Ako si správne vybrať kovanie na dvere? Poradíme vám

Takmer každý deň prichádzajú do našej predajne páry, ktoré sa dokážu pohádať pri výbere kľučky na dvere. Kým pri výbere ostatných komponentov vchodových dverí sa nájde zhoda v rodine pomerne rýchlo, téma kovania dokáže rozohniť celú domácnosť. V konečnom dôsledku je to veľmi osobná voľba.

Sú ľudia, ktorí obľubujú strohé riešenia, ďalší preferujú moderný vzhľad a iní chcú, aby bolo kovanie čo najpraktickejšie a najergonomickejšie. V praxi to znamená, že si môžete vybrať dvere, ktoré z exteriéru budete otvárať buď kľučkou, alebo madlom. Táto voľba nie je iba za účelom dizajnu – je to aj o tom, ako budete dvere používať, čo priamo súvisí s uzamykacím systémom vstupných dverí.

Kľučky a rozety

Kľučky sú tradične populárnejšie, aj keď v posledných rokoch, najmä pri novostavbách z exteriéru, dominujú madlá. Ak sa rozhodnete pre obojstrannú kľučku, znamená to, že vaše dvere budú vždy prístupné, pokiaľ nie sú zamknuté. Ktokoľvek môže vojsť dnu, ak dvere zabudnete zamknúť. Preto je ideálne, ak máte nehnuteľnosť ešte uzatvorenú bránkou.

V ponuke Luglass nájdete kľučky a rozety od výrobcov Artitec, Convex a M&T:

  • Holandská firma Artitec dodáva jednoduché, praktické nerezové kľučky na oválnych rozetách. Tieto kľučky sú cenovo najdostupnejšie a sú vhodné pre dvere štandardnejších rozmerov, ktoré nie sú príliš hrubé, ťažké alebo masívne.
  • Grécka firma Convex je tradičný výrobca kľučiek a madiel. Hlavným predmetom činnosti je tvorba dizajnu pod záštitou renomovaných architektov a projektantov. Na trhu sa radia medzi prémiový tovar. Kľučky sú dostupné v matných prevedeniach nikel, chróm alebo čierna a sú vhodné pre všetky typy dverí.
  • Česká firma M&T ponúka tradičnú strojárenskú výrobu s technologicky vyspelým zázemím, ale zároveň s veľkým podielom ručnej práce. Sú to vysokokvalitné kľučky z nerezovej ocele alebo masívnej mosadze, ktoré sú dostupné v povrchových úpravách, ako nikel, chróm, mosadz, titan a pod. Tieto dizajnové kľučky sú vhodné pre všetky dvere, akýchkoľvek rozmerov, hrúbky alebo váhy. Sú ozajstným šperkom vo svete kovania a istotou pri výbere.

Kľučka a rozeta M&T v nerezovom prevedeníKľučka M&T (NRz) Promo a rozeta M&T (NRz) v brúsenej nerezovej povrchovej úprave.

M&T Kľučky farby a povrchyDostupné farby a povrchy kľučiek M&T

Madlo

Madlo pôsobí veľmi moderne a pri správnom použití môže zdokonaliť celkový dojem z dverí. Pre niektorých zákazníkov pôsobia kratšie madlá útulnejšie, zatiaľ čo dlhšie pripomínajú komerčnejšie priestory. Niektorí ho dokonca považujú za novodobý symbol dverí a neváhajú za neho minúť aj stovky eur, často na úkor napr. lepšieho hliníkového profilu alebo hrubšej dvernej výplne. Madlo je totiž na očiach, zatiaľ čo mnohé kľúčové vlastnosti dverí sa skrývajú vo vnútri. Takto si aspoň svoju investíciu vedia zákazníci lepšie obhájiť.

Madlá tiež ovplyvňujú spôsob použitia dverí. Akonáhle sú dvere zatvorené, a aj keď nie sú zamknuté, nedajú sa otvoriť bez kľúča. Riešením môže byť mechanický alebo elektronický otvárač dverí, ktorý prepnutím tlačidla na ráme, resp. elektrickým impulzom dokáže odblokovať jazýček na zámku a dvere sa tak dajú otvárať aj potlačením za madlo.

V ponuke Luglass si môžete vybrať z madiel od výrobcov Artitec, Convex a M&T:

  • Holandská firma Artitec nám dodáva jednoduché, praktické nerezové madlá, ktoré sú oválne aj hranaté. Tieto madlá sú cenovo najdostupnejšie a sú vhodné pre všetky vchodové dvere, kde je požiadavka kombinovať kvalitné nerezové doplnky so zreteľom na cenu.
  • Grécka firma Convex ponúka madlá v matných prevedeniach nikel, chróm alebo čierna a sú vhodné taktiež pre všetky typy dverí. Radia sa medzi prémiový tovar a vynikajú svojou eleganciou a jednoduchosťou. Sú pevné a odolné. V porovnaní s madlami od firmy Artitec majú aj výrazne vyššiu váhu. Dostupné sú iba kolmé, a preto sa odporúčajú iba na dvere s prekrytým krídlom.
  • Česká firma M&T ponúka exkluzívne madlá z nerezovej ocele alebo masívnej mosadze, ktoré sú dostupné v povrchových úpravách, ako nikel, chróm, mosadz, titan a iné. Naviac sa niektoré modely dajú kombinovať aj s prírodným drevom, prípadne sa dajú vyhotoviť v konkrétnej farbe RAL podľa požiadaviek zákazníka. Sú vhodné pre všetky dvere a pre všetkých, ktorí hľadajú top kvalitu a výnimočný dizajn.

M&T madlo maximal pre vchodové dvereM&T Maximal madlo pre vchodové dvere je dostupné v rôznych úpravách

Dverné pánty

Klasické krídelkové pánty (závesy) dverí nie sú atraktívne pre každého. Ak sa dvere otvárajú smerom dovnútra, pánty sú v interiéri. Pri pohľade na vstupnú časť domu z exteriéru nenarúšajú dizajn vchodových dverí, ani celkový dojem z fasády domu. Čo ale keď zákazník potrebuje osadiť dvere otváravé smerom von?

Ako alternatívu ku krídelkovým pántom odporúčame minimalistické valčekové pánty, ktoré sú elegantnejšie. Ak si zákazník potrpí na vzhľad a má rád minimalistické riešenia, môžu sa osadiť aj v interiéri. Pre najnáročnejších zákazníkov sú vhodným riešením skryté pánty, ktoré sú integrované priamo v zárubni a nie sú viditeľné z exteriéru ani interiéru.

Krídelkové, valčekové a skryté pánty (závesy) pre hliníkové vchodové dvere do domu | Luglass.skKrídelkové pánty (vľavo), valčekové pánty (v strede) a skryté pánty (vpravo).

Zámok

Štandardne osádzame dvere 3-bodovým bezpečnostným hákovým zámkom od nemeckej firmy Winkhaus. Pre záujemcov o dodatočné zvýšenie bezpečnosti dverí ponúkame zámok 5-bodový, resp. automatický, pri ktorom sa háky automaticky otvoria a dvere uzamknú, akonáhle sa dvere zatvoria. Viacbodový uzamykací systém má zmysel najmä pri vyšších dverách, keďže dodatočné uzamykacie body dokážu lepšie pritlačiť krídlo po celej svojej ploche, a tým pádom aj efektívnejšie utesniť dverný otvor.

Winkhaus viacbodový hákový bezpečnostný zámok pre vchodové dvereViacbodový bezpečnostný hákovy zámok pre hliníkové dvere

Vložky s kľúčmi

Dodávame bezpečnostné vložky v 3. alebo 4. bezpečnostnej triede od rakúskeho výrobcu EVVA s 5 kľúčmi a autorizačnou kartou (v prípade potreby vyhotovenia kópie kľúčov). Z interiéru odporúčame praktický otočný gombík, vďaka čomu sa nikdy nevymknete. 

Čoraz populárnejšie je otváranie dverí cez Bluetooth alebo NFC čip v smartfóne pomocou mobilnej aplikácie a spravovanie prístupov online cez cloud. Pre tieto prípady ponúkame eletronickú vložku AirKey, pri ktorej nie sú potrebné žiadne káble ani zdroj napätia. Je tak vhodná aj pre bežné rekonštrukcie.

EVVA mechanické vložky do vchodových dveríMechanické vložky s kľúčmi do dverí

Prídte sa informovať o možnostiach kovania na vchodové dvere. Radi vás privítame osobne v našej predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici, kde vám predstavíme dostupné riešenia. Nájdete nás na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.