Ako udržiavať hliníkové dvere čisté a funkčné?

Hliníkové vchodové dvere neustále získavajú na popularite v moderných domoch a súčasnej architektúre. Sú ľahké, odolné, majú dlhú životnosť, minimálnu údržbu a sú jednou z najlepších možností dostupných na trhu. Je to tiež jedno z najekologickejších riešení z hľadiska použitého materiálu, majú výborné tepelno-izolačné vlastnosti, vydržia aj extrémne počasie a sú mimoriadne vhodné aj do nízkoenergetických úsporných domov. Údržba hliníkových dverí je veľmi jednoduchá a ak sa o ne správne a pravidelne staráte, vydržia vám po celý život. Spísali sme jednoduchý návod, ako umyť hliníkové dvere v 3 krokoch:

Údržba hliníkových dverí pomocou čistiacich prostriedkov

Čo potrebujem na umytie dverí?

Mydlo, teplú vodu a handričku z mikrovlákien. Na zváženie je použitie špeciálnych čistiacich prípravkov určených na hliník. V žiadnom prípade ale nepoužívajte drsné čistiace prostriedky s obsahom abrazívnych prísad, drôtenky a iné ostré predmety na hrubé mechanické čistenie (špachtľa, škrabky, nože a i.), organické rozpúšťadlá, riedidlá alebo kyseliny akýchkoľvek typov. Používajte zdravý rozum.

1. Povrchové nečistoty na dverách

Ako umyť hliníkové dvere s povrchovými nečistotami? Ideálne môžete použiť záhradnú hadicu so slabým tlakom vody, aby ste sa zbavili akýchkoľvek nečistôt a špiny na povrchu dverí. Ak nemáte prístup k záhradnej hadici alebo jednoducho nemáte dostatok miesta na odtekanie vody pred dverami, použite na umytie dverí vlhkú mikrovláknovú handričku. Vždy začnite s utieraním nečistôt na vrchu, aby špinavá voda prirodzene s gravitáciou tiekla nadol. Ak na dverách máte zvyšky lepidla alebo farby, zvážte použitie oceľovej vlny s vysokou jemnosťou.

2. Čistenie rámu (zárubne) a celých dverí

Na čistenie použite nealkalický čistiaci prostriedok, ktorý zmiešate s čistou vlažnou až teplou vodou. Je dôležité zaistiť, aby čistiaci prostriedok, ktorý používate, mal hladinu pH 7 alebo menej, aby sa zabránilo akémukoľvek poškodeniu povrchu hliníkových dverí. Môžete tiež použiť niektorý z rôznych hliníkových čistiacich prostriedkov dostupných na trhu, ale v mnohých prípadoch bude úplne postačovať obyčajná mydlová voda bez zbytočných pridaných chemických látok. Umývanie pomôže uvoľniť mastnotu a hrubé nečistoty prilepené na povrchu vchodových dverí. Teraz je čas jemne opláchnuť povrch, drážky a vystupujúce dekoračné prvky, aby ste dvere zbavili mastnoty a usadenín.

3. Opláchnutie a vysušenie dverí

Všetku špinu a mastnotu dodatočne odstráňte čistou vodou. Potom opatrne utrite hliníkové dvere suchou vysoko savou mäkkou handričkou. Ak chcete dosiahnuť maximálny lesk bez šmúh, utrite celý rám jedným smerom. Hliníkové rámy lakované práškovou farbou sa čistia veľmi ľahko a zvládne to určite každý. Hliníkové dvere odporúčame čistiť aspoň raz za rok. V dôsledku nadmernej špiny, mastnoty alebo usadenín sa môže znížiť funkčnosť dverí, preto je pravidelná údržba hliníkových dverí žiadúca a odporúčaná.

Tip na záver: Odporúčame umývať dvere ráno, keď ešte na ne silno nesvieti slnko. Je to z dôvodu, tzv. pruhovania, čo môže byť pri umývaní dosť frustrujúce. Pruhy na hliníkovom ráme vznikajú vtedy, ak slnko vysuší povrch skôr, ako ho vy stihnete opláchnuť vodou a utrieť suchou handričkou.

Údržba hliníkových dverí nie je žiaden strašiak a keď ich budete pravidelne čistiť, budú vám slúžiť dlhé roky. Hliníkové dvere majú v porovnaní s plastovými alebo drevenými dverami výnimočné vlastnosti, ktoré ich predurčujú k tomu, aby sa stali voľbou číslo 1 pre každého, kto hľadá riešenie bez kompromisov. Presvedčte sa o ich kvalite u nás na predajni BENEDOOR v centre mesta Považská Bystrica. Zameranie a grafický návrh sú samozrejmosťou. Záruka je 5 rokov. Montáže realizujeme po celom Slovensku.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.