Ako si vybrať farbu vchodových dverí? Rozhoduje nielen cena

Farba vchodových dverí by nemala byť zbrklým rozhodnutím na poslednú chvíľu. Koniec koncov, je to prvá vec, ktorú ľudia uvidia, keď navštívia váš domov. V tomto článku vám preto poradíme, ako si správne vybrať. Vchod do domu by mal totiž privítať hostí už na prvý pohľad.

Aj keď farba dverí nemusí nutne zodpovedať farbám, ktoré nájdete na fasáde alebo oknách, výber farby hlavných dverí môže prezradiť viac, než si myslíte o výbere vášho interiéru – alebo dokonca o type človeka, ktorým ste. Poďme sa pozrieť na to, aké technológie sa skrývajú za „obyčajnou” farbou a potom vám pomôžeme vybrať ten správny odtieň.

Hliníkové vchodové dvere do domu so svetlíkom vo farbe hliníková biela RAL 9006Farba RAL 9006 hliníková biela

Povrchová úprava a ochrana dverí

Keďže vaše dvere budú vystavené vonkajším vplyvom, je nevyhnutné použiť správnu farbu, aby sa zabránilo následnej zvýšenej údržbe a neustálemu čisteniu dverí. Kvalitná povrchová úprava hliníkových profilov okrem pekného vzhľadu zabezpečuje aj ochranu celých dverí pred vplyvmi počasia a každodenným používaním. Hliníkové dvere sú tak chránené proti korózii, odlupovaniu farby alebo strate farebnosti.

Hliník ponúka okrem výnimočných mechanických vlastností aj nespočetné množstvo farieb a povrchových úprav. Presnejšie povedané, žiadny iný materiál nedokáže ponúknuť takú širokú paletu farieb ako hliník. V štandarde ponúkame matné prevedenie farieb s možnosťou prevedenia v jemnej pieskovej štruktúre, ktorá nielenže vyzerá moderne, ale nevidno na nej ani žiadne odtlačky prstov. Piesková štruktúra je dostupná na vyžiadanie a iba pri vybraných odtieňoch farieb. Vedeli ste, že najpopulárnejšia farba je antracitová šedá?

Hliníkové vchodové dvere do domu so svetlíkom vo farbe šedobiela RAL 9002Farba RAL 9002 šedobiela

Ekologické práškové lakovanie dverí

Najpopulárnejším procesom farbenia hliníkových rámov dverí je tzv. elektrostatický náter, tiež známy aj ako práškové lakovanie, resp. jednoducho – práškovanie. Tento proces ponúka mimoriadne širokú škálu farieb a textúr.

Práškovanie je moderná technológia povrchovej úpravy hliníka, pri ktorej sa prášková farba aplikuje striekaním v elektrostatickom poli. Častice prášku sa elektricky nabijú, zatiaľ čo je hliníkový rám uzemnený. Prášková farba sa následne drží na povrchu vplyvom elektrostatickej sily. Vytvrdzovanie prebieha vo vytvrdzovacej peci pri teplotách 160 – 200°C. 

Po vytvrdení má hliníkový rám vynikajúce antikorózne vlastnosti, vysokú odolnosť voči nárazu, oteruvzdornosť, pružnosť, stálofarebnosť a dlhú životnosť. Práškové lakovanie patrí k najekologickejším technológiám, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu.

Hliníkové vchodové dvere do domu vo farbe oriešková hnedá RAL 8011Farba RAL 8011 oriešková hnedá

Klasika alebo odvážna farba

Ak sa s farbami príliš nekamarátite, použite neutrálny odtieň, ako je hnedá, čierna alebo šedá, aby ste dosiahli vzhľad, ktorý odolá skúške času. Dokonca aj sýta červená a námornícka modrá nie sú až také extrovertné farby a na niektorých domoch môžu pôsobiť neutrálne. Ak sa váš štýl zmení alebo neskôr zmeníte exteriér vášho domu, neutrálne odtiene sa vám prispôsobia.

Niektorí ľudia sa cítia nesvoji pri predstave použitia pestrých farieb, ale farebné dvere sú menším záväzkom, ako vymaľovať celý dom. Prečo neexperimentovať? Ak ste našli odtieň, ktorý k vám skutočne hovorí, vyskúšajte ho. Budete prekvapení, ako rôzne odtiene oranžovej, zelenej alebo žltej zútulnia váš domov a dodajú mu punc originality. Ak sú svetlé farby príliš nevýrazné, skúste tmavé odtiene, ako napr. nočnú modrú, machovú zelenú alebo sépiovú hnedú. Prečítajte si, ktorých 10 farieb je najžiadanejších.

Hliníkové vchodové dvere do domu so svetlíkom vo farbe medová žltá RAL 1005Farba RAL 1005 medová žltá

Farebná kombinácia podľa predstáv

Každé hliníkové dvere môžu mať inú farbu z exteriéru a inú farbu v interiéri. Napríklad, s fasádou a oknami vám môže najlepšie ladiť antracitová šedá RAL 7016 a vnútri domu vám môže ku nábytku a zariadeniu v domácnosti najlepšie pasovať ohnivá červená RAL 3000. Nie je to problém. V našom článku sa môžete inšpirovať aktuálnymi trendmi.

Aby sa zabezpečil čo najvyšší účinok ochrany povrchovej štruktúry hliníkových dverí, odporúčame vám profesionálnu montáž. Počas montáže dverí nesmú práce vykonané na hliníkovom profile spôsobiť žiadne škrabance alebo zanechať exponované miesta, ktoré by mohli v budúcnosti spôsobiť problémy. Po montáži treba tiež dbať na správnu údržbu hliníkových dverí a nečistiť ich nevhodnými látkami.

Hliníkové vchodové dvere do domu so svetlíkom vo farbe perleťová oranžová RAL 2013Farba RAL 2013 perleťová oranžová

Farby v okolí vášho domu

Ak máte problém s výberom farby vchodových dverí, inšpirujte sa prirodzeným prostredím z okolia vášho domova. Zelená, modrá, hnedá a ďalšie tóny, ktoré sa v prírode spolu objavujú, budú príjemne pôsobiť aj na váš dom. Použitie prírodných farieb má ďalší bonus v tom, že váš domov bude vyzerať ako súčasť krajiny, v ktorej žijete. 

Zrejme nechcete, aby váš domov príliš vyčnieval a susedia si ho chodili obzerať. Nechcete, aby váš domov vyzeral príliš zvláštne alebo nemiestne. Urobte si prechádzku po svojom okolí a všímajte si vchodové dvere iných ľudí. Zistite, či existujú nejaké pravidlá alebo farebné schémy, ktoré tvoria ucelený dojem na ulici.

Hliníkové vchodové dvere do domu so svetlíkom vo farbe perleťová tmavosivá RAL 9023Farba RAL 9023 perleťová tmavošedá

10 najpopulárnejších farieb a čo o vás prezradia

Ak ste si niekedy všimli, že sa cítite uvoľnenejšie v modrej miestnosti alebo veselšie, keď sú steny vymaľované nažlto, tak si dokážete predstaviť, aký vplyv môžu mať farby na našu náladu a pohodu. 

Význam farby pri vchodových dverách je trochu iný ako spôsob, akým môžu byť farby použité na vytváranie fyziologických alebo emocionálnych reakcií. Psychológia farieb však vstupuje do hry aj tu – mala by byť zohľadnená pri výbere vášho ideálneho odtieňa. 

Prinášame vám prehľadný zoznam 10 najpopulárnejších možností. Čo môže daná farba povedať majiteľom a hosťom?

  1. Biela. Symbolizuje jednoduchosť a čistotu. Ľudia s bielymi dverami zvyčajne udržiavajú čistý domov a sú dobre organizovaní. Ide o klasický výber farby pre tradičné domácnosti.
  2. Žltá. Táto veselá farba je plná optimizmu a chuti do života. Ľudí to určite vtiahne dovnútra, hoci len preto, aby videli, aké ďalšie prekvapenia pre nich chystáte.
  3. Oranžová. Zvoliť takýto výrazný odtieň sa môže zdať trochu dobrodružné, keďže oranžová je farbou spontánnosti. Je ideálna pre sebavedomých, extrovertných majiteľov domov bez zábran.
  4. Modrá. Táto upokojujúca farba dá hosťom vedieť, že sa chystajú vstúpiť do pokojného domova s ​​pohodovým majiteľom domu.
  5. Indigo. Keď okoloidúci uvidia túto odvážnu voľbu, budú vedieť, že v nich prebýva silná a oddaná osoba. Môžu si tiež všimnúť, ako krásne vyzerá tento hlboký odtieň, keď sa mení s denným svetlom v tradičnom dome.
  6. Fialová. Tento rozmarný odtieň určite vyčarí vašim hosťom úsmev, keď vstúpia do vášho domova, kde pravdepodobne nájdu slobodomyseľného a zábavného rojka.
  7. Červená. Táto odvážna voľba určite zvýrazní váš domov. V niektorých kultúrach sa dokonca považuje za šťastnú.
  8. Čierna. Sofistikované, tradičné a elegantné. Čierne dvere dávajú okoloidúcim vedieť, že to myslíte vážne – že vo vnútri zrejme nájdu klasický nábytok, ktorý reprezentuje váš vycibrený vkus.
  9. Zelená. Zelené dvere sa otvárajú do harmonických domov s majiteľmi, ktorí sú pravdepodobne známi ako susedskí mierotvorcovia a ktorí sú prví, čo sa dobrovoľne prihlásia na nejakú dobročinnú vec.
  10. Tyrkysová. Tyrkysová je momentálne horúcou akcentovou farbou pre domácnosti. Tento uvoľňujúci, pozývajúci odtieň víta vašich hostí dovnútra, aby strávili čas s reflexívnymi, eklektickými majiteľmi, ktorí sú zakotvení v realite, ale občas si užijú trochu rozmaru.

Vyberte si farbu, ku ktorej sa budete radi vracať

Každá interiérová a exteriérová farba v dome je dôležitá, no mimoriadny význam má farba, ktorú si zvolíte pre svoje vchodové dvere. Víta ľudí u vás doma, dáva im náznak toho, čo môžu vo vnútri očakávať, a hovorí niečo o vašej osobnosti a osobnom štýle. Či už sa rozhodnete pre decentnú a klasickú bielu, alebo žiarivú a dominantnú oranžovú, farba vašich vchodových dverí by mala odrážať to, ako chcete, aby vás vnímal svet. Mala by to byť farba, ku ktorej sa budete radi vracať každý deň.

Pre predstavu uvádzame príklady moderných matných farebných nástrekov RAL na hliníku od prémiovej rakúskej firmy TIGER, ktoré sú teraz „in”:

Matná farba RAL 2004 pre hliníkové vchodové dvere

Matná farba RAL 2004 pravá oranžová

Matná farba RAL 7032 pre hliníkové vchodové dvere

Matná farba RAL 7032 štrková šedá

Matná farba RAL 6011 pre hliníkové vchodové dvere

Matná farba RAL 6011 žltozelená

Matná farba RAL 9002 pre hliníkové vchodové dvere

Matná farba RAL 9002 šedobiela

Matná farba RAL 8014 pre hliníkové vchodové dvere

Matná farba RAL 8014 sépiová hnedá

Matná farba RAL 8019 pre hliníkové vchodové dvere

Matná farba RAL 8019 šedohnedá

Matná farba RAL 7021 pre hliníkové vchodové dvere

Matná farba RAL 7021 čiernošedá

Matná farba RAL 3000 pre hliníkové vchodové dvere

Matná farba RAL 3000 ohnivá červená

Matná farba RAL 5022 pre hliníkové vchodové dvere

Matná farba RAL 5022 nočná modrá

Matná farba RAL 6005 pre hliníkové vchodové dvere

Matná farba RAL 6005 machová zelená

Matná farba RAL 7035 pre hliníkové vchodové dvere

Matná farba RAL 7035 svetlošedá

Matná farba RAL 8007 pre hliníkové vchodové dvere

Matná farba RAL 8007 žltohnedá svetlá

Matná farba RAL 7016 pre hliníkové vchodové dvere

Matná farba RAL 7016 antracitová šedá

Matná farba RAL 9005 pre hliníkové vchodové dvere

Matná farba RAL 9005 čierna

Prídte sa informovať o farebných možnostiach vchodových dverí. Radi vás privítame osobne v našej predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici, kde vám predstavíme dostupné riešenia. Nájdete nás na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.