Zútulnite si domácnosť po dánsky: Spoznajte princípy štýlu hygge

Túžite vniesť do svojich priestorov útulnosť, pohodovú atmosféru a spokojnosť? Zlepšiť kvalitu svojho života je naozaj jednoduché. Inšpirujte sa dánskou filozofiou hygge: premeňte svoj príbytok na oázu pokoja a váš život ešte viac rozkvitne.

Domácnosť zariadená v štýle dánskeho hygge

Viete, čo znamená hygge? Je to životný štýl, ktorý sa teší veľkej obľube najmä v severských krajinách. Pochádza pravdepodobne z Dánska a dánska kultúra je ním celá nasiaknutá. Ide o sladký, hrejivý a hebký pocit, zútulňovanie priestorov či užívanie si svojich obyčajných rituálov od rána až do večera. V slovenčine sa mu najviac približuje akýsi labužnícky bonviván, ktorý si vie vychutnať každý jeden moment.

Kamarátka vás pozve na palacinky do svojho nového bytu – a len čo prekročíte prah dverí, zacítite vôňu škorice, masla a jabĺčok, cítite sa ako v rozprávke. Chodidlá sa zaboria do mäkkučkého koberca v predsieni, pohľad vám spočinie na jednoduchých lúčnych kvetoch vo váze, na komode sa z ručne zdobených rámikov usmievajú známe tváre z nezabudnuteľnej rozlúčky so slobodou. Vy sa usadíte do mäkkého kresla a cítite sa ako doma. Možno dokonca ešte lepšie. Viete, prečo to tak je? 

Prečo sa na určitých miestach ľudia cítia hneď dobre a inde zažívajú pocity stiesnenosti, napätia a strnulosti? Odpoveď môže tkvieť aj v takých obyčajných detailoch, ktoré tvoria neobyčajnú atmosféru – a z domu spravia domov.

Detaily v spálni podľa hygge

Vypnite techniku, zapnite pozornosť

Prítomnosť alebo vedomé prežívanie okamihu, nie je až také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Schválne sa okolo seba rozhliadnite: rušivé elementy sú všade okolo. 

Svietiaca a blikajúca elektronika ako vibrujúci mobilný telefón, upozornenia na inteligentných hodinkách, vyskakujúce pripomienky na laptope, obďaleč pustený televízor, ktorý nikto nesleduje, rádio sa ozýva z vedľajšej miestnosti, hluk z práčky a umývačky riadu: toto všetko tvorí to, čomu síce väčšinou veľkú pozornosť nevenujeme, no aj tak nás to ruší.

Predtým než sa vedome pustíte do relaxu a oddychu, skúste spraviť malú prechádzku po priestore, v ktorom sa nachádzate. Všetko, čo by vás mohlo akokoľvek rušiť, vypnite, zatvorte, odložte – skrátka doprajte si priestor pre svoje myšlienky a pocity.

Ak si totiž sadnete do kresla s knihou a každú chvíľu vám bude pohľad zabiehať k mobilnému telefónu s novými notifikáciami, potom doperie práčka, hodinky vám dajú na vedomie, že máte doplniť pitný režim, môže sa stať, že sa sotva dostanete na druhú stránku.

Povymetajte kúty a to, čo neslúži, nahraďte svojimi pokladmi

Sú vaše police aj skrine preplnené? Zatvárate niektoré skrinky aj na tri razy? Doprajte si jeden pokojný víkend a roztrieďte všetko, čomu ste sa dlhšie (radšej) nevenovali.

Zrazu zistíte, aké sú tie výhľady krásne, keď sú čisté okná. A koľko miesta je v chladničke, keď potraviny poctivo pretriedite a poukladáte na krásne čisté poličky. Exspirované lieky z lekárničky nachystajte na kôpku, keď najbližšie pôjdete okolo lekárne, môžete ich odovzdať. Objavíte dokonca voľné miesto v skrini, keď vytriedite oblečenie, ktoré ste posledné tri roky na sebe ani raz nemali.

Upratovanie a oblečenie inšpirované podľa hygge

Upratanie priestorov a vytriedenie vecí vám poskytne miesto práve na tie drobnosti, ktoré sú pre vás dôležité a pohľad na ne vás vždy poteší: fotografie v pekných rámoch, kvety v maľovaných kvetináčoch, hebké deky pre spokojný oddych a relax. Uvoľnite miesto pre sviečky a lampióny – dodajú vašim večerom tú správnu atmosféru.

Nemusíte všetko rovno hodiť do koša. Mnohým kúskom sa niekto ešte môže potešiť. Môžete ich predať na online aukciách, susedských bazároch, alebo ich môžete niekomu podarovať

Doprajte si pôžitok s tou pravou mierou

Pôžitok znamená pre každého niečo iné. Pre niekoho je to voňavá vaňa s bylinkami, ranná šálka kávy, večerný čaj s medom, babičkine medovníky či návšteva obľúbenej cukrárne. 

Ovocný dezert a domáca pohoda hygge

Pôžitok nie je o neustálom maškrtení a prejedaní sa, ale o výbere tých najväčších pochúťok, ktoré si doprajete v najvyššej kvalite. Namiesto priemyselných sladkostí v akcii, siahnite radšej po šálke kvalitnej horúcej čokolády vo svojej obľúbenej čokoládovni

Je rozdiel, keď si vychutnávate kvalitnú čokoládu z krásnej šálky v pohodlnom kresielku – ako keď zjete za pochodu, cestou z nákupu domov narýchlo v aute keksík, ktorý vám vlastne ani nechutí, akurát ste v omrvinkách od hlavy po päty.

Vytvorte si útulné priestory

Kdekoľvek máte svoj priestor, vyťažíte z neho maximum, ak svojmu priestoru to maximum doprajete aj vy. Je jedno, či to je doma, v aute, v práci, alebo na chalupe. Vytvárajte si oázy, kútiky pokoja a potešenia všade, kde ste

Už len to, ako vchádzate domov, vás vie naladiť či rozladiť. Stačí pár drobných detailov. Inšpirácie na skrášlenie vchodových dverí sme spísali v staršom článku. Možno vylepšia aj vám deň.

Útulnosť viete vytvoriť za pochodu všade, kam prídete. Práve ste prišli do hotela a dovolenka začína? Kúpte si ráno na miestnom trhu pár voňavých sviečok, či čerstvé kvety a uvidíte, že chlad sterilných hotelových priestorov razom zmizne.

Nech ste už kdekoľvek, želáme vám, aby ste sa tam cítili dobre a spokojne. A ak to tak náhodou nie je, zatvorte dvere, my vám otvoríme krajšie.

Potrebujete poradiť s výberom vchodových dverí? Radi vás privítame osobne v našej predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici, kde vám predstavíme dostupné riešenia. Nájdete nás na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.