Ideálny rozmer vchodových dverí: Dbajte na otváranie aj statiku

Aký rozmer vchodových dverí potrebujete? To je základná otázka pri tvorbe cenovej ponuky. Pri určení rozmeru dverí treba zohľadniť niekoľko kľúčových faktorov. Patrí medzi ne statika domu, šírka a výška dverí (do úvahy by ste mali vziať pohodlný prechod s kočíkom, invalidným vozíkom a pod.), výška prahu (nízke bezbariérové prahy), ako aj otváranie dverí.

Rozmer vchodových dverí závisí od stavebného otvoru

Ak potrebujete určiť správny rozmer vchodových dverí, najdôležitejšími parametrami sú šírka a výška. Každý deň niekoľkokrát prekročíme prah svojho domu alebo prenášame rozmerné veci, prípadne vymieňame nábytok a zariadenie domu. Preto je nutné využiť maximálnu možnú šírku a výšku priechodnosti dverí.

Je nesmierne dôležité zvoliť si taký rozmer vstupných dverí, aby dokonale pasovali do stavebného otvoru, v ktorom sa budú montovať. Pri hliníkových dverách už neplatia štandardné rozmery 80 cm, 90 cm alebo 100 cm, ako v prípade lacnejších typizovaných dverí. Dvere z hliníka majú tú výhodu, že sa vyrábajú presne na mieru. Minimalizujete tak tepelné straty a získate dvere, ktoré budú plniť svoj účel na 100 %. Prečítajte si prečo je hliník ideálny materiál pre vchodové dvere.

Šírka a výška vchodových dverí. Aké rozmery sú ideálne?

Optimálna šírka jednokrídlových hliníkových vchodových dverí by mala byť približne 105-115 cm, hoci nie vždy a za každých okolností je to možné. Treba si uvedomiť, že šírka dverí znamená šírku celej dvernej zostavy, teda krídla spolu s rámom (zárubňou). Je to tzv. výrobný rozmer dverí. Stavebný otvor musí byť ešte o 2-3 cm širší (1 až 1,5 cm zľava aj zprava) a 1-1,5 cm (z vrchu) vyšší z dôvodu použitia montážneho materiálu medzi múrom a zárubňou. Dvere sa montujú do výšky nášlapnej vrstvy podlahy a na dorovnanie výšky dverí s podlahou sa najčastejšie používa purenitový alebo hliníkový podkladový profil.

Napríklad, pri našich najpredávanejších hliníkových dverách Aluprof MB-86SI dosiahnete pri šírke stavebného otvoru 114 cm šírku dvernej zostavy 111 cm a šírku zárubne (dverný otvor) 97 cm. Je potrebné ale počítať s tým, že pri otvorení dverí o 90° vám v dvernom otvore bude ešte zavadzať samotné krídlo dverí (7 cm) a tak prakticky dosiahnete použiteľný dverný otvor so svetlou šírkou 90 cm (viď technický výkres dole). Ak ale dverné krídlo viete otvoriť o viac ako 90° (čiže v smere otvárania nebude zavadzať stena alebo nábytok), potom sa krídlo skryje za zárubňu a vy tak získate extra 7 cm (a teda priechod až 97 cm).

Šírka hliníkových dverí MB-86SI a ich rozmery. Svetlá šírka dverí.Šírka má tiež značný vplyv na celkovú funkčnosť dverí. Čím je šírka jednokrídlových dverí väčšia, tým skôr dochádza k opotrebovaniu dverného kovania, najmä závesov a zámkov, takže by sa nemala príliš navyšovať. Výnimku tvoria už spomínané hliníkové dvere Aluprof MB-104 PASSIVE, ktoré umožňujú dosiahnúť svetlosť dverného otvoru aj viac ako 100 cm na šírku (+7 cm ľavá zárubňa +7 cm pravá zárubňa +7 cm krídlo dverí), čiže dverná zostava bude široká až 121 cm alebo viac. Takýto priechod dverí je možné dosiahnúť v závislosti od presných požadovaných rozmerov a statiky celej konštrukcie. Na druhej strane, minimálna svetlosť dverného otvoru je 55 cm na šírku (+7 cm ľavá zárubňa +7 cm pravá zárubňa +7 cm krídlo dverí), čiže dverná zostava bude široká iba 76 cm.

Minimálna svetlosť dverného otvoru na výšku by mala byť podľa normny STN aspoň 197 cm (+2 cm integrovaný hliníkový prah a +7 cm horná zárubňa), čiže dverná zostava bude vysoká 206 cm. Výška nad 2 metre taktiež prinesie značný komfort pri prenášaní rozmerných vecí. Vždy majte na pamäti, že výška stavebného otvoru musí byť ešte o 1-1,5 cm väčšia než výška dvernej zostavy od položenej podlahy (nulový bod) z dôvodu použitia montážneho materiálu. Na dorovnanie výšky dverí s nášlapnou vrstvou podlahy sa používa podkladový profil.

Vchodové dvere so svetlou šírkou 900 mm a svetlou výškou 2000 mmIdeálne rozmery stavebného otvoru pre jednokrídlové hliníkové dvere sú 115 × 210 cm. Pri tejto veľkosti stavebného otvoru dosiahnete rozmer dvernej zostavy 111 x 209 cm a priechod dverného otvoru 90 × 200 cm (už po odpočítaní 7 cm krídla pri otvorení dverí o 90°).

Aké maximálne rozmery hliníkových dverí vieme vyrobiť?

Maximálne rozmery jednokrídlových hliníkových vchodových dverí Aluprof MB-86SI, ktoré si u nás môžete objednať, sú 120 × 230 cm bez svetlíka (rozmer dvernej zostavy, čiže výrobný rozmer dverí). V prípade záujmu o vchodové dvere väčších rozmerov nás, prosím, kontaktujte. Po zohľadnení faktorov, ako poloha, orientácia dverí, farba a typ dvernej výplne, dokážeme vyrobiť aj dvere väčšie ako 120 × 230 cm. Pri použití profilu Aluprof MB-104 PASSIVE dokážeme vyrobiť aj atypické dvere nadštandardných rozmerov.

Samozrejme, rozmer celej dverovej zostavy môže byť omnoho širší alebo vyšší, keď sa rozhodnete pre realizáciu bočného alebo horného svetlíka.

Pre lepšiu predstavu rozmerov celej dvernej zostavy odporúčame použiť konfigurátor vchodových dverí.

Maximálne rozmery jednokrídlových hliníkových dverí Aluprof MB-86SI

Ako určiť smer otvárania dverí?

Výber smeru otvárania dverí môže v mnohých ohľadoch uľahčiť ich používanie. Ak sa dvere majú otvárať dnu, potrebujete dostatok miesta pre dverné krídlo. Odporúčame vám ich montovať v dome s predsieňou. Dvere, ktoré sa otvárajú dnu, sa totiž dajú teoreticky vyraziť. Závesy vo vnútri budovy však znemožnia zlodejom, aby ich vypáčili. Pri dnu otváravých dverách tiež nie je nutná montáž prístrešku, pretože padajúci sneh nezablokuje ich otváranie.

Ak v dome nemáte priestrannú predsieň, mali by ste uvažovať o dverách, ktoré sa otvárajú von. V takom prípade nie je nutný žiaden priestor za dverami na manipuláciu s dverným krídlom. Okolie dverí v interiéri si navyše môžete upraviť podľa svojich predstáv. 

Silný vietor svojím tlakom pritláča dvere k zárubni, čím ešte viac vylepšuje ich vzájomné tesnenie. Dvere, ktoré sa otvárajú von, sú osadené bezpečnostnými závesmi a ani po ich odmontovaní sa vám dverné krídlo nepodarí zosadiť z rámu. Pri požiari, resp. inom núdzovom stave, uľahčuje otváravosť dverí von evakuáciu alebo únik z budovy. Prečítajte si viac o tom, aké závesy používame a prečo nikdy nevŕzgajú.

Ako určiť smer otvárania vchodových dverí. Pravé alebo ľavé?

Ako zistíte, ktoré dvere sú pravé a ktoré ľavé? Smer otvárania vchodových dverí sa vždy určuje zo strany, na ktorej sú umiestnené závesy dverí.

Ľavé dvere sú také, ktoré majú z pohľadovej strany závesy (pánty) na ľavej strane a kde kľučka ukazuje doľava. Ak sa pred dvere postavíte, prirodzene ich otvoríte ľavou rukou a otvárate ich smerom na ľavú stranu.

Pravé dvere sú také, ktoré majú z pohľadovej strany závesy (pánty) na pravej strane a kde kľučka ukazuje doprava. Ak sa pred dvere postavíte, prirodzene ich otvoríte pravou rukou a otvárate ich smerom na pravú stranu.

Pozor na statiku domu

Aj pri najmenšej zmene dispozície a manipulácii s priečkami domu musíte počítať so statikou domu. Ak plánujete zväčšiť pôvodný rozmer stavebného otvoru pre vchodové dvere, prípadne ich presunúť niekam inam, je potrebné túto zmenu nahlásiť stavebnému úradu a taktiež predložiť statický posudok. Pokiaľ pôjde o zásah do nosnej konštrukcie, budete potrebovať stavebné povolenie.

Bezplatné zameranie a bezchybná montáž dverí

Okná a dvere sú prvky architektúry, ktoré jej dávajú základnú funkčnosť. Pri ich výbere sú dôležité nielen tepelno-izolačné hodnoty, ale aj správna montáž. Výroba dverí je polovicou úspechu. Tou druhou je odborná montáž. 

Ponúkame vám zameranie stavebného otvoru a osadenie vchodových dverí na mieru, čo zaručí bezchybnú montáž a priebeh jednotlivej objednávky. Či už ide o novostavbu v energetickej triede A0, pasívny dom alebo rekonštrukciu staršieho rodinného domu, môžete sa na nás spoľahnúť. Máme tím vyškolených profesionálnych montážnikov, ktorí sa riadia podľa slovenských technických noriem STN. 

Na montované vchodové dvere poskytujeme záruku 5 rokov. Bez montáže je záručná doba skrátená na 2 roky a vzťahuje sa iba na samotný produkt a jeho funkčnosť. Našim zákazníkom vždy odporúčame vchodové dvere aj s montážou. Iba tak vieme zaručiť 100 % spokojnosť a pokoj na duši na oboch stranách, že dvere boli osadené správne a fungujú tak, ako majú.

Ktorý rozmer vchodových dverí je správny pre vás? Potrebujete poradiť? Radi vás privítame osobne v našej predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici, kde vám predstavíme všetky dostupné možnosti. Nájdete nás na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.