Vchodové dvere so sklom: Sú naozaj nepraktické?

S nákupom vchodových dverí so sklom sa spája mnoho obáv, ako napríklad problém s údržbou, nízka bezpečnosť či narušenie súkromia. Sú však opodstatnené? Aké sú trendy? V článku vám zodpovieme na všetky otázky.

V Luglass často počúvame, že sklenené vchodové dvere nie sú dobrý nápad, pretože nie sú bezpečné. Aj napriek tomu ich neustále vidíme na sociálnych sieťach a v rôznych magazínoch, ktoré sa venujú trendom v dizajne a staviteľstve. A, samozrejme, všetci žijeme v domoch s oknami, ktoré sú mimochodom zo skla.

Mnohí tiež máme sklenené posuvné dvere, ktoré vedú z domu na terasu, a tie rozhodne nie sú najbezpečnejším riešením. Takže, ak by bol niekto odhodlaný dostať sa do domu, má naozaj veľa možností na vlámanie. Montážou sklenených vstupných dverí rozhodne nespravíte z bezpečného domu nebezpečný.

Bezpečnosť na prvom mieste

Či už sú to exteriérové, alebo interiérové sklenené dvere, mali by byť vyrobené z bezpečnostného skla, kaleného skla alebo ich kombináciou. Takto sa minimalizuje riziko rozbitia a zranenia. Hoci sklo pôsobí krehko, určite sa ho netreba báť. 

Do vchodových dverí alebo bočných svetlíkov štandardne osádzame izolačné trojsklo s možnosťou voľby stredového skla (číre, mliečne, zrkadlové alebo ornamentálne) podľa požiadaviek. Pri väčších presklených plochách odporúčame použitie bezpečnostných skiel (2 sklá lepené fóliou) alebo kalených skiel (až 5-násobne odolnejšie ako obyčajné sklo). Ak rozmýšľate nad kúpou vstupných dverí so svetlíkom, ich výhodám a správnym rozmerom sme sa venovali v staršom blogovom článku.

Sklo ponúka aj súkromie

Otázku súkromia by mal riešiť každý, kto hľadá vonkajšie dvere do domu s presklením. Zrkadlové (reflexné) sklo vám poskytne nadčasové riešenie, vďaka ktorému svetlo prenikne do domu, no nikto z exteriéru neuvidí dovnútra. 

Uvidí iba svoj odraz, podobný tomu v zrkadle. Z interiéru však budete vidieť všetko, čo sa deje pred dverami. Výnimkou je len zapnuté svetlo v interiéri počas noci. Vtedy vlastnosti skla umožňujú vidieť aj dovnútra. Napriek tomu ide o vyhľadávané riešenie, ktoré pôsobí luxusným dojmom. Sklo maximalizuje množstvo slnečného svetla prichádzajúceho cez dvere.

Izolačné trojsklo je štandard

Izolačné dvojsklo sa v súčasnosti používa len v starších panelových bytoch alebo nebytových, či skladových priestoroch. Výhodou dvojskla je nízka cena, nevýhodou sú vysoké tepelné straty. 

Izolačné trojsklo sa používa najmä pri rekonštrukciách, novostavbách, nízkoenergetických (úsporných) alebo pasívnych domoch. Má vyššiu tepelno-izolačnú schopnosť, menej sa rosí, lepšie izoluje zvuk a je bezpečnejšie. Použitím trojskla získate až o 45 % viac tepla a tiež nižšie účty za vykurovanie. Trojsklo je u nás štandard.

Svetlíky pre vchodové dvere

Svetlíky sú teoreticky dostupné ku každým vchodovým dverám. Lacnejšie vchodové dvere a bočné svetlíky z plastu alebo drevených profilov sú vyrábané zvlášť a počas montáže sa spájajú dovedna.

Technológia výroby hliníkových dverí však umožňuje zahrnúť dverné krídlo a svetlík do jedného spoločného rámu. Tento systém nevyžaduje veľa spojovacích komponentov a celá konštrukcia tak vyzerá ľahko a elegantne. Taktiež sa zamedzí zbytočným tepelným stratám v miestach spojov.

Pri ich realizácii treba mať na pamäti najmä dostatočnú tepelnú izoláciu. Svetlíky, ktoré spĺňajú moderné nároky na termoizoláciu, obsahujú dvojkomorové presklenia (izolačné trojsklo) vyplnené argónom. Ide o netoxický plyn, ktorý zvyšuje tepelné a zvukovo-izolačné vlastnosti svetlíkov. Používa sa na vyplnenie vzduchovej medzery medzi sklami. Dosiahnete tak menej hluku, viac tepla, a teda nižšie účty za vykurovanie.

Aby sa nezhoršil celkový koeficient prenikania tepla svetlíkov a vchodových dverí, presklenia by sa mali vyrábať pomocou technológie tzv. termorámikov a zasklievacích líšt spolu s tesneniami, ktoré eliminujú v maximálnej možnej miere prestupy tepla. Izolačné trojsklo v svetlíkoch dosahuje prestup tepla U = 0,6.

Málo miesta na svetlík? Stavte na hliníkové dvere s výplňou zo skla

Máte úzky vstupný otvor do domu a nemáte dostatok priestoru pre bočný svetlík alebo nadsvetlík? Čo ak klasické dvere s presklením vo forme okienok nespĺňajú vaše predstavy o presvetlení interiéru? Odporúčame vám hliníkové dvere s dvernou výplňou zo skla.

Celosklenené výplne do hliníkových dverí sú stelesnením elegancie a bezpečnosti. Sú zložené z izolačného trojskla, ktoré je vyplnené argónom, pre zlepšenie tepelných a zvukových vlastností.

Laicky povedané, ide o okno, vložené do vchodových dverí – akurát, že ho tvoria bezpečnostné sklá. Vzor na skle môže byť pieskovaný, grafický alebo farebne striekaný. Alternatívou je číre, matné alebo zrkadlové sklo bez vzoru.

Sklenená dverná výplň nevyžaduje údržbu, keďže ju tvorí iba sklo a nemá žiadne vystupujúce alebo vložené prvky, kam by sa usádzala špina. Až 96 % materiálov použitých pri výrobe je plne recyklovateľných.

Poznáte výhody skla vo dverách?

  • Maximalizuje množstvo slnečného svetla prichádzajúceho cez dvere,
  • nevyžaduje pravidelnú údržbu, ako maľovanie alebo morenie drevených dverí,
  • takéto dvere sú prispôsobiteľné – vyberiete si z rôznych možností skla a štýlov panelov.

Potrebujete poradiť s výberom vchodových dverí? Radi vás privítame osobne v našej predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici, kde vám predstavíme dostupné riešenia. Nájdete nás na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.