10 najobľúbenejších farieb vchodových dverí. Inšpirujete sa?

Nepísané pravidlo hovorí, že pri rozhodovaní o farbe vchodových dverí by ste mali uvažovať v kontexte domu a jeho okolia. Treba zohľadniť materiály, z ktorých je dom postavený, jeho architektúru, ráz okolitej krajiny a v neposlednom rade aj farbu okien, strechy či interiéru.

Hoci je väčšina domov na Slovensku postavená z tehál alebo pórobetónu, fasády stavieb sa od seba môžu výrazne líšiť. Ak má dom fasádu v neutrálnej alebo zemitej farbe, máte veľa možností, pretože každá farba vchodových dverí môže vyzerať pôsobivo v kombinácii s odtieňmi béžovej, šedej alebo svetlohnedej.

Bývanie a štýl zariadenia v starších domoch sú výrazne iné ako v moderných novostavbách. Ak žijete na vidieku alebo máte okolo seba veľa zelene, môžete to využiť vo svoj prospech. Neutrálne a zemité farby alebo odtiene zelenej môžu krásne splynúť s okolitou krajinou a zvýšiť tak estetický dojem vášho domova.

Vchodové dvere sú z hľadiska dizajnu srdcom stavby. Zároveň sú jedným zo základných estetických prvkov nielen exteriéru, ale aj interéru. Potenciál dverí je tak, v porovnaní s inými prvkami, nenahraditeľný. Prečítajte si užitočné tipy, ako zladiť dvere s oknami a podlahou.

10 najobľúbenejších farieb vchodových dverí

Akých 10 farieb dverí je momentálne v kurze? Najpredávanejšou farbou je naďalej antracitová šedá a hneď za ňou nasleduje večná klasika v podobe bielej. Biela je neutrálna a ľahko sa kombinuje, ale prečo je antracitová šedá taká žiadaná? Prečitajte si v článku o (staro)novom farebnom štandarde v architektúre.

Za touto dvojicou nasledujú rôzne odtiene hnedej a šedej, s občasnými zábleskami extravagancie v podobe purpurovej alebo korálovej červenej, prípadne holubej modrej. Na Slovensku sme v mnohých smeroch stále pomerne konzervatívni a ukazuje sa to aj pri výbere farieb. Preto často siahame po overených (a opozeraných) istotách. Aspoň, že éra zlatého dubu sa už blíži ku koncu.

Neviete si predstaviť, ako by vaša obľúbená farba vyzerala na dverách? A už vôbec netušíte, ako by to ladilo s fasádou? Použite náš konfigurátor vchodových dverí a vyskúšajte si kombináciu jednotlivých farieb, rozmerov, svetlíkov, skiel a príslušenstva. Nakonfigurované dvere nám môžete následne poslať ako dopyt na nacenenie.

Hliníkové vchodové dvere vo farbe antracitová šedá RAL 7016

Antracitová šedá (RAL 7016)
Vchodové dvere AV-774 s prekrytým krídlom

Hliníkové vchodové dvere vo farbe dopravná biela RAL 9016

Dopravná biela (RAL 9016)
Vchodové dvere AV-100 s prekrytým krídlom

Hliníkové vchodové dvere vo farbe korálová červená RAL 3016

Korálová červená (RAL 3016)
Vchodové dvere AV-446 s prekrytým krídlom

Hliníkové vchodové dvere vo farbe purpurová červená RAL 3004

Purpurová červená (RAL 3004)
Vchodové dvere AV-293 s prekrytým krídlom

Hliníkové vchodové dvere vo farbe mahagónová hnedá RAL 8016

Mahagónová hnedá (RAL 8016)
Vchodové dvere AV-784 s prekrytým krídlom

Hliníkové vchodové dvere vo farbe oriešková hnedá RAL 8011

Oriešková hnedá (RAL 8011)
Vchodové dvere AV-449 s prekrytým krídlom

Hliníkové vchodové dvere vo farbe biely hliník RAL 9006

Biely hliník (RAL 9006)
Vchodové dvere AV-447 s prekrytým krídlom

Hliníkové vchodové dvere vo farbe šedý hliník RAL 9007

Šedý hliník (RAL 9007)
Vchodové dvere AV-716 s prekrytým krídlom

Hliníkové vchodové dvere vo farbe čadičová šedá RAL 7012

Čadičová šedá (RAL 7012)
Vchodové dvere AV-177 s prekrytým krídlom

Hliníkové vchodové dvere vo farbe holubia modrá RAL 5014

Holubia modrá (RAL 5014)
Vchodové dvere AVI-793 s prekrytým krídlom

Prekryté krídlo dverí nie je iba dizajnový trend

Prekryté krídlo je estetické a bezpečnostné riešenie dverí s najlepšími tepelnoizolačnými a zvukovými vlastnosťami. Za príplatok sa dá aplikovať na všetky typy vchodových dverí z našej ponuky. Prekrytie krídla je časovo a technicky náročný proces. Jeho realizácia je komplikovaná, ak nemáte celú výrobu pod jednou strechou. My takýto proces máme. Aké výhody teda prekryté krídlo ponúka?

1. Zvýšená odolnosť voči vlámaniu

Miera bezpečnosti dverí sa dá zvýšiť prekrytím dverného krídla (predsadením dvernej výplne) – vtedy hliníková dverná výplň prekrýva celé krídlo dverí. Dvere tak tvoria jeden celok. Je to riešenie, ktoré je v porovnaní so štandardnou vloženou dvernou výplňou a priznaným rámom výrazne náročnejšie na prekonanie vlámaním.

V prípade poškodenia presklenia dvernej výplne je pri prekrytom krídle možnosť výmeny skla bez nutnosti výmeny celého krídla dverí. Používame vždy izolačné trojsklo s možnosťou príplatku za bezpečnostné sklá.

2. Najlepšie tepelné, izolačné a zvukové vlastnosti

Tepelnoizolačné vlastnosti sú pri prekrytom krídle výrazne lepšie oproti štandardným vloženým dverným výplniam. Pri prekrytom krídle môžeme dosiahnuť hrúbku dvernej výplne až 60 mm a s tým hodnotu tepelného prestupu (U=0,46), ktorá spĺňa aj pasívne štandardy (vhodné iba pre profil MB-104). Súčasťou konštrukcie prekrytého krídla je už v základe kaučuková vrstva, ktorá dokáže spoľahlivo zabrániť tepelnej rozťažnosti hliníka (dilatácii).

3. Estetické riešenie pre ľudí so zmyslom pre detail

Štandardná dverná výplň sa vkladá do hliníkového rámu dverí (vypĺňa ho) a neprekrýva ho. To znamená, že hliníkový rám je priznaný a očami viditeľný. Pri prekrytom krídle (alebo predsadenej dvernej výplni) prekrýva plocha dvernej výplne celý rám dverí.

Rám je skrytý, dvere pôsobia dominantnejšie a vzor na nich tak najkrajšie vynikne. Pre ľudí, ktorí hľadajú exkluzívne riešenia, robíme aj obojstranné prekrytie krídla (z exteriéru aj interiéru). Ide o absolútnu špičku v konštrukcii hliníkových dverí bez kompromisov.

Ďalšou výhodou je možné použitie kolmého 90° madla, ktoré sa dá kotviť priamo na krídlo dverí. Pri štandardnej dvernej výplni sa madlo montuje na dverný rám a musí byť vyosené o 45°, aby sa dalo s kľúčom dostať do dverí.

Prídte sa informovať o farebných možnostiach vchodových dverí. Radi vás privítame osobne v našej predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici, kde vám predstavíme dostupné riešenia. Nájdete nás na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.