Aké sú výhody striešok nad vchodové dvere? Poradíme vám

Vďaka svojej jednoduchosti, modernému vzhľadu a dlhotrvácnosti použitého materiálu môžu striešky nad vchodové dvere ponúknuť presne to, čo hľadáte. Nadstrešenie nie je len esteticky príťažlivé, ale aj funkčné. Strieška vám poskytne tieň a zabezpečí, aby sa neprehrieval interiér domu.

Vďaka strieške môžete pred dvere umiestniť aj rohožku. Prichádzajúci si tak môžu vyčistiť topánky a nezanesú do interiéru vodu či blato. Pod rozmernejšie striešky môžete umiestniť aj rôzne dekoratívne predmety alebo kvetináče.

Striešky nad vchodové dvere zo skla sú optimálne

Pri strieškach nad vchodové dvere vám odporúčame použiť sklo. Tento odolný a elegantný materiál sa hodí k najrôznejším architektonickým štýlom, či už sú to historické budovy, alebo moderné energeticky úsporné novostavby. Na rozdiel od nadstrešenia z hliníka, tehál alebo dreva, vďaka sklenenej strieške získate množstvo svetla. Vstupný priestor tak nepôsobí temne a uzavreto, ale presvetlene a prístupne. Namiesto skla môžete pri strieškach použiť aj plast alebo iné materiály, ktoré ponúkajú rôzne úrovne tienenia. Celkovému atraktívnemu a elegantnému vzhľadu skla sa však nevyrovnajú.

Strieška tiež poskytuje ochranu pred poveternostnými vplyvmi. Vstupný priestor je tak chránený, suchý a bez blata. Inak to nie je ani počas prívalových dažďov, hustého sneženia alebo krupobitia. Sklo, ako materiál pre striešku, je optimálne. Údržbu skla zvládne každý, a to je základným predpokladom pri výbere materiálu pre takú ťažko dostupnú časť domu, akou strieška rozhodne je.

Sklenená strieška nad hliníkovými vchodovými dverami AVF-798 vo farbe bielaHliníkové vchodové dvere AVF-798 vo farbe biela so skleneným nadstrešením

Ako bude zo striešky stekať dažďová voda a nečistoty?

Pri určovaní veľkosti, uhla, farby a tvaru striešky nad vchodové dvere musíte mať na pamäti niekoľko faktorov. Strieška nemá dobre len vyzerať, ale musí slúžiť svojmu účelu.

Keď na vašej strieške pristane dážď, padajúce lístie a iné nečistoty, chcete mať istotu, aby sa všetko zosunulo dole a čo najďalej vchodových dverí. Nadstrešenie so správnym sklonom alebo priehybom nasmeruje zrážky do priestoru mimo vstupnej časti domu a poskytne tak majiteľom možnosť vstúpiť do domu suchou nohou.

Chcete, aby dážď padal iba na jednu stranu, resp. aby sa vyhol určitej časti vchodu do domu? Niektoré striešky môžete sklopiť podľa potreby tak, aby ste manipulovali s odtokom. Myslite však na to, aby ste sklopením striešky iba jedným smerom nevytvorili miesto, kde sa bude hromadiť voda a tvoriť blato. Dôležité je tiež zabrániť kontaktu vody a vlhkosti s vchodovými dverami, najmä keď sú vyrobené z dreva. Účel striešky nad vchodové dvere je aj ochrana samotných dverí pred dažďom a slnkom, čím sa predĺži ich životnosť.

Sklenená strieška nad hliníkovými vchodovými dverami AVI-791 vo farbe čadičová siváHliníkové vchodové dvere AVI-791 vo farbe čadičová šedá so skleneným nadstrešením

Aké veľké krytie má mať strieška nad vstupom do domu?

Pri určovaní veľkosti a sklonu striešky zhodnoťte, aké veľké krytie nadstrešenie poskytne. Uistite sa, či je dostatočne veľké a chráni vchodové dvere. Zároveň by malo poskytnúť ochranu pred dažďom v priestore pred dverami. Dobre navrhnutý prístrešok môže tiež pomôcť zvýšiť energetickú efektívnosť domu a zabrániť slnečným lúčom pred prehrievaním vchodových dverí a tým pádom aj interiéru domu.

Keď je strieška umiestnená príliš vysoko nad dverami, môžete mať problém – za určitých poveternostných podmienok môže pod prístreškom pršať. Vyhnite sa tomu, aby ste si zo striešky spravili estetický doplnok bez praktických vlastností. Zistite, ktoré časti priestoru pred dverami sú najviac vystavené poveternostným podmienkam a na základe pozorovania zvážte, v akej výške je potrebná montáž striešky.

Sklenená strieška s LED osvetlením nad hliníkovými vchodovými dverami AVI-792 vo farbe biely hliníkHliníkové vchodové dvere AVI-792 vo farbe biely hliník so skleneným nadstrešením s LED osvetlením

Estetické kritériá pri výbere striešky nad dvere 

Sklenená strieška z číreho skla môže pôsobiť veľmi elegantne, najmä v kombinácii s inými prírodnými stavebnými materiálmi, ako drevo alebo hliník. Matné mliečne sklo je vhodné na vytvorenie minimalistického a moderného dizajnu. Zároveň ponúka lepšiu ochranu pred slnečným žiarením. V závislosti od farieb domu a najmä farby vchodových dverí, môžu dobre vyzerať aj graficky upravené sklá.

V súčasnosti sa stavitelia a investori čoraz viac zaujímajú o sklo pre rôzne dizajnové prvky v domácnosti. Chcú vytvoriť moderný a elegantný vzhľad s praktickými výhodami, ktoré vyžadujú zákazníci. Sklenená strieška dodáva vstupným dverám a fasáde jedinečný vzhľad, ktorý okrem toho, že vyzerá skvele, prináša funkčnosť a praktickosť a pridáva nehnuteľnosti na hodnote.

Elegantná sklenená strieška bez kotviacich tyčí a bez tiahla

Ponúkame vám jednoduché, elegantné a bezpečné riešenie vo forme striešky nad vchodové dvere zo skla. Používame výhradne bezpečnostné polokalené lepené sklá s celkovou hrúbkou 16-20 mm. Sklo je vyspádované ku fasáde domu pod miernym uhlom, čo zabezpečuje odtekanie zrážok cez odvodňovacie kanáliky, ktoré sú integrované v kotviacej lište po bokoch. Závesný systém je taký pevný, že nepotrebuje žiadne kotviace tyče ani tiahla. Je preto vhodný všade tam, kde sa kladú vysoké nároky na minimalizmus a funkčnosť. Pod kotviacu lištu vieme dodať aj LED osvetlenie.

Informujte sa o cenovej ponuke na sklenenú striešku.

Sklenená strieška nad vchodové dvere z bezpečnostného skla - odvodňovacie kanáliky na dažďovú vodu a LED podsvietenieLED podsvietenie a systém odvodňovacích kanálikov po bokoch sklenenej striešky.

Kotviaca lišta pre sklenenú striešku nad vchodové dvereUchytenie bezpečnostného skla v kotviacej lište. Bezproblémová montáž aj na domy so zateplením. Maximálna nosnosť skla je 150 kg/m².

Nepáči sa vám strieška nad dverami? Nevadí.

Kým drevené a plastové dvere časom podliehajú deformáciám vplyvom poveternostných podmienok a mali by sa chrániť nadstrešením, hliníkové dvere netreba chrániť strieškou. Hliník mimoriadne dobre zvláda vlhkosť, dážď aj priame slnečné svetlo. Nedeformuje sa, nepraská, nebledne na slnku a nehrdzavie. Má omnoho vyššiu mieru bezpečnosti, odolnosti a tiež dlhšiu životnosť ako plast alebo drevo. Je UV odolný a prakticky nevyžaduje údržbu. Vďaka svojej povrchovej úprave odráža slnečné žiarenie a zabraňuje tak prehriatiu interiéru. Pri hliníkových dverách vždy odporúčame dilatačnú štruktúru s prekrytým krídlom, ktorá dokáže absorbovať tepelnú rozťažnosť materiálu.

Potrebujete navrhnúť sklenenú striešku na mieru? Alebo hľadáte kvalitné hliníkové dvere? Radi vás privítame osobne v našej predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici, kde vám predstavíme všetky dostupné možnosti. Nájdete nás na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.