Nevýhody plastových vchodových dverí: Poznáte ich?

Výrobcovia plastových dverí ponúkajú svoje produkty prostredníctvom svojich showroomov alebo zmluvných predajcov po celom Slovensku. Ich popularitu odštartovala pred dvomi dekádami ponuka dovtedy nadštandardnej tepelnej a zvukovej izolácie, spojenej s nízkou údržbou a veľmi priaznivou cenou. Odvtedy sa vývoj na trhu, ako aj vlastností samotných produktov, dramaticky zmenil. Kvalitné plastové dvere spred 20 rokov sú tak neporovnateľné s tými, ktoré poznáme dnes.

Hoci niet pochýb o tom, že drahé plastové dvere sú vďaka najnovším technológiám a moderným profilom výborným riešením s množstvom benefitov, v tomto článku sa zameriame najmä na plastové dvere strednej a nižšej triedy. Pozrieme sa na ich nevýhody, ktoré by ste nemali prehliadnuť.

Poznáte nevýhody plastových vchodových dverí?

Vlastnosti a mechanická funkčnosť

Plastové dvere sú ľahké, čo do značnej miery prispieva k ich obmedzenému využitiu. V dôsledku nízkej hmotnosti sú takéto dvere náchylné na prehýbanie a deformácie. Nepridávajú im ani vlastnosti samotného plastu, ktorý je známy zvýšenou tepelnou rozťažnosťou pri striedaní teplôt a ročných období. Príliš vysoké teploty môžu v niektorých prípadoch dokonca spôsobiť prasknutie dverí.

Plast laminovaný v tmavých dekoroch sa môže krútiť, čo má za následok zvýšené riziko mechanickej nefunkčnosti, slabé doliehanie krídla na rám a zníženie užívateľského komfortu dverí. Na druhej strane, hliník je vysokoodolný materiál, ktorý nepodlieha deformácii, nepraská a na slnku nebledne. Je tiež UV odolný a prakticky nevyžaduje údržbu. Prečítajte si viac o širokých možnostiach využitia hliníka a jeho vlastnostiach.

Ochrana pred vlámaním

Kľúčovým aspektom v bezpečnosti vchodových dverí je výber správnej dvernej výplne, keďže tvorí najväčšiu plochu. Do plastových dverí sa dajú osadiť výplne z PVC alebo laminátu HPL, ktorý je tvrdší a odolnejší. Ešte lepšie je, ak je jadro HPL výplne dodatočne vystužené hliníkom kvôli zvýšenej odolnosti. Kým pri dverných výplniach do plastových dverí sa hliníková výstuha považuje za najvyššiu úroveň bezpečnosti, dverné výplne do hliníkových dverí tu iba začínajú.

Do hliníkových dverí sa dajú osadiť výplne z klasického hliníka, luxusného sklo-hliníka alebo bezpečnostného skla. Už základné hliníkové výplne ponúkajú obojstranné opláštenie hliníkom, čiže vyššiu mieru bezpečnosti oproti výplniam do plastových dverí. Tá sa dá ešte zvýšiť prekrytím dverného krídla, čím dosiahnete vyššiu odolnosť voči vlámaniu.

Dizajn a prispôsobenie dverí na mieru

Ďalšie obmedzenie plastových dverí sa prejavuje v podobe slabých možností ich prispôsobenia vlastným predstavám. K dispozícii je iba obmedzený výber dekoračných fólií, ktoré väčšinou imitujú iba rôzne typy dreva. Aj keď väčšinou nevyzerajú zle, na niektoré miesta sa plastové dvere jednoducho nehodia. Vizuálne sa skôr hodia ku klasickým alebo rustikálnym domom, čo sa však nedá povedať o moderných novostavbách.

Hliník zase (vďaka svojej povrchovej úprave) odráža slnečné žiarenie a znižuje tak teplo absorbované rámom počas horúcich letných dní, vďaka čomu sa interiér domu neprehrieva. Povrch hliníkových dverí je upravený práškovou farbou, ktorá zvyšuje ich životnosť a dodáva exkluzívny vzhľad. Na výber sú stovky farieb, a tak nie je problém zladiť farbu hliníka s fasádou alebo interiérom domu, vďaka čomu získate farebné dvere podľa predstáv. Hitom posledných rokov je antracitová šedá.

Životné prostredie

Hliník je vodivý materiál, čo znamená, že ním môže veľmi ľahko prechádzať teplo. V minulosti sa tento materiál v porovaní s plastom považoval za tepelne neefektívny pre vchodové dvere a okná. Za posledné desaťročie sa však technológia posunula vpred míľovými krokmi. Hliník si tak získal stabilné miesto v portfóliu firiem na celom Slovensku a vo svete.

V súčasnosti sú hliníkové dvere vybavené inovatívnymi tepelnými prerušeniami, ktoré bránia prenosu tepla a vytváraniu tzv. tepelných mostov. Dnes je úroveň tepelnej izolácie, a s ňou spojenej energetickej úspornosti pri plastových a hliníkových dverách, vyrovnaná. Závisí iba od kvality použitých materiálov a výrobných procesov. 

Obe riešenia sú vhodné do úsporných domov. Hliník je však ekologickejší, 100% recyklovateľný a zanecháva nižšiu uhlíkovú stopu. V prípade požiaru tiež neuvoľňuje žiadne chemikálie, čo sa o plaste nedá povedať. Navyše má výrazne dlhšiu životnosť.

Prídte sa informovať o možnostiach hliníkových dverí. Radi vás privítame osobne v našej predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici, kde vám predstavíme dostupné riešenia. Nájdete nás na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.