Vchodové dvere do domu. Ako si vybrať v roku 2023?

Vybrať správne vchodové dvere do domu nie je jednoduché. Nároky na tepelný prestup sú neustále vyššie a ponuka výrobcov z roka na rok rastie. Musíme zvažovať množstvo kľúčových vlastností a vybrať také vstupné dvere, ktoré spĺňajú súčasné kritériá. Aké dvere si mám z toho množstva vybrať?

Na Slovensku panuje predstava, že bezpečnostné vchodové dvere sú riešením na všetko. Ale ktorý zlodej sa bude trápiť so zámkom na dverách, keď stačí rozbiť okno? Bezpečnosť určite netreba podceňovať, no pri kúpe je potrebné brať do úvahy aj ďalšie zásadné vlastnosti dverí.

Vchodové dvere sa najčastejšie predávajú ako drevené, plastové, oceľové (plechové) alebo hliníkové a každý typ má svoje plusy aj mínusy. Rozhodovanie je náročné. Pomôžeme vám zorientovať sa v komplexnej problematike vstupných dverí.

AKO SI ZVOLIŤ PRIORITY PRI VÝBERE VCHODOVÝCH DVERÍ
Priority pri výbere vchodových dverí

VCHODOVÉ DVERE DO DOMU

Drevené vchodové dvere

Drevené dvere pôsobia v dome veľmi estetickým a príjemným dojmom. Štruktúra dreva je na dotyk tak príjemná, že žiaden plast ani hliník ju nemôže nahradiť. Darmo, drevo je predsa prírodný materiál a ako taký má mnohé pozitíva, ale aj negatíva. V prvom rade musíte poznať dobrého stolára. To je alfa a omega. Bez výborných referencií sa do drevených dverí radšej vôbec ani nepúšťajte.

Lacné drevené dvere sú náchylné k praskaniu a krúteniu hlavne vplyvom mrazov, priameho slnečného žiadenia a vlhkého prostredia. Keďže drevo je prírodný materiál, tak pracuje a je citlivý na poveternostné vplyvy. O drevo sa treba starať, nestačí ho len umývať ako plast alebo hliník. Nerobí mu dobre ani príliš suché a ani príliš vlhké prostredie.

Ak rozmýšľate nad tým, aké vstupné dvere si zaobstarať, tak by ste mali vedieť, že z hľadiska bezpečnosti nie je drevo ideálny materiál. Pozor treba dávať aj na prípadné nárazy, pretože sa ľahko môže stať, že sa z dreva odštiepi alebo poškrabe sa ostrejšími predmetmi. To sa potom opravuje už ťažšie. Na druhej strane máloktoré dvere vám poskytnú ten pocit tepla domova a vône ako prírodné drevo. Plus do niektorých rustikálnejšie ladených domov ani iné dvere ako drevené z estetického hľadiska nepasujú a tak nemáte veľmi na výber. Jedine ak by ste drevo nahradili plastom s imitáciou dreva.

Príklad drevených dverí

Výhody drevených dverí

  • Prírodný materiál, dobrá tepelná izolácia
  • Vôňa a štruktúra dreva
  • Príjemný pocit tepla domova

Nevýhody drevených dverí

  • Drevo je nestabilný materiál a stále pracuje
  • Nutnosť pravidelnej starostlivosti
  • Nízka bezpečnosť, vyššia cena

Plastové vchodové dvere (PVC)

Plastové dvere sú v súčasnosti stále najpopulárnejšou voľbou a odhaduje sa, že až okolo 70% rodinných domov sa prikláňa k tomuto riešeniu. Hlavná výhoda je nepochybne ich nízka cena a široká škála dekorov s imitáciou dreva. Pravdou je, že mnoho ľudí pri objednávaní plastových okien siahne rovno aj po ponuke plastových dverí od tej istej firmy v rámci jedného balíčku, aby to spolu vizuálne ladilo a mali tak všetko na komplet od jedného dodávateľa. Je to tak najjednoduchšie, ale je to aj najlepšie? Lacné dvere a pekný dekor sa môžu vypomstiť.

Ak sú plastové dvere umiestnené napr. na južnej strane, tak vplyvom slnečného žiarenia alebo aj silného mrazu sa môže rám spolu dvernou výplňou (hlavne tmavej farby) prehýbať v dôsledku tepelnej rozťažnosti materiálu. S tým potom následne súvisia aj problémy s uzamykaním a nedoliehaním vchodových dverí. Častý problém, s ktorým sa zákazníci po zime stretávajú je, že dvere už tak dobre netesnia a nedajú sa dobre zavrieť. Preto je potrebné ich po sezóne znova nastaviť a pravidelne servisovať.

Riešením môže byť dverná výplň s dilatačnou štruktúrou a ideálne aj plastové dvere s oceľovou výstužou a kvalitným kovaním. No pri plastových výplniach sa dilatácia nedá úplne eliminovať, dá sa len obmedziť. Aj z toho dôvodu do plastových vchodových dverí odporúčame dverné výplne z lisovanej živice HPL, ktoré sú neporovnateľne stabilnejšie oproti plastu. Treba ale myslieť na to, že plastové dvere nemajú prakticky žiadne bezpečnostné vlastnosti a dajú sa ľahko vypáčiť.

Príklad plastových dverí

Výhody plastových dverí

  • Pomer cena a úžitková hodnota
  • Široký výber dekorov
  • Veľmi dobrá tepelná izolácia

Nevýhody plastových dverí

  • Krútenie plastu kvôli dilatácii
  • Potreba údržby pri lacnejších modeloch
  • Nízka bezpečnosť

Oceľové vchodové dvere (plechové dvere / kovové dvere)

Oceľové vchodové dvere, tiež nazývané aj plechové dvere alebo kovové, majú veľmi obmedzené možnosti výberu farieb a dekorov. Je preto ťažké ich zladiť s fasádou moderného rodinného domu. Oceľ nie je u nás populárnou voľbou pre domácnosti kvôli jej chladnému vzhľadu a nemožnosti prispôsobiť si ju podľa vlastných požiadaviek. Na druhej strane oceľ poskytuje povrchovo hladké a atypicky vyzerajúce dvere. Vo svete plnom drevených, plastových a hliníkových dverí vynikajú spôsobom svojím vlastným. Pre niektoré rodiny môžu byť voľbou kvôli ich nízkej cene. Ich cena závisí aj od hrúbky použitej ocele.

Energetická efektivita oceľových dverí priamo závisí od ich výplne, no štandardne poskytujú iba priemerné hodnoty prestupu tepla. Takáto slabá izolácia nie je vhodná do nízkoenergetických úsporných domov. Oceľové dvere si nájdu uplatnenie skôr pri rekonštrukciách starších domov a všade tam, kde investor z finančných dôvodov hľadá najväčší kompromis. Oceľové dvere aj napriek mnohým nevýhodám poskytujú relatívne vysokú ochranu proti vlámaniu a niektorí výrobcovia ich klasifikujú aj ako bezpečnostné vchodové dvere.

Vchodové dvere z ocele by nemali byť montované do vlhkého prostredia, pretože časom môžu zhrdzavieť. Problém z dlhodobého hľadiska pre oceľové dvere predstavuje aj dážď alebo umývanie záhradnou hadicou. Nadstrešenie môže tento problém čiastočne vyriešiť. Ďalšou nevýhodou sú fyzické vlastnosti ocele. Keď na ňu svieti slnko, dvere sa zahrievajú a prenášajú teplo aj do interiéru. Naopak, keď je vonku zima, dvere prenášajú chlad aj do domu. Ak zvažujete aké vchodové dvere kúpiť do rodinného domu, odporúčame sa radšej poobzerať po iných, kvalitnejších a trvácnejších materiáloch.

Oceľové vchodové dvere

Výhody oceľových dverí

  • Vysoká bezpečnosť
  • Nízka cena

Nevýhody oceľových dverí

  • Obmedzený výber farieb a dekorov
  • Slabé tepelno-izolačné vlastnosti
  • Časom môžu hrdzavieť, krátka životnosť

Hliníkové vchodové dvere

Aj drevené, aj oceľové a aj plastové dvere majú svoje muchy. Tak aké vchodové dvere si vybrať do domu? Hliníkové dvere sa vyznačujú pevnou a odolnou koňstrukciou s výbornou rozmerovou stabilitou. Hliník ako materiál je odolný voči poveternostným vplyvom a je tak vhodný všade tam, kde môže nastať prudká zmena teplôt a s tým aj očakávaná tepelná rozťažnosť materiálu, ktorú hliník zvláda najlepšie v porovnaní s drevom alebo plastom. Na priamom slnku sa neohýba a nevadia mu ani mrazivé teploty alebo dážď. Kým plastové dvere ponúkajú širokú škálu drevodekorov, hliníkové dvere umožňujú nástrek v akejkoľvek farbe RAL v hladkom alebo štruktúrovanom prevedení.

Vďaka špeciálnym izolačným vložkám, tesneniu z dvojzložkového (pevného a bunkového) syntetického kaučuku EPDM a prerušenému tepelnému mostu sa vyznačujú vysokým stupňom tepelnej izolácie. Hliníkové dvere sú vhodné aj pre nízkoenergetické úsporné domy. Vysoko kvalitné kovanie použité v hliníkových dverách spolu s bezpečnostným viacbodovým hákovým zámkom a prekrytím krídla zvyšuje celkovú bezpečnosť dverí.

Hliníkové dvere prakticky bezúdržbové a stačí ich umývať bežnými čistiacimi prostriedkami. Hliník má unikátne mechanické vlastnosti a neopotrebuje sa ani pri častom otváraní v náročnejších podmienkach. Je to tiež ekologický materiál šetriaci životné prostredie, ktorý sa dá ľahko recyklovať. Je toho ešte omnoho viac a preto sme spísali ďalších 6 kľúčových výhod hliníkových dverí.

Do hliníkových vchodových dverí odporúčame dverné výplne z hliníka, luxusného sklo-hliníka, bezpečnostného izolačného trojskla alebo výplne s aplikáciou kaleného skla.

Výhody hliníkových dverí

  • Pevná a odolná konštrukcia
  • Minimálna starostlivosť, dlhá životnosť
  • Dobrá bezpečnosť a tepelná izolácia

Nevýhody hliníkových dverí

  • Chladnejšie na dotyk
  • Vyššia cena

Hliníkové vchodové dvere si môžete pozrieť osobne na predajni BENEDOOR. Zameranie, grafický návrh a doprava sú zadarmo. Záruka 5 rokov a dodacia doba už od 5 týždňov. Montáže realizujeme po celej SR. Navštívte nás na adrese BENEDOOR, Centrum 1746/265, Považská Bystrica.

PORADENSTVO PRI VÝBERE DVERÍ

Aké sú výhody hliníkových vchodových dverí?

Aké sú výhody hliníkových vchodových dverí do domu? Prečo sú hliníkové dvere lepšie ako plastové?

Hliníkové dvere sa vždy vyrábajú na mieru a celá konštrukcia dverí sa prispôsobuje presným rozmerom stavebného otvoru. Dvere tak budú dokonale pasovať do montovaného priestoru a budú s vašim domom tvoriť jeden celok. Hliník je tiež veľmi odolný a dokáže vydržať aj extrémne počasie, čo znižuje náklady na vykurovanie. Nedeformuje sa, nepraská, nebledne na slnku a nehrdzavie. Vďaka svojej pevnej konštrukcii ponúka vysoký stupeň bezpečnosti a ochrany voči vlámaniu.

Hliníkové dvere sú vystužené špeciálnymi izolačnými prvkami a ponúkajú vysokú úroveň tepelnej ochrany. Hliník odráža slnečné žiarenie a znižuje tak teplo absorbované rámom počas horúcich letných dní, vďaka čomu sa interiér domu neprehrieva. Hliníkové vchodové dvere sa dajú farebne prispôsobiť tak, aby dokonale ladili s exteriérom aj interiérom rodinného domu. Farebná povrchová úprava ponúka vynikajúcu odolnosť a dlhú životnosť.

Hliníkové dvere na mieru sú podstatne tenšie, narozdiel od robustných drevených alebo plastových dverí. Umožňujú skvelý výhľad na okolie s minimálnym vizuálnym obmedzením. Pevnosť hliníka tiež umožňuje realizáciu rozmerovo väčších vchodových dverí ako pri iných materiáloch. Vo výsledku dosiahnete štíhlejší a elegantnejší dizajn s vyššou odolnosťou a pevnosťou.

Ak sa rozhodujete aké vstupné dvere do rodinného domu si kúpiť, tak vedzte, že hliník je 100% recyklovateľný a to úplne bez straty kvality, čo výrazne znižuje jeho uhlíkovú stopu. Má dlhú životnosť a je jedným z najekologickejších materiálov v stavebníctve.

Viac sa dočítate v článku Aké sú výhody hliníkových dverí?

Ako vybrať hliníkové dvere do nízkoenergetického domu?

Kúpou kvalitných hliníkových vchodových dverí do rodinného domu ušetríte peniaze

Podstatou nízkoenergetických úsporných domov je minimalizovať tepelné straty a najkritickejším miestom sú vchodové dvere. Hliníkové dvere ponúkajú veľa riešení, ktoré úspešne spĺňajú kritériá energetickej účinnosti v rodinných domoch. Zárubňa, prah a hliníkový rám sa vyrábajú spolu a tvoria dverný systém, do ktorého sa vkladá samostatne vyrobená dverná výplň. Táto výplň zaberá najväčšiu plochu vchodových dverí a preto je nesmierne dôležité, aby poskytovala excelentné hodnoty prestupu tepla.

Nízkoenergetický ekologický dom (NED) alebo energeticky úsporný dom je taký, v ktorom sa na zabezpečenie tepelnej pohody a vykurovania nespotrebuje viac energie ako 50 kWh/m² za rok. Pri dodržaní všetkých spomenutých kritérií nebudete mať problém splniť normy potrebné na kolaudáciu nízkoenergetickej stavby.

Viac sa dočítate v článku Aké vchodové dvere do nízkoenergetického domu?

Ako vybrať dvernú výplň pre vchodové dvere?

Veľa ľudí rieši iba to, aké vchodové dvere majú kúpiť. Plastové, či hliníkové? Najväčšiu a nemenej dôležitú časť dverí zaberá dverná výplň, ktorá chráni vstupný otvor pred nežiadúcimi vplyvmi. Dverná výplň je to, čo vypĺňa dverný rám (profil). Zárubňa, prah a rám sa vyrábajú spolu a tvoria dverný systém, do ktorého sa vloží samostatne vyrobená dverná výplň.

Profilový dverný systém a prekryté krídlo pre vchodové dvere

Plastové PVC dverné výplne sa vždy vkladajú do plastových dverí a predstavujú ekonomické riešenie pre rodinné domy. PVC výplň je nevhodná pri použití na miestach bez zastrešenia a s priamym slnečným žiarením. Najrizikovejšie sú tmavé farby a dekory, ktoré sú náchylné k deformáciám z dôvodu tepelnej rozťažnosti materiálu počas mrazov a horúcich dní. PVC výplň taktiež ponúka najnižšiu mieru bezpečnosti.

Živicové HPL dverné výplne sú pevnejšie a majú zvýšenú odolnosť voči slnečnému žiareniu oproti PVC. Naviac je pri nich aj možnosť výberu termo-izolačných štruktúr, čím sa dajú docieliť nadštandardné hodnoty prestupu tepla. HPL výplne sa najčastejšie vkladajú do plastových dverí, ale nájdeme ich aj v hliníkových dverách. Ponúkajú celkovo lepšie vlastnosti a vyššiu mieru bezpečnosti ako PVC výplne vchodových dverí.

Hliníkové dverné výplne klasické odolné výplne do hliníkových dverí najvyššej kvality. Ponúkajú prakticky neobmedzený výber farieb z palety RAL. Do hliníkových výplní je možné vybrať celú škálu termo-izolačných štruktúr, ktoré spĺňajú aj prísne kritériá na prestup tepla a sú tak vhodné do nízkoenergetických domov. Za ich cenu dostanete technicky a mechanicky vyladený produkt s vysokou mierou bezpečnosti, ktorú je možné ešte zvýšiť, ak sa hliníková výplň vyrobí s prekrytím dverného krídla.

Hliníková štruktúra dvernej výplne 48 mm alebo 60 mm pre vchodové dvere

Celosklenené dverné výplne ekologické a bezpečnostné výplne do plastových alebo hliníkových dverí. Sú zložené z izolačného dvojskla alebo trojskla s dekoračným vzorom, ktoré je vyplnené argónom, pre zlepšenie tepelných a zvukových vlastností. Až 96% materiálov použitých pri výrobe je plne recyklovateľných. Mieru bezpečnosti je možné zvýšiť, ak sa celosklenená výplň vyrobí s prekrytím dverného krídla.

Pieskované trojsklo ako výplň pre hliníkové vchodové dvere do domu

Sklo-hliníkové dverné výplne luxusné výplne do plastových alebo hliníkových dverí, ktoré sa vyznačujú vysokou tuhosťou a odolnosťou kaleného skla, ktoré chráni dizajnový vzor pred poškodením a vplyvmi počasia a opticky mu dodáva priestorovú hĺbku. Jedinečná konštrukcia s integrovaným presklením s argónom je mimoriadne vhodná do náročných podmienok. Mieru bezpečnosti je možné zvýšiť, ak sa sklo-hliníková výplň vyrobí s prekrytím dverného krídla.

Štruktúra sklo-hliníkovej dvernej výplne s antikorom - Luxusné dvere

Viac sa dočítate v článku Chcem lacné vchodové dvere. Aké mám možnosti?

Ako vybrať farbu pre hliníkové dvere?

Vchodové dvere a fasáda hrajú dôležitú úlohu v každom rodinnom dome. Je teda dôležité, aby dobre vyzerali. Hliník ponúka okrem výnimočných mechanických vlastností aj nespočetné množstvo farieb a povrchových úprav. Presnejšie povedané, žiadny iný materiál nedokáže ponúknuť takú širokú paletu farieb ako hliník. Tmavé alebo svetlé, matné, hladké alebo štruktúrované. Farby pre hliníkové dvere ponúkajú tisíce kombinácií.

Kvalitná povrchová úprava hliníkových profilov okrem pekného vzhľadu zabezpečuje aj ochranu celých hliníkových dverí pred vplyvmi počasia a každodenným používaním. Hliníkové dvere sú tak chránené proti korózii, odlupovaniu farby alebo strate farebnosti.

15 najobľúbenejších a najčastejších farieb RAL pre hliníkové dvere:

Populárne RAL farby pre hliníkové vchodové dvere do domu

Viac sa dočítate v článku Farby pre hliníkové dvere (lesklé, pololesklé, matné alebo štrukturované farby)

Prečo je antracitová farba tak žiadaná?

Antracitová farba a jej lesk a štruktúra

Zlom nastal okolo roku 2015. Vtedy sa po dlhých rokoch kraľovania bielej stal z antracitu nový fenomén, ktorý sa stal farbou číslo 1 v stavebníctve po celom svete. Vďaka rastúcej popularite hliníkových okien a dverí sa antracitová farba stala jednou z najžiadanejších práškových farieb vôbec. V mnohých prípadoch tak žiadanou, že väčšina dodávateľov farieb dnes už ponúka RAL 7016 ako štandardnú farbu bez príplatku. Naša firma nie je výnimkou a vchodové dvere v obojstrannej farbe antracit ponúkame už v štandarde, bez príplatkov a so zrýchleným dodaním.

RAL 7016 ponúka jedinečnú kombináciu výhod:

  • všestranný šedý odtieň, ktorý veľmi dobre ladí s väčšinou stavebných materiálov (tehla, omietka, kameň a iné)
  • nenápadný vzhľad v porovnaní s bielou, ktorý zaisťuje, že rám okna alebo dverí príliš nevystupuje a nepôsobí rušivo
  • veľmi nízke nároky na údržbu vďaka tmavej farbe, na ktorej nie je vidieť prach a nečistoty

Viac sa dočítate v článku Prečo sú vchodové dvere vo farbe antracit tak populárne?

Na čo si dať pozor pri výbere vedľajších vchodových dverí?

Výber vedľajších vchodových dverí nie je žiadna veda

Vedľajšie alebo bočné vchodové dvere sa najčastejšie predávajú z dreva, plastu a hliníka.  Každý typ má svoje výhody a nevýhody. V rozhodovaní vám pomôže úvod tohto článku alebo veľké porovnanie medzi plastovými a hliníkovými dverami

Ak chcete investovať do vedľajších vchodových dverí s nízkou údržbou, hliníkové dvere sú správnou voľbou pre váš domov. Tieto dvere nikdy nezhrdzavejú, nepotrebujú premaľovať a sú prakticky bezúdržbové. Hliníkové dvere sú o niečo drahšie ako plastové. Môžu za to vyššie náklady na materiál a výrobu. Keďže má hliník omnoho vyššiu mieru bezpečnosti, odolnosti a dlhšiu životnosť ako plast alebo drevo, z dlhodobého hľadiska je to finančne najefektívnejšie riešenie s množstvom benefitov.

Pri výbere vedľajších dverí do domu treba brať na vedomie 5 základných faktorov – dizajn, bezpečnosť, úspornosť, odolnosť a súkromie. Nejde o nič zložité a v mnohých prípadoch stačí aplikovať jednoduchý sedliacky rozum. Či ide o základné vedomosti alebo odborné technické poradenstvo, pokojne sa na nás obráťte, ak vám nie je čokoľvek jasné.

Viac sa dočítate v článku Výber vedľajších vchodových dverí. Čo by ste nemali podceniť?

Svetlíky pre vchodové dvere. Aké rozmery sú ideálne?

Bočné alebo horné svetlíky pre vchodové dvere

Jedným zo spôsobov, ako zaistiť prísun prirodzeného svetla do domácnosti, sú vchodové dvere s presklením. Značne lepší efekt viete dosiahnuť kombináciou dverí a bočného alebo horného svetlíka. Stavebný otvor sa dá rozšíriť, čím dosiahnete reprezentatívnejší charakter vchodu do rodinného domu. V takom prípade bude veľmi štýlovo pôsobiť kombinácia širokého dverného krídla a obojstranných bočných prísvetlíkov. Svetlíky sa postarajú o to, že do domu alebo predsiene vnikne oveľa viac svetla.

Bočné svetlíky majú spravidla rovnakú výšku ako vchodové dvere. Nadsvetlíky dopĺňajú dverovú zostavu zhora. Ich šírka zahŕňa šírku vstupných dverí a bočných svetlíkov. Možné kombinácie svetlíkov sú ľubovoľné – od jedného bočného alebo horného, dvoch bočných, prípadne dvoch bočných a horného svetlíka.

Bočné svetlíky majú najčastejšie šírku od 20 do 90 cm alebo dokonca rovnakú ako vchodové dvere. Horné nadsvetlíky majú výšku zhruba 40 cm, sú zvyčajne nižšie, a to najmä z estetických dôvodov. Ku hliníkovým vchodovým dverám sa svetlíky vyrábajú na mieru. Preto nie je problém zvoliť si akýkoľvek rozmer svetlíka podľa potreby stavebného otvoru.

Viac sa dočítate v článku Ako zvoliť správne rozmery svetlíkov vchodových dverí?

Vchodové dvere do rodinného domu. Aké rozmery sú ideálne?

Šírka hliníkových dverí MB-86SI a ich rozmery. Svetlá šírka dverí.

Optimálna šírka jednokrídlových hliníkových vchodových dverí by mala byť približne 105-115 cm, hoci nie vždy a za každých okolností je to možné. Treba si uvedomiť, že šírka dverí znamená šírku celej dvernej zostavy, teda krídla spolu s rámom (zárubňou). Je to aj tzv. výrobný rozmer dverí. Stavebný otvor musí byť ešte o 2-3 cm širší a 1-1,5 cm vyšší z dôvodu použitia montážneho materiálu medzi múrom a zárubňou.

Napríklad, pri našich najpredávanejších hliníkových dverách Aluprof MB-86SI dosiahnete pri šírke stavebného otvoru 114 cm šírku dvernej zostavy 111 cm a šírku zárubne (dverný otvor) 97 cm. Je potrebné ale počítať s tým, že pri otvorení dverí o 90° vám v dvernom otvore bude ešte zavadzať samotné krídlo dverí (7 cm) a tak prakticky dosiahnete použiteľný dverný otvor so šírkou 90 cm (viď technický výkres hore). Ak ale dverné krídlo viete otvoriť o viac ako 90° (čiže v smere otvárania nebude zavadzať stena alebo nábytok), potom sa krídlo skryje za zárubňu a vy tak získate extra 7 cm (a teda priechod až 97 cm).

Ideálne rozmery stavebného otvoru pre jednokrídlové hliníkové dvere sú 115 × 210 cm. Pri tejto veľkosti stavebného otvoru dosiahnete rozmer dvernej zostavy 111 x 209 cm a priechod dverného otvoru 90 × 200 cm (už po odpočítaní 7 cm krídla pri otvorení dverí o 90°).

Viac sa dočítate v článku Ideálny rozmer vchodových dverí: Dbajte na otváranie aj statiku

Prečo nie je rozumné na vstupných dverách šetriť?

Tepelná izolácia vchodových dverí do domu

Najlacnejšie vchodové dvere nie sú šťastnou investíciou. Majú totiž nízku odolnosť voči vlámaniu, zlú izolovanosť hluku a nedoliehajú. Často sú tiež vyrobené z nekvalitného materiálu, ktorý sa pod vplyvom tepla a počasia deformuje.

Aj finančne dostupné dvere môžu byť kvalitné, keď sú vyrobené z hliníka. Trh však ponúka množstvo nekvalitných vchodových dverí za nízku cenu, ktoré vám prinesú viac škody ako osohu. Viete, prečo ich nekupovať?

Viac sa dočítate v článku 5 dôvodov, prečo nekupovať najlacnejšie vchodové dvere

Prečo je dobré mať striešku nad vchodovými dverami?

Kotviaca lišta pre sklenenú striešku nad vchodové dvere

Vďaka svojej jednoduchosti, modernému vzhľadu a dlhotrvácnosti použitého materiálu môžu striešky nad vchodové dvere ponúknuť presne to, čo hľadáte. Nadstrešenie nie je len esteticky príťažlivé, ale aj funkčné. Strieška vám poskytne tieň a zabezpečí, aby sa neprehrieval interiér domu.

Vďaka strieške môžete pred dvere umiestniť aj rohožku. Prichádzajúci si tak môžu vyčistiť topánky a nezanesú do interiéru vodu či blato. Pod rozmernejšie striešky môžete umiestniť aj rôzne dekoratívne predmety alebo kvetináče.

Ponúkame vám jednoduché, elegantné a bezpečné riešenie vo forme striešky nad vchodové dvere zo skla. Používame výhradne bezpečnostné polokalené lepené sklá s celkovou hrúbkou 16 – 20 mm. Sklo je vyspádované ku fasáde domu pod miernym uhlom, čo zabezpečuje odtekanie zrážok cez odvodňovacie kanáliky, ktoré sú integrované v kotviacej lište po bokoch. Závesný systém je taký pevný, že nepotrebuje žiadne kotviace tyče ani tiahla. Je preto vhodný všade tam, kde sa kladú vysoké nároky na minimalizmus a funkčnosť. Pod kotviacu lištu vieme dodať aj LED osvetlenie.

Viac sa dočítate v článku Aké sú výhody striešok nad vchodové dvere? Poradíme vám

Predsadená dverná výplň alebo skrytý rám dverí. Aké to má výhody?

Hliníkové profily pre prestížne vchodové dvere

Prekryté krídlo je estetické a bezpečnostné riešenie dverí s najlepšími tepelno-izolačnými a zvukovými vlastnosťami. Za príplatok ho môžete aplikovať na všetky typy vchodových dverí z našej ponuky.

Prekrytie krídla je časovo a technicky náročný proces. Jeho realizácia je náročná, keď nemáte celú výrobu pod jednou strechou. My takýto proces máme. Sme nielen výrobca, ale aj sprostredkovateľ. Okrem toho sme cenovo najdostupnejší na trhu.

Viac sa dočítate v článku Čo je to prekryté krídlo dverí a aké výhody vám prinesie?

Prečo je hliník najvhodnejším materiálom na výrobu dverí?

Väčšina starých domov na Slovensku sa stále spolieha na obyčajné drevené dvere, ktoré sú po rokoch mimoriadne citlivé na poveternostné vplyvy. Okrem toho neposkytujú takmer žiadnu izoláciu a dajú sa ľahko vyraziť. Montáž nových vstupných dverí môže zmeniť váš domov nielen po estetickej, ale aj funkčnej stránke. Keď chcete dať svojmu domovu moderný vzhľad doplnený o mnohé výhody, vchodové dvere z hliníka sú ideálnou voľbou. Prečo?

Viac sa dočítate v článku Hliník a jeho vlastnosti. Prečo je vhodný na výrobu vchodových dverí?

Prečo odporúčame použiť podkladový profil pod vchodové dvere?

Podkladový profil pre vchodové dvere do nízkoenergetického rodinného domu

Pod vstupné dvere do domu sa naviac montuje podkladový profil, ktorý slúži na prerušenie tepelného mostu. Podkladový profil svojimi vlastnosťami výrazne znižuje hodnotu súčiniteľa prestupu tepla celého vstupného otvoru. Kvalitné vchodové dvere, dverná výplň a podkladový profil sú len polovicou úspechu, druhou polovicou je odborná montáž. Odporúčame nechať si dvere namontovať kvalifikovaným montážnikom, ktorý sa riadi podľa slovenských technických noriem STN.

Viac sa dočítate v článku Aké vchodové dvere do nízkoenergetického domu?

Ako rozpoznať nekvalitné vchodové dvere?

Na trhu nájdete množstvo dverí rôznych prevedení s rôznou cenou. Nie všetky sú však kvalitné. Poradíme vám, ako jednoducho rozpoznať nekvalitné dvere. Aké vlastnosti by ste mali sledovať?

Podozrivo nízka cena alebo príliš vysoká zľava. Sú všetky vchodové dvere rovnaké? Rozhodne nie. Kvalita a vlastnosti vchodových dverí sa skrývajú v dvernom ráme a dvernej výplni, kam voľným okom bez rozrezania nedovidíte. Hoci dvere od rôznych výrobcov môžu vyzerať na pohľad rovnako, práve vo vnútri sa nachádzajú najväčšie rozdiely, ktoré tvoria kvalitu a, samozrejme, aj cenu.

Zavádzajúca alebo neúplná cenová ponuka. Ako existujú rôzne triedy mobilných telefónov, automobilov alebo iného spotrebného tovaru, rovnako je to v prípade vchodových dverí. Existuje nespočetné množstvo konštrukčných riešení, a preto sa môžu od seba jednotlivé cenové ponuky dramaticky líšiť. Dôležité je vždy porovnávať porovnateľné.

Pochybný pôvod dverí. Pri výbere vchodových dverí je veľmi dôležité poznať skutočného výrobcu. Pýtajte sa na to svojho dodávateľa a overte si ho. Nedajte sa odbiť frázou, že dvere sú z Nemecka. Takáto odpoveď je často zavádzajúca a najčastejšie týmto spôsobom argumentujú predajcovia, ktorí predávajú dvere pochybného pôvodu.

Viac sa dočítate v článku Nekvalitné dvere nie sú len o nízkej cene. Ako ich rozpoznať?

Prečo by ste mali staré dvere vymeniť za nové?

Výmenou starých dverí za nové môžete dosiahnuť nielen vyššiu hodnotu nehnuteľnosti, ale aj väčšiu energetickú účinnosť, bezpečnosť či bezúdržbovosť. Zlepší sa tiež vzhľad vášho domu. Poradíme vám, prečo by ste s výmenou starého riešenia nemali dlho váhať.

Dobre udržiavaný exteriér a nové vstupné dvere výrazne zvýšia estetickú príťažlivosť vášho domova. Na základe skúseností a spätnej väzby od realitných agentúr môžeme konštatovať, že keď zákazníka na prvý pohľad nezaujme fasáda nehnuteľnosti, záujem o ňu stráca prakticky okamžite. Či už uvažujete o predaji svojho domu alebo nie, nové dvere mu poskytnú redizajn za krátky čas a s minimálnou námahou. Je dobré sa naučiť zopár trikov, ako rozpoznať nekvalitné dvere ešte pred ich kúpou.

Vymeňte svoje staré a opotrebované vchodové dvere za nové, ktoré sú energeticky efektívnejšie. Okrem toho, že ušetríte za vykurovanie, vyriešite tiež problémy s prievanom a zútulníte svoj domov. Nové dvere majú rovnako lepšie izolačné vlastnosti, ktoré spĺňajú aktuálne normy pre energetickú triedu A0 alebo dokonca pasívny štandard.

Viac sa dočítate v článku 5 dôvodov, prečo by ste mali staré dvere vymeniť za nové

Aké sú aktuálne trendy pri výbere vchodových dverí?

Ak chcete, aby vaše bývanie po dizajnovej stránke korešpondovalo s modernou architektúrou, mali by ste sledovať najnovšie trendy. Vonkajšie dvere do domu nie sú žiadnou výnimkou.

Rodinný dom, ktorého žiadosť o vydanie stavebného povolenia bude podaná v roku 2022, musí spĺňať kritériá triedy A0. Pre vonkajšie dvere v ponuke Luglass to znamená automaticky použitie hliníkového profilu Aluprof MB-86SI, ktorý momentálne dominuje našim predajným štatistikám. Ide o pevné a odolné riešenie, ktoré je vhodné aj do náročných teplotných a poveternostných podmienok. Zároveň spĺňa všetky požiadavky a normy na tepelné a izolačné vlastnosti. Konkrétne ide o tri integrované komory, prerušený tepelný most a dodatočné tesnenie. Je to zlatá stredná cesta.

Samotné dvere tvorí v prípade hliníkových dverí profilový rám, do ktorého treba vložiť dvernú výplň – teda to, čo bude vypĺňať rám dverí. Predstavte si okno. Jeho súčasťou je tiež plastový alebo hliníkový rám, ktorý vypĺňa sklo. Pri vchodových dverách je to rovnaké. Dverná výplň tvorí najväčšiu plochu vchodových dverí, a preto je dôležité vybrať takú, ktorá má dobré tepelnoizolačné a bezpečnostné vlastnosti.

Otázku súkromia by mal riešiť každý, kto hľadá vonkajšie dvere do domu s presklením. Zrkadlové (reflexné) sklo vám poskytne nadčasové riešenie, vďaka ktorému svetlo prenikne do domu, no nikto z exteriéru neuvidí dovnútra. Uvidí iba svoj odraz, podobný tomu v zrkadle. Z interiéru však budete vidieť všetko, čo sa deje pred dverami. Výnimkou je len zapnuté svetlo v interiéri počas noci. Vtedy vlastnosti skla umožňujú vidieť aj dovnútra. Napriek tomu ide o vyhľadávané riešenie, ktoré pôsobí luxusným dojmom.

Viac sa dočítate v článku Vyberáte si vonkajšie dvere do domu? Spoznajte aktuálne trendy

Ako si vybrať vhodnú kľučku alebo madlo?

Takmer každý deň prichádzajú do našej predajne páry, ktoré sa dokážu pohádať pri výbere kľučky na dvere. Kým pri výbere ostatných komponentov vchodových dverí sa nájde zhoda v rodine pomerne rýchlo, téma kovania dokáže rozohniť celú domácnosť. V konečnom dôsledku je to veľmi osobná voľba.

M&T Kľučky farby a povrchy

Sú ľudia, ktorí obľubujú strohé riešenia, ďalší preferujú moderný vzhľad a iní chcú, aby bolo kovanie čo najpraktickejšie a najergonomickejšie. V praxi to znamená, že si môžete vybrať dvere, ktoré z exteriéru budete otvárať buď kľučkou, alebo madlom. Táto voľba nie je iba za účelom dizajnu – je to aj o tom, ako budete dvere používať, čo priamo súvisí s uzamykacím systémom vstupných dverí.

Viac sa dočítate v článku Ako si správne vybrať kovanie na dvere? Poradíme vám

Poznáte nevýhody plastových dverí?

Poznáte nevýhody plastových vchodových dverí?

Výrobcovia plastových dverí ponúkajú svoje produkty prostredníctvom svojich showroomov alebo zmluvných predajcov po celom Slovensku. Ich popularitu odštartovala pred dvomi dekádami ponuka dovtedy nadštandardnej tepelnej a zvukovej izolácie, spojenej s nízkou údržbou a veľmi priaznivou cenou. Odvtedy sa vývoj na trhu, ako aj vlastností samotných produktov, dramaticky zmenil. Kvalitné plastové dvere spred 20 rokov sú tak neporovnateľné s tými, ktoré poznáme dnes.

Hoci niet pochýb o tom, že drahé plastové dvere sú vďaka najnovším technológiám a moderným profilom výborným riešením s množstvom benefitov, v tomto článku sa zameriame najmä na plastové dvere strednej a nižšej triedy. Pozrieme sa na ich nevýhody, ktoré by ste nemali prehliadnuť.

Viac sa dočítate v článku Nevýhody plastových vchodových dverí: Poznáte ich?

Vyberáme farbu dverí, keď nerozoduje iba cena

Matná farba RAL 3000 pre hliníkové vchodové dvere

Keďže vaše dvere budú vystavené vonkajším vplyvom, je nevyhnutné použiť správnu farbu, aby sa zabránilo následnej zvýšenej údržbe a neustálemu čisteniu dverí. Kvalitná povrchová úprava hliníkových profilov okrem pekného vzhľadu zabezpečuje aj ochranu celých dverí pred vplyvmi počasia a každodenným používaním. Hliníkové dvere sú tak chránené proti korózii, odlupovaniu farby alebo strate farebnosti.

Hliník ponúka okrem výnimočných mechanických vlastností aj nespočetné množstvo farieb a povrchových úprav. Presnejšie povedané, žiadny iný materiál nedokáže ponúknuť takú širokú paletu farieb ako hliník. V štandarde ponúkame matné prevedenie farieb s možnosťou prevedenia v jemnej pieskovej štruktúre, ktorá nielenže vyzerá moderne, ale nevidno na nej ani žiadne odtlačky prstov. Piesková štruktúra je dostupná na vyžiadanie a iba pri vybraných odtieňoch farieb. Vedeli ste, že najpopulárnejšia farba je antracitová šedá?

Viac sa dočítate v článku Ako si vybrať farbu vchodových dverí? Rozhoduje nielen cena

Vyberáme farbu dverí podľa feng šuej

Vchodové dvere podľa feng šuej

Možno ste už počuli o princípoch feng šuej, ktoré sa používajú pri navrhovaní budov, interiérov alebo krajiny s cieľom dosiahnuť pozitívny tok energie (chi) v celom priestore. V tomto článku sa na túto problematiku pozrieme inak – prostredníctvom vchodových dverí. Aké farby sú vhodné? Čo všetko zohľadniť pri výbere?

Vchodové dvere sú vo feng šuej mimoriadne dôležité a často sa označujú ako ústa chi. Podľa praktizujúcich feng šuej práve tu vstupuje energia do vášho domova. Zároveň je to aj hranica medzi vami a vonkajším svetom. V tejto praxi je dôležitý nielen typ dverí, ale aj to, na ktorú svetovú stranu sú otočené, aký je ich tvar, farba, aj poloha vo vzťahu k ostatným prvkom vášho domova.

Viac sa dočítate v článku Výber vchodových dverí podľa feng šuej: Aké farby sú najlepšie?

Aké vchodové dvere sú najodolnejšie?

Pri kúpe vchodových dverí sa mnoho ľudí zameriava výhradne na dizajn. Zabúdajú však na bezpečnosť, ktorá je kľúčová pri ochrane majetku aj zdravia členov domácnosti. Aké vchodové dvere sú najodolnejšie? Ako si vybrať správne a aké sú trendy? Zodpovieme vám na všetky otázky.

Množstvo článkov o interiérovom dizajne sa zameriava primárne na vzhľad: vyberte si takú farbu, aby vynikla, alebo tú, ktorá vášmu domovu pomôže zapadnúť do okolitej štvrte a celkového rázu krajiny. Vchodové dvere sú nepopierateľne najzreteľnejším vstupom do domu. Ak nie sú zabezpečené, trvá len chvíľu, kým zlodej cez ne prenikne a získa tak prístup k vášmu majetku (a potenciálne aj vašej rodine).

Zabezpečenie vchodových dverí v minulosti znamenalo objemné zámky a ťažké neatraktívne dvere, vďaka čomu domy pripomínali pevnosti. Moderné technológie však umožňujú dvere realizovať bezpečne aj štýlovo.

Viac sa dočítate v článku Bezpečnosť nadovšetko: Aké vchodové dvere sú najodolnejšie?

PRAKTICKÉ RADY A ÚDRŽBA DVERÍ

Prečo si nechať vchodové dvere namontovať odborníkmi?

Nepodceňujte montáž vchodových dverí

Okná a dvere sú prvky architektúry, ktoré jej dávajú základnú funkčnosť. Pri ich výbere sú dôležité nielen tepelno-izolačné hodnoty, ale aj správna montáž. Určite by sa nikto nepotešil, kebyže má doma nové moderné vchodové dvere, cez ktoré po obvode prefukuje z dôvodu amatérskej montáže. Hotový produkt je len polovica úspechu, druhá polovica je odborná montáž.

Ponúkame zameranie stavebného otvoru a osadenie hliníkových vchodových dverí na pásky (tzv. teplá montáž), či už do novostavby alebo pri rekonštrukcii rodinného domu. Máme tím vyškolených profesionálnych montážnikov, ktorí sa riadia podľa slovenských technických noriem STN. Na dvere s montážou poskytujeme záruku 5 rokov.

Údržba hliníkových dverí. Ako ich správne čistiť?

Ako správne vyčistiť hliníkové vchodové dvere

Ako umyť hliníkové dvere s povrchovými nečistotami? Ideálne môžete použiť záhradnú hadicu so slabým tlakom vody, aby ste sa zbavili akýchkoľvek nečistôt a špiny na povrchu dverí. Ak nemáte prístup k záhradnej hadici alebo jednoducho nemáte dostatok miesta na odtekanie vody pred dverami, použite na umytie dverí vlhkú mikrovláknovú handričku.

Na čistenie použite nealkalický čistiaci prostriedok, ktorý zmiešajte s čistou vlažnou až teplou vodou. Je dôležité zaistiť, aby čistiaci prostriedok, ktorý používate, mal hladinu pH 7 alebo menej, aby sa zabránilo akémukoľvek poškodeniu povrchu hliníkových dverí. Umývanie pomôže uvoľniť mastnotu a hrubé nečistoty prilepené na povrchu dverí.

Všetku špinu a mastnotu dodatočne odstráňte čistou vodou. Potom opatrne utrite dvere suchou vysoko savou mäkkou handričkou. Hliníkové dvere odporúčame čistiť aspoň raz za rok. Údržba hliníkových dverí nie je žiaden strašiak a keď ich budete pravidelne čistiť, budú vám slúžiť dlhé roky.

Viac sa dočítate v článku Ako správne vyčistiť hliníkové dvere?

Ako určiť smer otvárania vchodových dverí?


Ako určiť smer otvárania vchodových dverí. Pravé alebo ľavé?

Ako zistiť, ktoré dvere sú pravé a ktoré ľavé? Smer otvárania vchodových dverí sa vždy určuje zo strany, na ktorej sú umiestnené závesy dverí.

Ľavé dvere sú také, ktoré z pohľadovej strany majú závesy (pánty) na ľavej strane a kde kľučka ukazuje doľava. Ak sa pred dvere postavíme, prirodzene ich otvoríme ľavou rukou a otvárame ich smerom na ľavú stranu.

Pravé dvere sú také, ktoré z pohľadovej strany majú závesy (pánty) na pravej strane a kde kľučka ukazuje doprava. Ak sa pred dvere postavíme, prirodzene ich otvoríme pravou rukou a otvárame ich smerom na pravú stranu.

Ako opraviť vŕzgajúce vchodové dvere?

Závesy a pánty pre hliníkové vchodové dvere

Rozčuľujú vás vŕzgajúce dvere a ich nepríjemný piskľavý zvuk? Ak raz dvere začnú vŕzgať, bude to už len horšie. Neexistuje prípad, že by dvere prestali vŕzgať samé od seba. Našťastie, riešenie je veľmi jednoduché. Problém vŕzgajúcich dverí dokážete vyriešiť aj sami. Najväčší problém môže byť zvesiť dvere z pántov.

Vŕzganie dverí spôsobuje vysušenie maziva v kovových pántoch. Vŕzgavý zvuk znamená, že dochádza k treniu kovu o kov. Pri trení sa tvorí teplo a spolu s ním aj nepríjemný piskľavý zvuk pri otváraní dverí.

Hliníkové dvere v našej ponuke osádzame na pánty s bezúdržbovými púzdrami, ktoré nepotrebujú žiadne mazivo a tým pádom ani po rokoch nedochádza k treniu a vŕzganiu dverí. Vždy odporúčame objednať si vchodové dvere aj s odbornou montážou. Vďaka profesionálnej montáži a servisu sa vŕzgania pri našich dverách nemusíte obávať.

Viac sa dočítate v článku Čo na vŕzgajúce vchodové dvere?

Ako sa starať o dvere a predĺžiť ich životnosť?

Ako by mala vyzerať starostlivosť o vonkajšie a vnútorné dvere? Správny spôsob údržby totiž dokáže výrazne predĺžiť ich životnosť. Poradíme vám, ako správne udržiavať dvere rôznych materiálov tak, aby zostali čisté a funkčné. Čomu treba pri údržbe venovať najväčšiu pozornosť? Na čo si dať pozor?

Drevené dvere sú obľúbené v mnohých domácnostiach. Starostlivosť o ne je však náročnejšia. Treba si dať pozor na niekoľko vecí, aby vyzerali čisto a aby sme im predĺžili aj životnosť. Pri čistení drevených dverí musíte pravidelne utierať prach, ideálne pomocou jemnej mikrovláknovej utierky. Za zváženie tiež stojí premaľovanie alebo prelakovanie dverí.

Plast sa stal najobľúbenejšou voľbou pre dvere najmä preto, lebo bol v 80. rokoch prezentovaný ako bezúdržbová alternatíva k dreveným dverám. Zatiaľ čo drevo vyžaduje veľkú starostlivosť, plast znesie aj niekoľko rokov bez údržby za predpokladu, že sú dvere osadené na mieste so stabilnými poveternostnými podmienkami. Plastové dvere si vyžadujú pravidelné umývanie, pretože prach a nečistoty sa hromadia najmä na bielych rámoch, ktoré sú najpopulárnejšie (a najlacnejšie). V súčasnosti sa často využívajú plastové dvere, ako napr. vedľajšie vstupné dvere do domu alebo pivnice.

Popularita hliníkových vchodových dverí neustále rastie. Týka sa to najmä moderných domov, ktoré vznikli v súlade s najmodernejšími trendmi v architektúre. Sú ľahké, odolné, majú dlhú životnosť, minimálnu údržbu a sú jednou z najlepších možností dostupných na trhu. Je to tiež jedno z najekologickejších riešení z hľadiska použitého materiálu. Tieto dvere majú výborné tepelnoizolačné vlastnosti, vydržia aj extrémne počasie a sú mimoriadne vhodné pre novostavby aj rekonštrukcie. Starostlivosť o hliníkové dvere je veľmi jednoduchá.

Viac sa dočítate v článku Ako sa správne starať o dvere a predĺžiť ich životnosť?

Ako zladiť dvere s oknami a podlahou?

Vchodové dvere sú z hľadiska dizajnu srdcom stavby a jedným zo základných estetických prvkov domácnosti. Potenciál dverí v interiérovom dizajne je pri vytváraní charakteru miestnosti, v porovnaní s inými prvkami, nenahraditeľný. Nepísané pravidlá hovoria, že je lepšie zvoliť výrazné a veľké dvere, ako sa ich snažiť zamaskovať do steny a ukryť v priestore.

Kým pri interiérových dverách si budete vyberať medzi množstvom drevodekorov alebo lakovaných povrchov, pri vchodových dverách z interiérovej časti bude základný výber doplnkov stáť na otázke, či máte plastové, drevené alebo hliníkové dvere. Plastové dvere budú najčastejšie biele alebo v imitácii dreva, drevené dvere zo skutočného dreva a hliníkové dvere budú lakované ľubovoľným odtieňom farby RAL.

Zabúdať netreba ani na kovanie, ktoré sa často označuje ako šperk na dverách. Súčasným trendom je matné čierne kovanie na svetlých dverách alebo klasické nerezové kovanie na tmavých dverách. Niekoho môžu osloviť aj menej tradičné, no o to vizuálne atraktívnejšie materiály, ako nikel, mosadz alebo titán.

Dvere by sa mali vždy farebne kombinovať s oknami. Ak však stále netušíte, akú podlahu a nábytok budete mať v dome a musíte sa čo najskôr rozhodnúť pre konkrétnu farbu, odporúčame vám bielu. Je to nadčasová a neutrálna farba, ku ktorej vždy zladíte akúkoľvek podlahu alebo nábytok. Veľa zákazníkov si pri výbere vchodových dverí vyberá bielu farbu z interiéru, hoci dvere z exteriéru zvolia v populárnej antracitovej sivej. Ak vám dvere nepasujú ku zvyšku domu, možno by ste mali zvážiť výmenu starých za nové.

Viac sa dočítate v článku Užitočné tipy, ako zladiť dvere s oknami a podlahou. Aké sú pravidlá?

Ako odhlučniť dvere a zbaviť sa hluku z ulice?

Ako odhlučniť vchodové dvere pri práci z domu

Kvalitné vchodové dvere by mali mať nepochybne dobrú zvukovú izoláciu. Absencia vonkajšieho hluku patrí medzi hlavné faktory, od ktorých závisí pohodlie v dome či byte. Zvuková izolácia je užitočná v mnohých oblastiach každodenného života. Či už bývate pri rušnej ceste, chcete si nahlas pustiť hudbu bez toho, aby ste rušili susedov, alebo potrebujete tiché miesto na prácu, s odhlučnením dverí získate to, čo naozaj chcete – vytúžený pokoj.

Mnohé štúdie dospeli k záverom, že znižovanie hlukovej záťaže má priaznivé účinky na naše zdravie a znižuje riziko srdcových chorôb či cukrovky. Jedna z nich na vzorke 500 ľudí zistila, že život pri hlučnej ceste môže súvisieť až s 25% nárastom prípadov depresie. Zníženie hluku má teda zásadný vplyv na naše pohodlie, zdravie aj šťastie. V článku sa preto budeme zaoberať výberom vhodných materiálov na zníženie hluku a pozrieme sa aj na to, ako správne odhlučniť vstupné dvere.

Viac sa dočítate v článku Zbavte sa nepríjemného hluku z ulice. Ako odhlučniť dvere?

Inšpiratívne tipy ako si skrášliť vchod do domu

Hliníkové vchodové dvere do domu vo farbe oriešková hnedá RAL 8011

Mnoho ľudí sa uspokojí s prvoplánovým vstupom do domu. Nezriedka im stačí dlažba, ktorá vedie priamo k dverám. Robia však chybu. Vchod je totiž vizitkou každého domova. Stačí pridať niekoľko detailov, ktoré môžu zmeniť celkový vzhľad a dojem z tohto priestoru. Váš dom sa tak ľahko odlíši od ostatných v okolí. Objavte nevyužitý potenciál vášho vchodu do domu. Pripravili sme pre vás niekoľko inšpiratívnych tipov, ako ho jednoducho skrášliť a dodať mu šmrnc.

Viac sa dočítate v článku Ako si skrášliť vchod do domu? Inšpirujte sa našimi tipmi

Zvládnete montáž vchodových dverí aj svojpomocne?

Montáž vchodových dverí do rodinného domu - svojpomocne

Ak ste už v minulosti montovali okná a zvládli ste to, neznamená to automaticky, že vám montáž vchodových dverí pôjde od ruky. Práve naopak. Vchodové dvere sú ťažké, majú vysokú frekvenciu používania a montujú sa vo výške nášlapnej vrstvy podlahy. To, čo môže spočiatku vyzerať ako výzva, môže skončiť katastrofou.

Okná a dvere sú prvky architektúry, ktoré jej dávajú základnú funkčnosť. Pri ich výbere sú dôležité nielen tepelno-izolačné hodnoty, ale aj správna montáž. Určite by sa nikto nepotešil, kebyže má doma nové moderné vstupné dvere, cez ktoré po obvode prefukuje kvôli amatérskej montáži. Výroba dverí je len polovica úspechu, druhá polovica je odborná montáž. Pri výmene vždy dbajte na otváranie dverí a statiku domu.

Viac sa dočítate v článku Montáž vchodových dverí: Zvládnete ju aj svojpomocne?

Aké kvety odporúčame vybrať ku vchodovým dverám?

Dekorácie vchodových dverí s nádychom jari

Keď niekoho pozvete na návštevu, prvá vec, ktorú si všimne a ktorá vytvára celkový dojem o vašej domácnosti, sú vchodové dvere a ich dekorácie. Využite naše tipy na jarnú výzdobu verandy a privítajte nielen vašich hostí, ale aj prichádzajú jar.

O kvetoch sa hovorí, že vplývajú na šťastie, zlepšujú náladu a zmierňujú stres. Prejdime teraz na výber vhodných kvetov pred vchodové dvere. Venujte pozornosť tomu, koľko svetla a priameho slnka dopadá na vašu verandu. Pri výbere rastlín by ste mali dbať na to, aby im tieto špecifické podmienky vyhovovali a dobre sa im darilo. Ktoré z nich odporúčame?

Viac sa dočítate v článku Dekorácie s nádychom jari: Aké kvety sa hodia pred vchodové dvere?

Aký veľký má byť stavebný otvor pre vchodové dvere?

Nájsť vhodný rozmer a typ dverí podľa vašich požiadaviek môže byť naozaj náročné. Absolútnym základom a predpokladom pri výbere je správne zameranie stavebného otvoru. Nie nadarmo sa hovorí – dvakrát meraj a raz rež. Prečo je dôležité pochopiť rozmery stavebného otvoru a čo sa od nich odvíja?

Dôvodov, prečo musí byť stavebný otvor väčší ako vchodové dvere, je hneď niekoľko. Poznáte ich?

Viac sa dočítate v článku Aký veľký má byť stavebný otvor pre vchodové dvere?

Sú vchodové dvere so sklom naozaj nepraktické?

S nákupom vchodových dverí so sklom sa spája mnoho obáv, ako napríklad problém s údržbou, nízka bezpečnosť či narušenie súkromia. Sú však opodstatnené? Aké sú trendy?

V Luglass často počúvame, že sklenené vchodové dvere nie sú dobrý nápad, pretože nie sú bezpečné. Aj napriek tomu ich neustále vidíme na sociálnych sieťach a v rôznych magazínoch, ktoré sa venujú trendom v dizajne a staviteľstve. A, samozrejme, všetci žijeme v domoch s oknami, ktoré sú mimochodom zo skla.

Mnohí tiež máme sklenené posuvné dvere, ktoré vedú z domu na terasu, a tie rozhodne nie sú najbezpečnejším riešením. Takže, ak by bol niekto odhodlaný dostať sa do domu, má naozaj veľa možností na vlámanie. Montážou sklenených vstupných dverí rozhodne nespravíte z bezpečného domu nebezpečný.

Viac sa dočítate v článku Vchodové dvere so sklom: Sú naozaj nepraktické?

Inšpirujte sa vianočnými dekoráciami ku vchodovým dverám

Vianočná dekorácia na dverách

Myslíte si, že je na vianočnú výzdobu priskoro? Ak si chcete dekorovanie naplánovať a užiť vo sviatočnej nálade, je na to ideálny čas. Inšpirujte sa našimi tipmi na rozprávkové vianočné dekorácie pred vchodové dvere a ohúrte rodinu i okoloidúcich. Aké sú trendy?

Milujete Vianoce a neviete sa dočkať chvíle, keď sa u vás rozsvieti vianočný stromček? Kým ho ozdobíte, môžete svoje nadšenie z prichádzajúcich sviatkov venovať výzdobe. Tá sa v našich domácnostiach objavuje oveľa skôr ako samotný stromček. Začnite v exteriéri a ozdobte si vchodové dvere.

Viac sa dočítate v článku 10 rozprávkových vianočných dekorácií pred dvere. Inšpirujete sa?

Potrebujete poradiť, aké vchodové dvere sú najlepšie pre váš dom? Napíšte nám!

    súhlasím so spracovaním údajov za účelom komunikácie