5 dôvodov, prečo nekupovať najlacnejšie vchodové dvere

Najlacnejšie vchodové dvere nie sú šťastnou investíciou. Majú totiž nízku odolnosť voči vlámaniu, zlú izolovanosť hluku a nedoliehajú. Často sú tiež vyrobené z nekvalitného materiálu, ktorý sa pod vplyvom tepla a počasia deformuje. Treba poznamenať, že aj plastové, drevené či hliníkové dvere môžu byť vyhotovené kvalitne. V tomto článku sa však zaoberáme iba tými najlacnejšími dverami z každej kategórie.

Aj finančne dostupné dvere môžu byť kvalitné, keď sú vyrobené z hliníka. Trh však ponúka množstvo nekvalitných vchodových dverí za nízku cenu, ktoré vám prinesú viac škody ako osohu. Viete, prečo ich nekupovať?

1. Nekvalitný materiál

Aký materiál pre vchodové dvere?

Plast

Plastové dvere majú dobrú úroveň zateplenia. V súčasnosti sú pri stavbe rodinného domu stále najpopulárnejšou voľbou. Dôvodom je najmä nízka cena. Ľahko sa udržujú čisté a samotný materiál nevyžaduje žiadnu špeciálnu údržbu.

Drevo

Hoci si drevo vyžaduje pravidelnú starostlivosť, dvere z nekvalitného dreva vám môžu priniesť starosti navyše. Nad krásou lacných dverí sa budete rozplývať až do momentu, keď sa začnú krútiť, blednúť, praskať alebo nebodaj hniť. Najlacnejšie vchodové dvere môžu vašej domácnosti spôsobiť viacero problémov, preto vám odporúčame vyhnúť sa podozrivo lacným výrobkom.

Hliník

Hliníkové dvere sú zvyčajne o niečo drahšie. Dôvodom sú vyššie náklady na materiál a výrobu. Aj tu si však musíte dať pozor na podozrivo lacné dvere, aby ste sa vyhli komplikáciám v budúcnosti. Výhodou hliníkových dverí je to, že nikdy nezhrdzavejú, nepotrebujú premaľovať a sú prakticky bezúdržbové. Hliník má omnoho vyššiu mieru bezpečnosti, odolnosti a tiež dlhšiu životnosť ako plast alebo drevo.

2. Nízka odolnosť voči poveternostným vplyvom

Poveternostné vplyvy na vchodové dvere do domu

Plast

Ak sú plastové dvere umiestnené napr. na južnej strane, tak vplyvom slnečného žiarenia (alebo aj silného mrazu) sa môže rám spolu dvernou výplňou prehýbať (dilatovať). Častý problém, s ktorým sa zákazníci po zime stretávajú, je aj to, že lacné dvere dobre netesnia a nedajú sa dobre zavrieť. Preto ich treba po sezóne znova nastaviť a pravidelne servisovať. Pozor, najlacnejšie vchodové dvere vám neodporúčame montovať bez nadstrešenia.

Drevo

Lacné drevené dvere sú náchylné na praskanie a krútenie. Najmä pod vplyvom mrazov, priameho slnečného žiarenia či vlhkého prostredia. Keďže je drevo prírodný materiál, pracuje. Je preto citlivé na poveternostné vplyvy. O drevo sa treba starať. Nestačí ho len umývať ako plast alebo hliník. Nerobí mu dobre ani príliš suché, ani vlhké prostredie. Pozor treba dávať aj na prípadné nárazy. Ľahko sa totiž môže stať, že sa z dreva kúsok odštiepi alebo sa poškriabe ostrejšími predmetmi.

Hliník

Hliníkové dvere sa vyznačujú pevnou a odolnou konštrukciou s výbornou rozmerovou stabilitou. Hliník, ako materiál, je odolný voči poveternostným vplyvom. Uplatnenie preto nájde všade, kde môže nastať prudká zmena teplôt (za predpokladu riešenia s dilatačnou štruktúrou TRD). Hliník mimoriadne dobre zvláda vlhkosť, dážď aj priame slnečné svetlo. Nedeformuje sa, nepraská, nebledne na slnku a nehrdzavie. Je tiež ohňovzdorný do 660°C a pri horení neuvoľňuje žiadne toxické výpary. Samozrejmosťou je UV odolnosť.

3. Zlá tepelná a zvuková izolácia

Tepelná izolácia vchodových dverí do domu

Plast

Pri plastových dverách existuje výrazne vyššie riziko prehriatia interiéru, ako v prípade dreva, resp. hliníku pri priamom slnečnom žiarení. Plast je však dobrý tepelný izolant a v zimných mesiacoch bude veľmi dobre plniť svoju úlohu. Plastové dvere ponúkajú zaujímavý pomer medzi ich cenou a vlastnosťami izolácie (tepelnej aj zvukovej).

Drevo

Drevené dvere väčšinou ponúkajú veľmi slabé tepelno-izolačné vlastnosti vo vyhotovení z jedného kusu dreva. Hodnota tepelného prestupu sa výrazne zlepší v prípade, keď je dverný panel zvnútra zateplený vrstvou polystyrénu, prípadne inou výplňou. Taktiež sa drevo vo všeobecnosti nepovažuje za dobrý zvukový izolant.

Hliník

Do hliníkových dverí je možné vybrať celú škálu termo-izolačných dverných výplní, ktoré spĺňajú prísne kritériá na prestup tepla. Sú vhodné do novostavieb, ako aj nízkoenergetických úsporných domov. Mieru tepelnej a zvukovej izolácie môžete zvýšiť použitím izolačného trojskla a vyplnením medzisklenného priestoru argónom, teda netoxickým plynom.

4. Nízka odolnosť voči vlámaniu

Zabezpečte si váš domov správnymi vchodovými dverami s viacbodovým zámkom

Plastové dvere charakterizuje najnižšia miera bezpečnosti. O niečo lepšie sú na tom drevené dvere, no jednoznačným víťazom sú v tomto prípade hliníkové dvere.

najlacnejšie hliníkové vchodové dvere so základnou štruktúrou dvernej hliníkovej výplne ponúkajú obojstranné opláštenie hliníkom, čiže značne vyššiu mieru bezpečnosti v porovnaní s plastom a drevom.

Miera bezpečnosti sa dá zvýšiť prekrytím dverného krídla (predsadením dvernej výplne) – vtedy hliníková dverná výplň prekrýva celé krídlo dverí. Dvere tak tvoria jeden celok. Je to riešenie, ktoré je v porovnaní so štandardnou dvernou výplňou výrazne náročnejšie na prekonanie vlámaním.

Štandardná dverná výplň sa vkladá do hliníkového rámu dverí (vypĺňa ho) a neprekrýva ho, čo znamená, že hliníkový rám je, z exteriérovej strany, priznaný. Nasledovné obrázky sú ilustračné. Slúžia na pochopenie vizuálneho rozdielu medzi dvernou výplňou a prekrytým krídlom:

Vchodové hliníkové dvere s dvernou výplňou alebo prekrytým krídlom na porovnanie.

Úroveň zabezpečenia vchodových dverí je závislá aj od kvality použitého zámku. Za predpokladu, že máte odolný, moderný a viacbodový zámok, vaše dvere budú v bezpečí. Do všetkých našich hliníkových dverí štandardne montujeme 3-bodový bezpečnostný zámok. Za príplatok montujeme aj 5-bodový zámok, bezpečnostnú mechanickú vložku, alebo elektronickú vložku, ktorá vám umožní otvárať dvere pomocou smartfónu.

5. Nedoliehanie dverí a amatérska montáž

Montáž vchodových dverí nie je jednoduchá. Stačí malá chyba a v momente prídete o všetky skvelé vlastnosti, za ktoré ste si zaplatili. Na montáži sa preto šetriť neoplatí. Keď vaše vchodové dvere nie sú správne namontované, môžu sa vyskytnúť závažné problémy, ako napríklad nedoliehanie dverného krídla, nízka energetická účinnosť, prievan, nesprávna mechanická funkčnosť či nedostatočná bezpečnosť. To všetko vás bude z dlhodobého hľadiska stáť ešte viac financií pri oprave alebo následnej výmene.

Ponúkame vám profesionálnu montáž hliníkových dverí, zameranie stavebného otvoru a osadenie na pásky (tzv. teplá montáž), či už do novostavby, alebo pri rekonštrukcii rodinného domu. 

Náš tím tvoria vyškolení profesionálni montážnici, ktorí sa riadia podľa slovenských technických noriem STN. Na montované vchodové hliníkové dvere poskytujeme záruku 5 rokov. Montáž dverí realizujeme počas jedného dňa. V prípade záujmu ju realizujeme aj s podkladovým profilom, demontážou starých dverí, odvozom a likvidáciou odpadu.

Nepodceňujte montáž vchodových dverí

Kvalitné hliníkové dvere za rozumnú cenu

Aj finančne dostupnejšie dvere môžu byť kvalitné, keď sú vyrobené z hliníka. V našej ponuke nájdete moderné profily Aluprof MB-86SI alebo MB-104 s prerušeným tepelným mostom, ktoré sú vhodné aj pre energeticky úsporné stavby alebo pasívne domy. Do profilu odporúčame pevné a odolné hliníkové dverné výplne s dilatačnou štruktúrou a 3-bodovým bezpečnostným zámkom, ktorý je už v cene riešenia.

Hľadáte kvalitné hliníkové vchodové dvere za dobrú cenu? Potrebujete poradiť s výberom? Radi vás privítame osobne v našej predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici, kde vám predstavíme všetky dostupné možnosti. Nájdete nás na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.