Aký veľký má byť stavebný otvor pre vchodové dvere?

Nájsť vhodný rozmer a typ dverí podľa vašich požiadaviek môže byť naozaj náročné. Absolútnym základom a predpokladom pri výbere je správne zameranie stavebného otvoru. Nie nadarmo sa hovorí – dvakrát meraj a raz rež. Prečo je dôležité pochopiť rozmery stavebného otvoru a čo sa od nich odvíja? Odpovede nájdete v článku.

Prečo musí byť väčší ako dvere?

Dôvodov, prečo musí byť stavebný otvor väčší ako vchodové dvere, je hneď niekoľko. Poznáte ich?

Dostatok priestoru nielen pre montáž

Stavebný otvor vyžaduje priestor na vloženie, nastavenie a montáž dverného rámu. Nie každý dverný otvor je však úplne pravidelný a hranatý, preto ho často nazývame aj ako hrubý stavebný otvor, resp. montážny otvor. 

Platí to najmä pri rekonštrukcii, pri ktorej je stavebný otvor po demontáži často veľmi nepravidelný. Ponechanie dodatočného priestoru v stavebnom otvore nám umožní potrebnú manipuláciu s dverami pri montáži, ako aj dostatok priestoru na použitie montážneho materiálu, resp. vykonanie drobných stavebných úprav.

Veľkosť dverí nie je jednotná

Vchodové dvere nemajú vždy rovnakú veľkosť. Ich rozmery sa môžu líšiť podľa toho, či ide o typizované dvere, alebo dvere vyrobené na mieru.

Pri dverách na mieru je to pomerne jednoduché vyrobia sa na základe zamerania presne pre danú veľkosť otvoru. Rozmery je ťažšie určiť v prípade, ak sa zameranie realizuje svojpomocne. 

Pri typizovaných dverách je to tiež náročnejšie ak je zárubňa výrazne menšia ako hrubý otvor, hrozí riziko, že dvere nebudú správne fungovať a nebude správne prerušený tepelný most okolo zárubne, čo spôsobí slabú tepelnú izoláciu otvoru.

Vezmite do úvahy tepelnú rozťažnosť

Pri rozmere stavebného otvoru treba myslieť aj na tepelnú rozťažnosť, a to konkrétne na expanziu a kontrakciu dverí, ako aj samotnej steny. 

Áno, steny aj dvere sa zväčšujú a zmenšujú podľa ročných období. Steny prijímajú vlhkosť (ak je vonku vlhko) a zmršťujú sa, ak teplota či vlhkosť klesne. Dvere sa zase rozpínajú a scvrkávajú najmä pod vplyvom slnečného žiarenia a teploty.

Opäť hovoríme o malých množstvách, niekedy ide o menej než pár milimetrov, no aj tie môžu stačiť na to, aby aj perfektne osadené dvere začali nedovierať a drhnúť sa o rám.

Rozmer dverí závisí od stavebného otvoru

Ak potrebujete určiť správny rozmer stavebného otvoru, najdôležitejšími parametrami sú požadovaná šírka a výška vchodových dverí. Každý deň niekoľkokrát prekročíte prah svojho domu alebo prenášate rozmerné veci, prípadne vymieňate nábytok či zariadenie. Preto je nutné využiť maximálnu možnú šírku a výšku priechodnosti dverí.

Je nesmierne dôležité zvoliť si taký rozmer vstupných dverí, aby dokonale pasovali do stavebného otvoru, v ktorom sa budú montovať. Pri hliníkových dverách už neplatia štandardné rozmery 80 cm, 90 cm alebo 100 cm, ako v prípade lacnejších typizovaných dverí. 

Dvere z hliníka majú tú výhodu, že sa vyrábajú presne na mieru. Minimalizujete tak tepelné straty a získate dvere, ktoré budú stopercentne plniť svoj účel.

Aké rozmery sú ideálne?

Opäť treba vychádzať z požadovaných rozmerov budúcich vchodových dverí. Ide o jednokrídlové dvere alebo dvere s bočným, prípadne horným svetlíkom? 

Optimálna šírka jednokrídlových hliníkových vchodových dverí by mala byť približne 105 115 cm, hoci to nie je vždy a za každých okolností možné. 

Treba si uvedomiť, že šírka dverí znamená šírku celej dvernej zostavy, teda krídla spolu s rámom (zárubňou). Ide o tzv. výrobný rozmer dverí.

Stavebný otvor musí byť ešte o 2 3 cm širší (1 až 1,5 cm zľava aj sprava) a 1 1,5 cm (zvrchu) vyšší z dôvodu použitia montážneho materiálu medzi múrom a zárubňou. Dvere sa montujú do výšky nášľapnej vrstvy podlahy. Na dorovnanie výšky dverí s podlahou sa najčastejšie používa purenitový alebo hliníkový podkladový profil.

Napríklad, pri našich najpredávanejších hliníkových dverách Aluprof MB-86SI dosiahnete pri šírke stavebného otvoru 114 cm šírku dvernej zostavy 111 cm a šírku zárubne (dverný otvor) 97 cm. 

Treba však počítať s tým, že pri otvorení dverí o 90° vám v dvernom otvore bude zavadzať samotné krídlo dverí (7 cm), a tak prakticky dosiahnete použiteľný dverný otvor so svetlou šírkou 90 cm. Ak ale dverné krídlo viete otvoriť o viac ako 90° (čiže v smere otvárania nebude zavadzať stena alebo nábytok), potom sa krídlo skryje za zárubňu a vy tak získate extra 7 cm, a teda priechod až 97 cm.

Ideálne rozmery stavebného otvoru pre jednokrídlové hliníkové dvere sú 115 × 210 cm. Pri tejto veľkosti stavebného otvoru dosiahnete rozmer dvernej zostavy 111 x 209 cm a priechod dverného otvoru štandardných 90 × 200 cm (už po odpočítaní 7 cm krídla pri otvorení dverí o 90°).

Čomu treba venovať zvýšenú pozornosť?

Treba si dať pozor na slabé tepelné odizolovanie dverí od podkladu, aby vám neprefukovalo pod prahom. Pri novostavbách sa dvere nemontujú na platňu domu, ale na podkladový profil, ktorý ich dostane do výšky finálnej vrstvy podlahy.

Môže ísť pokojne o 15 alebo 20 cm, pretože do tejto výšky spadá tepelná izolácia, podlahové kúrenie, poter a nakoniec samotná podlaha. Preto treba pri zameraní stavebného otvoru vedieť, v akej výške sa bude nachádzať hotová podlaha.

Zameranie nechajte na profesionálov

Vchodové dvere prinášajú rodinnému domu základnú funkčnosť. Pri ich výbere sú dôležité nielen tepelno-izolačné hodnoty, ale aj správne zameranie stavebného otvoru či montáž. 

Zrejme by vás nepotešilo, ak by ste mali doma nové moderné vstupné dvere, cez ktoré by po obvode prefukovalo kvôli chybnému zameraniu. Výroba dverí je len polovica úspechu, druhou je odborná montáž.

Výhody, ktoré sa oplatia

V Luglass ponúkame profesionálne zameranie stavebného otvoru a osadenie vchodových dverí na paropásky, či už ide o novostavbu, alebo rekonštrukciu rodinného domu. Náš tím vyškolených montážnikov sa riadi podľa slovenských technických noriem STN. 

Na montované vchodové dvere poskytujeme záruku 5 rokov. Bez zamerania a bez montáže je záručná doba skrátená iba na 2 roky a vzťahuje sa len na samotný produkt a jeho funkčnosť.

Našim zákazníkom vždy odporúčame vchodové dvere aj so zameraním a montážou na mieru. Iba tak vieme zaručiť 100 % spokojnosť na oboch stranách. Ak zistíte, že sú vaše nové vchodové dvere chybné, nesnažte sa ich opraviť svojpomocne. Za poškodenie dverí v záruke v dôsledku neodbornej opravy je zodpovedný zákazník. Vždy je potrebné kontaktovať dodávateľa dverí, ktorý je povinný tento problém riešiť.

Potrebujete poradiť s výberom vchodových dverí? Radi vás privítame osobne v našej predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici, kde vám predstavíme dostupné riešenia. Nájdete nás na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.