Ako vybrať vhodnú farbu pre hliníkové dvere?

Vchodové dvere a fasáda hrajú dôležitú úlohu pri každom rodinnom dome. Je teda dôležité, aby dobre vyzerali. Hliník ponúka okrem výnimočných mechanických vlastností aj nespočetné množstvo farieb a povrchových úprav. Presnejšie povedané, žiadny iný materiál nedokáže ponúknuť takú širokú paletu farieb ako hliník. Tmavé alebo svetlé, matné, hladké alebo štruktúrované. Farby pre hliníkové dvere umožňujú tisíce kombinácií.

Kvalitná povrchová úprava hliníkových profilov okrem pekného vzhľadu zabezpečuje aj ochranu celých hliníkových dverí pred vplyvmi počasia a každodenným používaním. Hliníkové dvere sú tak chránené proti korózii, odlupovaniu farby alebo strate farebnosti. Prečítajte si 5 dôvodov, prečo nekupovať lacné dvere.

Práškové lakovanie hliníkových dverí

Najpopulárnejším procesom farbenia hliníkových rámov dverí je tzv. elektrostatický náter, tiež známy aj ako práškové lakovanie alebo jednoducho práškovanie. Tento proces ponúka mimoriadne širokú škálu farieb a textúr.

Práškovanie je moderná technológia povrchovej úpravy hliníka, pri ktorej sa prášková farba aplikuje striekaním v elektrostatickom poli. Častice prášku sa elektricky nabijú, zatiaľ čo je hliníkový rám uzemnený. Prášková farba následne drží na povrchu vplyvom elektrostatickej sily. Vytvrdzovanie prebieha vo vytvrdzovacej peci pri teplotách 160-200°C. Po vytvrdení má hliníkový rám vynikajúce antikorózne vlastnosti, vysokú odolnosť voči nárazu, oteruvzdornosť, pružnosť, stálofarebnosť a dlhú životnosť. Práškové lakovanie patrí k najekologickejším technológiám, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu.

Pri práškovom lakovaní si môžete vybrať 1 z 4 rôznych povrchových úprav hliníka: lesklé farby, pololesklé farby, matné farby alebo štrukturované farby. Vedeli ste, že najpopulárnejšia farba súčasnosti je antracitová šedá?

Farebné dvere podľa predstáv

Každé hliníkové dvere môžu mať inú farbu z exteriéru a inú farbu v interiéri. Napríklad s fasádou a oknami vám môže najlepšie ladiť antracitová šedá RAL 7016 a vnútri domu vám môže ku nábytku a zariadeniu v domácnosti najlepšie pasovať narcisová žltá RAL 1007. Nie je to problém.

Aby sa zabezpečil čo najvyšší účinok ochrany povrchovej štruktúry hliníkových dverí, odporúčame profesionálnu montáž. Počas montáže dverí nesmú práce vykonané na hliníkovom profile spôsobiť žiadne škrabance alebo zanechať exponované miesta, ktoré by mohli v budúcnosti spôsobiť problémy. Po montáži treba tiež dbať na správnu údržbu hliníkových dverí a nečistiť ich nevhodnými látkami.

15 najpopulárnejších farieb RAL pre hliníkové dvere (pre rok 2021)

Populárne RAL farby pre hliníkové vchodové dvere do domu

Vzorkovník farieb RAL je európsky štandard pre stupnicu farebných odtieňov, ktoré sa používajú hlavne v architektúre a stavebníctve.

Chcete vchodové dvere vo farbe zlatý dub?

Často sa stretávame s požiadavkou klienta, aby sme vypracovali cenovú ponuku na vstupné dvere vo farbe zlatý dub. Ide najmä o ľudí, ktorí chcú vymeniť plastové dvere za hliníkové. Zásadným rozdielom je, že kým plastové dvere sa dajú laminovať dekoračnou fóliou, tak hliníkové dvere sa striekajú práškovou farbou.

Zlatý dub je laminačná fólia s vopred vytlačeným vzorom, ktorý sa líši u každého výrobcu. Ak má zákazník okná v dekore zlatý dub a chce k nim dopasovať hliníkové dvere, musí si vybrať jednu konkrétnu farbu zo vzorkovníka RAL, ktorá bude najviac odpovedať dekoru na oknách. Najčastejšie sú to farby RAL 8011 (oriešková hnedá), RAL 8015 (gaštanová hnedá), RAL 8016 (mahagónová hnedá) alebo RAL 8025 (svetlohnedá).

Výber zodpovedajúcej farby RAL závisí od od výrobcu dekoračnej fólie zlatý dub a nedá sa určiť všeobecne. Preto naši technici pri zameraní stavebného otvoru nosia so sebou vzorkovníky RAL. Tak si zákazník môže priložiť vzorky a prirovnať konkrétne farby s dekorom zlatý dub a vybrať si podľa vlastného uváženia a vkusu.

Jedinú výnimku tvoria prestížne vchodové dvere, ktoré sa dajú laminovať v troch typoch drevodekoru. Táto laminačná fólia je uspôsobená na lamináciu pre hliník a zaručujeme, že sa nebude odliepať alebo deformovať.

Farby a efekty pre luxusné dvere (sklo-hliníkové dverné výplne)

Farby a farebné vzory pri luxusných sklo-hliníkových výplniach je možné zmeniť na akýkoľvek odtieň z palety RAL podľa želania zákazníka. Môžete si vybrať interiérovú farbu RAL hliníka, exteriérovú farbu RAL skla alebo aj zvoliť si konkrétne estetické exteriérové prvky vo farbe RAL, ako napr. orámovanie alebo pásiky.

Zákazníkom naviac umožňujeme zvoliť si okrem základnej farby RAL exteriérového skla aj jej perleťové prevedenie alebo pridanie strieborných, zlatých či dúhových trblietok (glittrov) do vybranej farby RAL. Tak môžete získať skutočne originálne a atypické farebné odtiene.

Pre lepšiu predstavu uvádzame video:

Perleť môže zmeniť odtieň farby.

Trblietky nemenia odtieň farby.

Perleť a trblietky je možné kombinovať s farbou RAL iba na exteriérovom skle.

Rôzne farby pre hliníkové dvere môžete vidieť aj na našej predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici, kde sa špecializujeme na dvere a podlahy. Radi vám ukážeme vzorkovník farieb a poradíme aj osobne na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.