Chcem lacné vchodové dvere. Aké mám možnosti?

Chcem vymeniť staré dvere za nové. Hlavne aby boli lacné!

Lacné vchodové dvere sú prvá vec, ktorá mnohých ľudí napadne pri predstave nových dverí. Dajte si ale veľký pozor na najlacnejšie dvere, pri ktorých hrozí hneď niekoľko problémov. Pri vstupe do domu je to prvé, čo vidíte a posledné, keď odchádzate. Ak sú vaše dvere fyzicky poškodené, povrch je už popraskaný, trpia deformáciou, majú škrabance alebo iné vady, možno je čas uvažovať o výmene starých vchodových dverí za nové. Mala by to byť investícia na dlhé roky. Prečítajte si 5 dôvodov, prečo by ste mali vymeniť staré dvere za nové.

Vchodové dvere by vám mali z dlhodobého hľadiska ušetriť nemalé peniaze na vykurovaní. Tiež vám pridajú na dobrom pocite zakaždým, keď ich otvoríte a vstúpite do domu. Či už hľadáte elegantný dizajn, dlhú životnosť alebo nízky tepelný prestup, všetko sa začína pri výbere toho správneho materiálu, ktorý dáva dverám tie správne vlastnosti. A každý materiál má svoju cenu. Je vôbec rozumné na dverách šetriť?

Ako si vybrať nové vchodové dvere a neprerobiť

Každý by chcel mať perfektné dvere za čo najmenej peňazí. Dvere môžu skrášliť váš domov, môžu poskytnúť teplo, ochranu pred nepriaznivým počasím alebo pred zlodejmi. Lenže pri dverách je tých možností na výber tak strašne veľa, že sa v tom bežný človek môže ľahko stratiť a preto sa niektorí uchýlia k zúfalej kúpe lacných dverí z hypermarketu.

Nemusíte si robiť starosti, nie je to žiadna jadrová fyzika. V tomto článku nájdete niekoľko tipov na lacné, ale aj cenovo zaujímavé vchodové dvere strednej a vyššej triedy. Ako vybrať do domu správne dvere a za dobrú cenu?

1. Výber správneho materiálu dverí je kľúčové rozhodnutie

Plastové dvere (od 450 EUR). Ponúkajú dobrú úroveň zateplenia a množstvo dekorov s imitáciou dreva. V súčasnosti sú najpopulárnejšou voľbou pri stavbe rodinného domu a to hlavne z dôvodu ich nízkej ceny. Ľahko sa udržujú čisté, no vyžadujú si pravidelnú údržbu z dôvodu tepelnej rozpínavosti plastu počas mrazov a slnečných dní, s čím je spojené krútenie dverí, ťažkosti so zamykaním a nedoliehanie krídla na dverný rám. Sú charakteristické nízkou mierou bezpečnosti.

Drevené dvere (od 650 EUR). Aj keď drevo si vyžaduje väčšiu údržbu, masívne vchodové dvere z mahagónu alebo z orecha môžu poskytnúť naozaj jedinečný pohľad na váš dom, ktorý iným materiálom nenahradíte. Nad ich krásou sa budete rozplývať až do momentu, keď sa začnú krútiť, blednúť alebo nebodaj hniť. Kvalitné drevo a skúsený stolár sú alfa omega.

Hliníkové dvere (od 800 EUR). Ak chcete investovať do exteriérových dverí s nízkou údržbou, hliníkové dvere budú správnou voľbou pre váš domov. Tieto dvere nikdy nezhrdzavejú, nepotrebujú premaľovať a sú prakticky bezúdržbové. Hliníkové dvere sú o niečo drahšie ako plastové kvôli vyšším nákladom na materiál a výrobu. Ale keďže hliník má omnoho vyššiu mieru bezpečnosti, odolnosti a dlhšiu životnosť ako plast alebo drevo, z dlhodobého hľadiska je to finančne najefektívnejšie riešenie s množstvom benefitov.

Aký materiál pre vchodové dvere?

2. Bez dobrej dvernej výplne vyhadzujete peniaze von oknom

Samotné dvere tvorí v prípade plastových dverí a hliníkových dverí iba rám, do ktorého ešte treba vložiť dvernú výplň – to, čo bude vypĺnať rám dverí. Treba si to predstaviť ako okno. Okno tiež tvorí plastový alebo hliníkový rám, ktorý vypĺňa sklo. Pri vchodových dverách je to úplne rovnaké. Dverná výplň tvorí najväčšiu plochu vchodových dverí a preto je veľmi dôležité vybrať takú, ktorá má dobré tepelno-izolačné a bezpečnostné vlastnosti.

2.1. Štandardné dverné výplne do vchodových dverí

Plastové PVC dverné výplne (od 350 EUR). PVC výplne sa vždy vkladajú do plastových dverí a predstavujú ekonomické riešenie pre rodinné domy. Ponúkajú široký výber vzorov, dekorov a presklení, od klasických až po moderné. PVC výplň je nevhodná pri použití na miestach bez zastrešenia a s priamym slnečným žiarením. Najrizikovejšie sú tmavé farby a dekory, ktoré sú náchylné k deformáciám z dôvodu tepelnej rozťažnosti materiálu počas mrazov a horúcich dní. PVC výplň ponúka najnižšiu mieru bezpečnosti.

Živicové HPL dverné výplne (od 350 EUR). HPL výplne sú pevnejšie a majú zvýšenú odolnosť voči slnečnému žiareniu oproti PVC a pritom cenovo sú v rovnakej kategórii. Tak isto ako PVC aj HPL výplne ponúkajú široký výber dekoračných fólií a presklení. Naviac je pri nich aj možnosť výberu termo-izolačných štruktúr, čím sa dajú docieliť nadštandardné hodnoty prestupu tepla. HPL výplne sa najčastejšie vkladajú do plastových dverí, ale nájdeme ich aj v hliníkových dverách. Ponúkajú celkovo lepšie vlastnosti a vyššiu mieru bezpečnosti ako PVC výplne vchodových dverí.

Hliníkové dverné výplne (od 450 EUR). Hliníkové výplne predstavujú vysoký štandard kvality a veľmi dobrú odolnosť voči poveternostným vplyvom. Sú typické kvalitnou povrchovou úpravou a ponúkajú prakticky neobmedzený výber farieb z palety RAL. Do hliníkových výplní je možné vybrať celú škálu termo-izolačných štruktúr, ktoré spĺňajú aj prísne kritériá na prestup tepla a sú tak vhodné do nízkoenergetických úsporných domov. Hliníkové výplne sa vždy vkladajú do hliníkových dverí. Za ich cenu dostanete technicky a mechanicky vyladený produkt s vysokou mierou bezpečnosti. Mieru bezpečnosti je možné ešte zvýšiť, ak sa hliníková výplň vyrobí s prekrytím dverného krídla.

Hliníková štruktúra dvernej výplne 36 mm, 48 mm alebo 60 mm pre vchodové dvere

2.2 Prémiové a luxusné dverné výplne do vchodových dverí

Celosklenené dverné výplne (od 500 EUR). Celosklenené výplne sú stelesnením elegancie a bezpečnosti. Sú zložené z izolačného dvojskla alebo trojskla, ktoré je vyplnené argónom, pre zlepšenie tepelných a zvukových vlastností. Laicky vysvetlené, je to vlastne okno s dekoračným vzorom, vložené do vchodových dverí – akurát že je zložené z bezpečnostných skiel. Vzor môže byť pieskovaný alebo grafický. Výplň si vyžaduje nulovú údržbu, keďze ju tvorí iba sklo a nemá žiadne vystupujúce alebo vložené prvky, kam by sa usádzala špina. Až 96% materiálov použitých pri výrobe je plne recyklovateľných. Celosklenené výplne sa vkladajú do plastových aj hliníkových dverí. Mieru bezpečnosti je možné zvýšiť, ak sa celosklenená výplň vyrobí s prekrytím dverného krídla.

Pieskované dvojsklo alebo pieskované trojsklo ako výplň pre hliníkové vchodové dvere do domu

Sklo-hliníkové dverné výplne (od 700 EUR). Tieto luxusné dverné výplne sa vyznačujú vysokou tuhosťou a odolnosťou kaleného skla, ktoré chráni dizajnový vzor pred poškodením a vplyvmi počasia a opticky mu dodáva priestorovú hĺbku. Jedinečná konštrukcia s integrovaným presklením s argónom je mimoriadne vhodná do náročných podmienok. Má výbornú rozmerovú stabilitu a ľahko dokáže absorbovať prípadnú tepelnú rozťažnosť. Je to ideálne riešenie pre rodiny s malými deťmi alebo zvieratami s minimálnou viditeľnosťou škrabancov na povrchu. Nulová potreba údržby výplne a štruktúra spĺňajúca najprísnejšie tepelno-izolačné kritériá z nej robia praktické, originálne a všestranné riešenie. Sklo-hliníková dverná výplň sa vkladá takmer výlučne iba do hliníkových dverí. Mieru bezpečnosti je možné zvýšiť, ak sa sklo-hliníková výplň vyrobí s prekrytím dverného krídla.

Štruktúra sklo-hliníkovej dvernej výplne s antikorom - Luxusné dvere

3. Dizajn a farba vedia upútať, ale o kvalite dverí nehovoria nič

Pri výbere vchodových dverí zákazníci často venujú pozornosť iba ich vzhľadu. Vizuálna príťažlivosť a farba dverí je samozrejme dôležitým parametrom, ale nezabúdajte aj na ďalšie faktory, ktoré sú často skryté vnútri. Ak sa chcete vyhnúť problémom v budúcnosti, musíte najprv poznať vlastnosti dverí a až potom môžete hodnotiť ich dizajn.

Bola by škoda kúpiť lacné vchodové dvere, ktoré by nespĺňali ani základné parametre pre komfortné bývanie. Nenechajte sa zlákať na estetický vzhľad, pekné vzory alebo moderné antracitové prevedenie. Pýtajte sa na technické parametre vchodových dverí a dvernej výplne. Všetko o našich hliníkových dverách a dverných výplniach sa dozviete v sekcii s technickými informáciami.

Dizajn a farba vchodových dverí nie je všetko

4. Nepodceňujte odbornú montáž vchodových dverí

Montáž vstupných dverí nie je jednoduchá robota. Spravíte jednu malú chybu a v momente prídete o všetky tie skvelé vlastnosti dverí, o ktorých sme písali. To ste si rovno mohli nechať tie staré dvere a ušetriť peniaze a čas. Na montáži sa šetriť neoplatí. Zároveň je potrebné dbať aj na statiku domu a otváranie dverí.

Ak vaše vstupné dvere nie sú správne namontované, môžu sa vyskytnúť dosť závažné problémy v podobe nízkej energetickej účinnosti, prievanu, nesprávnej mechanickej funkčnosti alebo nedostatočnej bezpečnosti. To všetko vás potom z dlhodobého hľadiska bude stáť ešte viac financií pri oprave alebo výmene. Ak sa aj napriek tomu rozhodnete pre svojpomocné osadenie dverí, stratíte 5 ročnú záruku a ostane vám iba 2 ročná záruka na samotný produkt. Oplatí sa to?

Profesionálna montáž dverí. Ponúkame zameranie stavebného otvoru a osadenie hliníkových vchodových dverí na pásky (tzv. teplá montáž), či už do novostavby alebo pri rekonštrukcii rodinného domu. Máme tím vyškolených profesionálnych montážnikov, ktorí sa riadia podľa slovenských technických noriem STN. Na montované vchodové hliníkové dvere poskytujeme záruku 5 rokov. Montáž dverí realizujeme v priebehu jedného dňa. V prípade záujmu realizujeme aj montáž s podkladovým profilom, demontáž starých dverí a odvoz odpadu.

Nepodceňujte montáž vchodových dverí

Teraz už vieme, že lacné vchodové dvere nie sú riešením

Každé dvere majú svoje chyby a žiadne nie sú dokonalé. Hovorí sa, že nie sme takí bohatí, aby sme si kupovali lacné veci. A pri vchodových dverách to platí dvojnásobne. Z hľadiska financií a kvality toho, čo za svoje peniaze dostaneme, vyhrávajú hliníkové dvere s hliníkovou dvernou výplňou.

U nás ich dostanete za atraktívne ceny vrátane zamerania, dopravy, montáže a grafického návrhu na mieru. Investujte do kvality svojho bývania a pohodlia vašej rodiny ešte dnes. V prípade poradenstva pri výbere nám neváhajte napísať cez kontaktný formulár.

Aj keď lacné vchodové dvere znejú lákavo, nie je všetko zlato čo sa blyští. Príďte sa presvedčiť o kvalite hliníkových dverí na vlastné oči na našu predajňu BENEDOOR v Považskej Bystrici. Radi vám názorne ukážeme a vysvetlíme výhody tohto ekologického riešenia aj osobne na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.