Aké hliníkové dvere do nízkoenergetického domu?

Aký je to nízkoenergetický alebo úsporný dom?

Nízkoenergetický ekologický dom (NED) alebo energeticky úsporný dom je taký, v ktorom sa na zabezpečenie tepelnej pohody a vykurovania nespotrebuje viac energie ako 50 kWh/m² za rok. To je presná definícia nízkoenergetického domu. Mal by mať kompaktný tvar bez zbytočných výčnelkov, presklené plochy orientované na juh a nadštandardné tepelné izolácie. Projekt by mal byť navrhnutý tak, aby konečná stavba bola bez tepelných mostov. Poďme sa spolu pozrieť na možnosti, ako najlepšie vyriešiť tepelný prestup vstupného otvoru do úsporného domu pomocou hliníkových dverí.

Aké dvere do nízkoenergetického domu si kúpiť

Vyberajte dvere s nízkym koeficientom prestupu tepla

Či už staviate úsporný dom na kľúč alebo svojpomocne, vchodové dvere sú jednou z najdôležitejších častí domu. Chránia nás mimo iného pred chladom, dažďom, hlukom z ulice alebo zlodejmi. Ako si vybrať vchodové dvere do nízkoenergetického domu, ktoré splnia naše očakávania a budú slúžiť dlhé roky? Jednou z hlavných vlastností, ktorú treba pred nákupom zvážiť, je koeficient prestupu tepla (U) a jeho hodnota. Čím nižšia je jeho hodnota, tým viac tepla u vás doma zostane.

Ak sa nachádzate v úvodnej fáze výstavby rodinného domu, možno si kladiete otázku, ktoré dvere a okná použiť na uzavretie stavby. Práve okná a dvere patria k najcitlivejším prvkom na dome z hľadiska tepla a izolácie stavby. Nemali by len dobre vyzerať, ale mali by byť predovšetkým funkčné a s dlhou životnosťou. Preto výber dverí a okien treba brať ako investíciu do budúcnosti. Prečítajte si 5 dôvodov, prečo nekupovať najlacnejšie vchodové dvere.

Ak premýšlate nad tým, aké hliníkové dvere do nízkoenergetického domu kúpiť, spísali sme 4 kľúčové veci, ktoré nesmiete podceniť:

Kúpou kvalitných hliníkových vchodových dverí do rodinného domu ušetríte peniaze

1. Hliníkové vchodové dvere s nízkym prestupom tepla

Dnešná doba si vyžaduje moderné sebestačné budovy, ktoré získavajú energiu z okolitého prostredia a zároveň sú neoddeliteľnou súčasťou mestskej štruktúry. Hliník je moderný materiál, ktorý perfektne zapadá do súčasných trendov ekonomickej a ekologickej výstavby. Hliníkové vchodové dvere ponúkajú veľa riešení, ktoré úspešne spĺňajú kritériá energetickej účinnosti v rodinných domoch. Podstatou nízkoenergetických domov je minimalizovať tepelné straty a najkritickejšími miestami sú práve okná a vchodové dvere.

Aké problémy riešia hliníkové dvere? Výberom správnych dverí si ušetríte kopu starostí a peňazí do budúcna. V ponuke máme viacero typov dverí do domou s nízkou energetickou náročnosťou:

Hliníkové profily pre klasické vchodové dvere

2. Dverné výplne do hliníkových dverí

Dverná výplň je to, čo vypĺňa hliníkový rám (profil). Zárubňa, prah a rám sa vyrábajú spolu a tvoria dverný systém, do ktorého sa vloží samostatne vyrobená dverná výplň. Do hliníkových dverí odporúčame zvoliť výplne klasické hliníkové, ekologické celosklenené, luxusné sklo-hliníkové alebo výplne s aplikáciou kaleného skla. Výplne si vyberá zákazník podľa vkusu a nárokov na dizajn, materiál alebo tepelný prestup. Všetky 4 typy výplní dosahujú pri hrúbke 48mm prakticky rovnaké hodnoty prestupu tepla U=0,58-0,62 W/(m²K).

Pri hliníkových a sklo-hliníkových výplniach tvorí základ štruktúry extrudovaný polystyrén v kombinácii s kaučukom EPDM, ktorý dokáže absorbovať tepelnú rozťažnosť. Pri celosklenených výplniach používame bezpečnostné izolačné trojsklo. Vzduchová medzera pri výplni s presklením je vyplnená argónom, čo je netoxický plyn, ktorý zvyšuje tepelné a zvukovo-izolačné vlastnosti dvernej výplne a tým pádom celého vstupného otvoru do domu.

Každá výplň s presklením je vybavená dištančným rámikom, ktorý znižuje únik tepla na okraji skla, eliminuje jav zrážania vodnej pary, znižuje tvorbu plesní a húb. V našom e-shope na dvere nájdete vždy obrázky dverných výplní už osadených do hliníkových vchodových dverí, ktoré sú vhodné aj do energeticky úsporných domov.

Profilový dverný systém a prekryté krídlo pre vchodové dvere

3. Podkladový profil pod vchodové dvere

Základnou myšlienkou podkladového profilu je prerušiť teplený most, aby sme znížili prestup tepla medzi interiérom a exteriérom rodinného domu. Je to vlastne monoblok, ktorý sa zároveň používa aj na zvýšenie bezpečnosti a stability pri montáži vchodových dverí a okien. Monoblok stačí upevniť pomocou kotviaceho uholníka a následne osadiť vchodové dvere s profilom, ktorý presne zapadne do vopred pripravených vyfrézovaných drážok.

Podkladové profily sú vyrobené z recyklovaného materiálu PUNEREC, majú výborné tepelné a izolačné vlastnosti a vďaka svojej konštrukcii umožňujú bezproblémovú funkčnosť dverí po dlhé roky. Znižujú tiež riziko tvorby plesní a kondenzácie.

Ďalšie výhody materiálu PUNEREC sú nízky súčiniteľ prestupu tepla, vysoká pevnosť v tlaku a vysoká vodeodolnosť. Podkladový profil má súčiniteľ prestupu tepla iba U=0,25 W/(m2.K). Prísne normy EÚ a požiadavky trhu na vchodové dvere do nízkoenergetických domov nás viedli k spusteniu vlastnej výroby podkladových profilov, ktorú zastrešuje naša materská firma KN, s.r.o.

Podkladový profil pre vchodové dvere do nízkoenergetického rodinného domu

4. Odborná montáž vchodových dverí podľa noriem STN

Okná a dvere sú prvky architektúry, ktoré jej dávajú základnú funkčnosť. Pri ich výbere sú dôležité nielen tepelno-izolačné hodnoty, ale aj správna montáž. Určite by sa nikto nepotešil, kebyže má doma najmodernejšie vstupné dvere, cez ktoré po obvode prefukuje z dôvodu amatérskej montáže. Výroba dverí je len polovica úspechu, druhá polovica je odborná montáž. Pri výmene vždy dbajte na otváranie dverí a statiku domu.

Ponúkame zameranie stavebného otvoru a osadenie vchodových dverí na pásky, či už do novostavby alebo pri rekonštrukcii rodinného domu. Máme tím vyškolených profesionálnych montážnikov, ktorí sa riadia podľa slovenských technických noriem STN. Na montované vchodové dvere poskytujeme záruku 5 rokov. Bez montáže je záručná doba skrátená iba na 2 roky a vzťahuje sa iba na samotný produkt a jeho funkčnosť.

Našim zákazníkom vždy odporúčame vchodové dvere aj s montážou na mieru. Iba tak vieme zaručiť 100% spokojnosť a pokoj na duši na oboch stranách. Ak zistíte, že vaše nové vchodové dvere sú chybné, nesnažte sa ich opraviť svojpomocne. Za poškodenie dverí v záruke v dôsledku neodbornej opravy je zodpovedný zákazník. Vždy je potrebné kontaktovať dodávateľa dverí, ktorý je tento problém povinný riešiť.

Tak teda aké dvere do nízkoenergetického domu sa oplatia kúpiť? Pozývame vás na predajňu BENEDOOR v centre Považskej Bystrici, kde vám radi odprezentujeme skvelé vlastnosti hliníkových dverí. Názorne vám ukážeme všetky vyššie spomenuté produkty, vysvetlíme súvislosti a navrhneme vchodové dvere na mieru pre váš dom. Zameranie a grafický návrh ponúkame zadarmo. Záruka 5 rokov. Montáže realizujeme po celom Slovensku. Navštívte nás na adrese BENEDOOR, Centrum 1746/265, Považská Bystrica.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.