostné sklá . Vzor na skle môže byť pieskovaný, digitálne tlačený alebo farebne striekaný. Alternatívou je číre, matné alebo zrkadlové sklo bez vzoru.

Sklenená dverná výplň si nevyžaduje  údržbu, keďže ju tvorí iba sklo a nemá žiadne vystupujúce alebo vložené prvky, kam by sa usádzala špina. Až 96 % materiálov, použitých pri výrobe, je plne recyklovateľných.

Hliníkové vchodové dvere s výplňou z bezpečnostného trojskla VV-850-GLP08Hliníkové vchodové dvere s výplňou zo skla VV-850-GLP08

Hliníkové vchodové dvere s výplňou z bezpečnostného trojskla VV-850-GLP12Hliníkové vchodové dvere s výplňou zo skla VV-850-GLP12

Vchodové dvere so svetlíkom alebo dvere s výplňou zo skla si môžete pozrieť osobne v našej predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici, kde vám radi predstavíme všetky dostupné možnosti. Nájdete nás na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.