Bezpečnosť nadovšetko: Aké vchodové dvere sú najodolnejšie?

Pri kúpe vchodových dverí sa mnoho ľudí zameriava výhradne na dizajn. Zabúdajú však na bezpečnosť, ktorá je kľúčová pri ochrane majetku aj zdravia členov domácnosti. Aké vchodové dvere sú najodolnejšie? Ako si vybrať správne a aké sú trendy? Zodpovieme vám na všetky otázky.

Množstvo článkov o interiérovom dizajne sa zameriava primárne na vzhľad: vyberte si takú farbu, aby vynikla, alebo tú, ktorá vášmu domovu pomôže zapadnúť do okolitej štvrte a celkového rázu krajiny. 

Vchodové dvere sú nepopierateľne najzreteľnejším vstupom do domu. Ak nie sú zabezpečené, trvá len chvíľu, kým zlodej cez ne prenikne a získa tak prístup k vášmu majetku (a potenciálne aj vašej rodine). 

Zabezpečenie vchodových dverí v minulosti znamenalo objemné zámky a ťažké neatraktívne dvere, vďaka čomu domy pripomínali pevnosti. Moderné technológie však umožňujú dvere realizovať bezpečne aj štýlovo.

Predtým ako začnete…

Najskôr zhodnoťte svoje súčasné zabezpečenie dverí. Sú nové či staré? Majú pevné jadro? Praskajú na okrajoch alebo majú hrdzu na pántoch? Staršie kovové bezpečnostné dvere vedia ľahko stratiť svoju pevnosť, keď začnú na okrajoch hrdzavieť. Hoci môžu vyzerať pevne, zvnútra môžu byť zasiahnuté koróziou.

Ďalej skontrolujte uzamykací mechanizmus. V ideálnom prípade budú vstupné dvere zabezpečené bezpečnostným zámkom na vysokej úrovni spolu s uzamykacím mechanizmom a vložkou. Aby ste jednoducho zistili, kto je za dverami, môžete použiť kameru, ktorá vám umožní komunikovať s návštevníkmi bez toho, aby ste dvere skutočne otvorili.

Následne zvážte integráciu zabezpečenia dverí s vaším domom. Sú k vašej sieti Wi-Fi pripojené funkcie inteligentnej domácnosti? Ak áno, zvážte inteligentné zámky, ako aj bezpečnostný systém, ktorý funguje s vašimi súčasnými funkciami inteligentného domu.

Zvážte kúpu nových dverí – ideálne hliníkových

Mnohé staršie domy majú drevené dvere, ktoré začali hniť alebo sa štiepiť. Jednoducho už nemajú silu odolať prudkému kopnutiu alebo strkaniu. Dutinkové dvere, ktoré sú skutočne určené na vnútorné použitie, sú tiež veľkou nevýhodou pri montáži do exteriérového vchodu, rovnako ako staršie dvere s veľkými sklenenými tabuľami.

Medzi bezpečnostnými dverami existuje široká škála štýlov, takže je ľahké nájsť ten, ktorý vyhovuje estetike vášho domova. Nepredpokladajte, že dvere majú štandardnú veľkosť – pred kúpou náhrady si ich dôkladne zmerajte, aby ste sa uistili, že majú správne rozmery. 

Z bezpečnostných dôvodov hľadajte dvere s plným jadrom a pevným hliníkovým rámom. Takéto dvere je ťažké preraziť. Netreba sa báť ani riešení so sklom. Hoci môžu na prvý pohľad pôsobiť krehko, fyzicky veľmi odolné sklo môže byť vyrobené z viacerých vrstiev ako bezpečnostné sklo.

Porozmýšľajte nad výmenou staršej zárubne

Samotné dvere nie sú najslabším miestom vchodu – je ním zárubňa. Pevné dvere sú zvyčajne zaistené niekoľko bodovým zámkom. Tieto zámky však iba pevne ukotvia dvere k rámu, ktorý je často vyrobený z dreva a pripevnený k domu pomocou niekoľkých skrutiek. 

Zárubne sú neustále vystavené poveternostným vplyvom a ťažkému každodennému používaniu, keď sa dvere otvárajú a zatvárajú, vychyľujú sa dovnútra a von a zaťahujú sa za skrutky, ktoré pripevňujú rám k múrom domu. Ak je zárubňa staršia alebo vykazuje známky opotrebovania, je čas ju vymeniť.

Vezmite do úvahy montáž reťazového zámku

Väčšina starších dverí obsahuje sadu kľučiek s otočnou vložkou v štítovej kľučke. Tieto typy vložiek sa dajú ľahko preraziť kopnutím alebo úderom do dverí od niekoho, kto sa snaží dostať dnu. 

Jednoducho nemajú takú pevnosť, aby udržali dvere zatvorené pod tlakom. Na tento účel je pri starších dverách vhodné namontovať retiazku alebo bezpečnostnú poistku.

Keď niekto zaklope na dvere alebo zazvoní, prvým inštinktom je otvoriť ich, aby ste videli, o koho ide. Hneď ako sa dvere otvoria, votrelec sa môže ľahko pretlačiť a získať tak prístup do domu.

Vyhnúť sa tomu môžete vďaka niekoľkým nástrojom. Jedným z nich je spomínaná bezpečnostná retiazka. Pomocou dlhých skrutiek na pripevnenie základne reťaze k rámu dverí a úchytky reťaze k dverám môžete bezpečne pridať možnosť otvoriť dvere na niekoľko centimetrov.

Vďaka tomu sa môžete bezpečne rozprávať s človekom pred dverami a vidieť ho bez toho, aby ste sa museli obávať o svoje súkromie a poskytli niekomu cudziemu voľný vstup do domu.

Opätovne zaistite zámok alebo ho úplne vymeňte

Výmena vložky s kľúčmi je nevyhnutnosťou, ak ste sa práve presťahovali do nového domu. Je to preto, že predchádzajúci obyvateľ nehnuteľnosti mohol rozdávať kľúče priateľom a príbuzným, ktorí si možno neuvedomili, že sa doň nasťahoval niekto nový. 

Ak sú však zámky staršie, zámočník môže navrhnúť ich výmenu. Časom a intenzívnym používaním sa zámkové mechanizmy môžu opotrebovať, čím prichádzajú o bezpečnosť.

Udržujte oblasť okolo predných dverí osvetlenú a viditeľnú

Ak chcete votrelcov odradiť od pokusov dostať sa dnu vašimi prednými dverami (alebo akýmikoľvek dverami), pridajte osvetlenie. 

Zvážte zlepšenie základného osvetlenia dverí pridaním svietidiel, vyčistením sklenených plôch na existujúcich svetlách a zvýšením výkonu. Tieto svetlá možno pripojiť aj k svetelným senzorom alebo systému inteligentnej domácnosti, ktorý ich automaticky zapína za súmraku a zhasína za úsvitu. 

Ušetrí vám to námahu so zapamätaním si ich zapnutia a ochráni váš domov, keď sa vraciate po zotmení. Zvážte aj osvetlenie v zádverí. Dobre osvetlené interiéry naznačujú, že sa niekto nachádza v nehnuteľnosti.

Nainštalujte si domáci bezpečnostný systém vrátane video zvončeka

Systémy zabezpečenia nehnuteľnosti plnia niekoľko funkcií. Po prvé, často odrádzajú zločincov od priblíženia sa k vášmu domu. Ak majú na výber medzi domom so zjavnými indikátormi bezpečnostného systému a bez nich, vo všeobecnosti si vyberú ten menej bezpečný, aby sa vyhli svetlám, kamerám a sirénam.

Tieto systémy poskytujú signál včasného varovania, aby ste vedeli, že na dvore bola spozorovaná osoba alebo sa blíži k dverám. Kamery napojené na bezpečnostný systém dokážu zaznamenať každého, kto sa dostane príliš blízko k dverám. Ak sa mu nebodaj podarí vlámať dovnútra, kamery pomôžu orgánom činným v trestnom konaní vypátrať ho.

Okrem odstrašovacích a monitorovacích služieb však súčasné bezpečnostné systémy prichádzajú s technologickými výhodami. Väčšina funguje cez Wi-Fi, takže k nim môžete pripojiť ďalšie zariadenia a vybudovať si inteligentný domáci systém. Mnoho bezpečnostných spoločností spolupracuje s Amazon Alexa, Apple HomeKit a Google Home na integrácii inteligentného osvetlenia, spotrebičov a ďalších systémov.

Mnohé bezpečnostné systémy prinášajú možnosť video zvončeka, ktorý vám  umožní vidieť, kto je pri dverách. Môžete s ním komunikovať odkiaľkoľvek – z horného poschodia, garáže alebo dovolenky – bez toho, aby daná osoba vedela, kde sa nachádzate. To môže vyvolať ilúziu, že ste doma a tiež vám to umožní vidieť ho bez toho, aby ste skutočne otvorili dvere.

Potrebujete poradiť s výberom vchodových dverí? Radi vás privítame osobne v našej predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici, kde vám predstavíme dostupné riešenia. Nájdete nás na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.