Hliník a jeho vlastnosti. Prečo je vhodný na výrobu vchodových dverí?

Väčšina starých domov na Slovensku sa stále spolieha na obyčajné drevené dvere, ktoré sú po rokoch mimoriadne citlivé na poveternostné vplyvy. Okrem toho neposkytujú takmer žiadnu izoláciu a dajú sa ľahko vyraziť. Montáž nových vstupných dverí môže zmeniť váš domov nielen po estetickej, ale aj funkčnej stránke. Keď chcete dať svojmu domovu moderný vzhľad doplnený o mnohé výhody, vchodové dvere z hliníka sú ideálnou voľbou. Prečo?

Bezpečnosť a odolnosť voči počasiu

Hliník je v porovnaní s plastom alebo drevom omnoho náročnejším materiálom na prekonanie vlámaním. Najmä, keď sú vchodové dvere vyhotovené s prekrytým krídlom.

Vďaka špeciálnej povrchovej úprave, známej aj pod pojmom práškové lakovanie, odolá hliník prakticky všetkým poveternostným podmienkam. To je dôležité, pretože bez adekvátnej povrchovej úpravy budú dvere zvonku korodovať a váš domov tak bude pôsobiť nevkusne. Hliník je najlepšou voľbou aj na miestach náchylných na silný vietor, pretože ide o konštrukčne stabilnejší materiál ako drevo alebo plast.

Aké sú vlastnosti hliníka? Aké výhody má práškové lakovanie?

Na rozdiel od iných materiálov budú dvere z hliníka počas svojej životnosti odolávať neduhom, ako napučanie, štiepenie alebo praskanie. Kvalitný hliníkový profil s prerušeným tepelným mostom poskytuje izoláciu proti teplu aj chladu – v zime nesmie teplo z vášho domu unikať von, zatiaľ čo v lete teplo z vonku nemôže prenikať dovnútra.

Fyzikálne vlastnosti a dostupnosť

Napriek tomu, že je hliník pevnejší a odolnejší ako drevo a plast, je stále cenovo dostupnou alternatívou na výrobu dverí. Na rozdiel od dreva, ktoré pochádza z čoraz viac ohrozených lesov, hliníka je na Zemi dostatok. V skutočnosti ide o voľne najdostupnejší kov na svete, ktorý je prítomný vo viac ako 270 mineráloch.

Dvere z hliníka majú hneď niekoľko kľúčových vlastností. Sú pevné, pri správnej povrchovej úprave odolné proti korózii, UV žiareniu, nevykazujú známky starnutia, nepotrebujú prakticky žiadnu údržbu a vydržia celé desaťročia. Preto sa po čase takpovediac zaplatia sami. Na druhej strane, keď nie sú dvere z dreva alebo plastu pravidelne udržiavané, ich životnosť sa môže drasticky znížiť. Spoznajte 5 dôvodov, prečo nekupovať najlacnejšie dvere.

Štíhly a elegantný vzhľad

Dvere z hliníka sú praktické, vyzerajú moderne a poskytujú väčšiu flexibilitu pri výbere dizajnu. Vďaka povrchu upravenom práškovým lakovaním ich netreba po rokoch znova premaľovať ani prelakovať. Tieto prášky sú dostupné v širokej škále farieb RAL, čo je európsky štandard pre stupnicu farebných odtieňov. To je veľké plus, pretože štýl rodinného domu môžete jednoducho zladiť s vchodovými dverami. Vyskúšate najpopulárnejšiu farbu súčasnosti – antracitovú šedú?

Hliník umožňuje povrchovú úpravu práškovým lakovaním. Hliník má elegantné úzke a pevné profily umožňujúce realizáciu s veľkým presklením.

Vďaka pevnosti hliníka stačí na uchopenie dvernej výplne alebo skla aj užší profil v porovnaní s plastovým alebo dreveným profilom. Pevnosť hliníkového profilu umožňuje realizáciu oveľa väčších dverí a okien, ktoré maximalizujú plochu tak, aby umožnili čo najlepší nerušený výhľad. Výsledkom je dizajn dverí, ktorý je štíhlejší, má tenšie línie a celkovo pôsobí elegantnejšie. Menej je niekedy viac. Prečítajte si, aké sú ideálne rozmery vchodových dverí a správne rozmery svetlíkov.

Ekologický materiál a dlhá životnosť

Rastúce globálne teploty môžu nenávratne poškodiť životné prostredie. Preto je nevyhnutné, aby sme sa spoločne podieľali na záchrane našej planéty. Keď si vyberiete hliníkové dvere namiesto drevených, môžete si byť istí, že neprispievate k hromadnému odlesňovaniu.

Hliník má veľmi nízku uhlíkovú stopu a je 100 % recyklovateľný bez straty kvality. Jeho recyklácia vyžaduje iba 5 % počiatočného energetického vstupu a môže sa opakovať donekonečna. Hliník je jedným z najekologickejších materiálov v stavebníctve a ponúka aj najdlhšiu životnosť, čo ďalej znižuje už dovtedy nízku uhlíkovú stopu. Ekologické dvere sú budúcnosť.

Aké sú nevýhody dverí z hliníka?

Každý materiál na trhu má aj svoje nedostatky. Hliník nie je výnimkou. Jednou z nevýhod hliníka sú viditeľné stopy po stekajúcej vode. Keď sú dvere neustále vystavené vlhkému prostrediu, najmä v oblastiach kde veľa prší, môžete na nich ľahko nájsť stekance. Riešením môže byť strieška nad vchodovými dverami. Ďalšími nevýhodami sú chladný povrch na dotyk v zimnom období a pomerne vyššia obstarávacia cena.

Vyberte si hliník a neoľutujete

Široký výber a možnosti, ktoré hliníkové dvere ponúkajú, zaručujú, že si určite vyberiete správne riešenie pre svoj domov. Či už to budú hlavné, alebo vedľajšie dvere, vďaka bezpečnosti, odolnosti, nadčasovému vzhľadu a kvalite, môžete spávať s pokojným svedomím, že ste si vybrali správne. Hliníkové dvere sú sú ideálne pre váš domov aj životné prostredie. Sú cenovo dostupné a vydržia celé desaťročia. Prečítajte si o ďalších 6 kľúčových benefitoch hliníkových dverí.

V našej ponuke nájdete moderné hliníkové profily Aluprof MB-86SI alebo MB-104 s prerušeným tepelným mostom, ktoré sú vhodné aj pre energeticky úsporné alebo pasívne stavby. Ponúkame zameranie stavebného otvoru a osadenie vchodových dverí kdekoľvek na Slovensku, čo zaručí bezchybnú montáž a priebeh jednotlivej objednávky.

Či už ide o novostavbu a energeticky úsporný dom, alebo rekonštrukciu staršieho rodinného domu, môžete sa na nás spoľahnúť. Máme tím vyškolených profesionálnych montážnikov, ktorí sa riadia slovenskými technickými normami STN. Na montované vchodové dvere poskytujeme záruku 5 rokov.

Spoznajte výhody hliníkových vchodových dverí na vlastné oči. Radi vás privítame osobne v našej predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici, kde vám predstavíme všetky dostupné riešenia. Nájdete nás na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.