Lacná renovácia pomocou fólie na dvere: Oplatí sa?

Samolepiace fólie na dvere sú špeciálne fólie vyrobené a upravené na základe dlhoročných skúseností. Vrchnú vrstvu tvorí PVC fólia jej hrúbka je 0,22 mm. Touto úpravou bola dosiahnutá vysoká oderuvzdornosť, stálofarebnosť a umývateľnosť, no zároveň fólie nestrácajú pružnosť. Na spodnej časti je nanesená vrstva lepidla s vysokou lepivosťou. Spodnú vrstvu tvorí podkladový papier, a na ňom je na zadnej strane vytlačená mriežka v cm.

Špeciálne samolepiace fólie na dvere sa vyrábajú v imitácii dreva, a tak aj ich využitie je určené na renováciu dverí, starého nábytku, kuchynských liniek a iných nesavých povrchov.

Čo budeme potrebovať?

Základnou zásadou pri lepení musí byť povrch nesavý, hladký a málo členitý. Aplikovať samolepiacu fóliu na dvere môžeme na lakované drevo, drevotriesku, laminát, umakart, plech, sklo, plast a pod. Zákazník si väčšinou môže zakúpiť fóliu aj na metre. Preto je dobré si pred nákupom správne odmerať presné rozmery a pridať na každú stranu cca 1 cm na prekrytie.

Lepidlo nie je potrebné, pretože samolepiace fólie majú lepidlo už nanesené na vrchnej strane. Fólia obsahuje vysoko kvalitné lepidlo na vodnej báze, ktoré je aktívne v momente odlepenia z podkladového papiera, a má vysokú lepivosť. Budeme potrebovať meter, ceruzku, nožnice, handričku a náradie.

Ako povrch pripraviť a fóliu nalepiť?

Povrch, na ktorý chceme nalepiť samolepiacu fóliu, musí byť očistený, hladký, odmastený ale hlavne nesavý. Drsné a savé povrchy je treba pred aplikáciou upraviť. S fóliami by ste mali pracovať pri izbovej teplote. Odmerajte si plochu, na ktorú budete fóliu lepiť, pridajte na každú stranu cca 1 cm na prekrytie.

Položte odmeraný pruh lepiacej fólie na podklad a pomaly, postupne sťahujte spodný papier. Dbajte na to, aby fólia nebola príliš napnutá. Pri uhladzovaní fólie postupujte od stredu k okrajom. Ak pri uhladzovaní vznikli bubliny, fóliu môžete odtiahnuť a znovu nalepiť. Dávajte pozor na to, aby sa fólia nenatiahla. Prípadné bubliny prepichnite ihlou. V prípade, že chcete samolepiacou fóliou prelepiť okraj cez okraj, stanovte si prekrytie asi 5 mm. Pri olepovaní plôch s hranou (napr. stôl) nechajte fóliu prelepenú cez okraj asi 1 cm približne 12 hod. Po tejto dobe môžete fóliu orezať.

Údržba fólie na dverách

Špeciálna fólia má rovnakú údržbu ako iné nesavé povrchy. Výhodou tapety s umývateľným povrchom je, že na čistenie môžete použiť bežné čistiace prostriedky na dvere a nábytok. Pri čistení fototapety nepoužívajte riedidlá ani iné agresívne prostriedky.

Referencia: fóliovanie dverí a odporúčania na použitie od firmy Dimex

Potrebujete poradiť s výberom vchodových dverí? Radi vás privítame osobne v našej predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici, kde vám predstavíme dostupné riešenia. Nájdete nás na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.