Dizajnová a funkčná chodba: 10 inšpiratívnych nápadov do každej domácnosti

Viete, prečo sa v niektorých priestoroch cítite od začiatku príjemne, kým v iných cítite nepohodu? Veľa spraví už prvých pár sekúnd po vstupe. Dizajnová a funkčná chodba je to prvé, čo vidíte, keď otvoríte vchodové dvere. Vyskúšajte naše tipy, vaše priestory si to zaslúžia.

Dizajnová a funkčná chodba

1. Presvetlite tmavú chodbu svetlými odtieňmi

Chodba je zvyčajne priestorom s nedostatkom svetla. Okrem toho je vo väčšine prípadov dispozične riešená tak, aby zaberala čo najmenej miesta. Takže sa v jednom priestore stretáva nedostatok svetla s malou plochou. Ak je to osud aj vašej chodby, odľahčite ju svetlými odtieňmi nábytku, podlahových krytín či steny.

Tip: Ak túžite po kontrastnom prvku, vyskúšajte tón v tóne svetlé odtiene, ktoré budú kontrastovať s niekoľkými doplnkami v tmavších farbách.

2. Zabite dve muchy jednou ranou

V chodbe si zvyčajne potrebujete odložiť, obuť či vyzuť obuv. V ideálnom prípade si pri vyzúvaní a obúvaní budete chcieť sadnúť. Preto pri výbere siahnite po praktickej skrinke na topánky, ktorá zároveň plní funkciu lavice.

Okrem skrinky na topánky kombinovanej s lavicou môžete využiť aj kombináciu dverí a vešiaka. Vchodové dvere sú vstupnou bránou do vášho priestoru, viete ich využiť nielen na primárny účel – pokojne môžu byť miestom pre vašu obľúbenú šatku, kabelku, klobúk či kľúče.

Chodba a lavica detail

3. Vítajte drobnosťami

Drobnosti, ako vtipná rohožka, uvítacie milé heslo na dverách či momentka z nezabudnuteľnej rodinnej oslavy, vedia vylepšiť deň. Práve takéto zdanlivé maličkosti tvoria to, čomu sa hovorí teplo domova.

Samozrejme, k teplu domova okrem drobností prispievajú aj dobre tesniace dvere či okná. Nemusíte kupovať nákladné lapače prachu v podobe umelých zdobených vencov na dvere. Stačí jedna prechádzka v prírode a materiálu na svoj originálny venček máte dostatok.

Príjemným detailom, ktorý váš priestor zútulní, sú kvety. V článku, ktorý sa hemží sviežimi tipmi na ideálne kvety pred vchodové dvere, vám prinášame voňavé inšpirácie. Užite si sezónu plnú vôní a nežností.

4. Skryte úložné priestory

Úložný priestor je najmä v mestských bytoch hotový luxus. Pokiaľ máte vo svojej chodbe vstavanú šatníkovú skriňu, snažte sa vyberať aspoň také farby, ktoré ladia s farbou vašich stien. Ideálne je zvoliť tón v tóne. Menej nápadný úložný priestor bude pôsobiť kompaktne a harmonicky.

5. Nájdite miesto pre všetko dôležité

Vstupná chodba je miesto, ktoré môže v miere chaosu a neporiadku súperiť hádam len s kuchyňou. Čiapka na lavici, papuče rozhodené tri metre od seba, bunda zošuchnutá z vešiaka či účtenky z obchodu. Poznáte to?

Všetko je o zvyku. Ak trávite hodinu denne hľadaním kľúčov, vyčleňte im vo svojej chodbe miesto, na ktoré ich vždy vrátite, keď prekročíte prah svojho domu či bytu. Pokiaľ sa vedome zamyslíte, kde vzniká neporiadok, riešenia sa vám budú vynárať jedno za druhým.

Vstupná chodba sa postupne zvykne zmeniť na úložisko harabúrd. Nevytriedená pošta, sezónna obuv, pár dáždnikov pochybnej funkčnosti, šatka, ktorú si švagriná pred pol rokom zabudla, papieriky s číslami či pripomienkami, pomaly hynúci kvet – toto sú časté prvky zanedbaného vstupného priestoru.

Vezmite preto veľkú škatuľu, vložte do nej všetko, čo vo vašej predstave o vstupnej chodbe nemá miesto. Ak by vám predsa len niečo z tej škatule s rárohami chýbalo, môžete sa po to kedykoľvek vrátiť do pivnice. Zvyčajne však celá škatuľa časom putuje na bazár či do triedeného odpadu.

Moderná chodba usporiadanie

6. Vytvorte si administratívny kútik

Účelový stolík a k nemu praktická taburetka: koniec vybavovania pošty za pochodu. Kuchyňa, spálňa, obývačka či dokonca kúpeľňa často zastupujú funkciu pracovne. Vybavte si poštu, telefonáty, online nákupy či urgentné pracovné správy v pohodlí, za stolom skôr ako ich prenesiete do iných miestností.

7. Vyskúšajte minimalistický dizajn

Postavte sa pred svoje vchodové dvere a vstúpte. Čo prvé uvidíte? Pôsobí na vás vstupná chodba príjemne? Odstránením zbytočných predmetov, nábytku či bytových doplnkov získa váš priestor nový dych a sviežosť.

Je to hneď iný pocit, keď máte v skrinke na topánky dvoje, ktoré aktuálne nosíte. Ostatné uložte vyčistené a ošetrené do škatúľ či šatníka. Tie, čo nenosíte, podarujte alebo predajte.

K minimalistickému dizajnu chodby patrí aj výber solitérnych a funkčných kusov nábytku. Čo sa týka doplnkov, zvoľte len pár vyvolených kúskov. Doprajte im skutočne výnimočné miesto.

8. Využite každý milimeter

Úložné priestory sú mimoriadne cenené najmä pri rôznych druhoch voľnočasových aktivít, alebo v prípade, ak máte deti. Vstupná chodba je obľúbeným miestom na umiestnenie vstavanej šatníkovej skrine – ideálne si ju nechajte vyrobiť na mieru. 

Využijete tak priestor od podlahy po strop, takže tam zmestíte aj škatule s vianočnými či veľkonočnými ozdobami, sezónne vetrovky a kabáty, cestovné tašky alebo športové pomôcky pre vaše obľúbené voľnočasové aktivity.

9. Dovoľte si byť odvážni

Pokiaľ sa chcete viac venovať cvičeniu a túžite po hrazde, pokojne si ju zasaďte hoci aj do vstupnej chodby. Veď kto povedal, že napríklad zvnútra skrine nemôžete mať zavesenú kvalitnú žinenku? Vďaka nej si dáte ľahko každý deň tréning s váhou vlastného tela. Chodba nemusí byť len miesto, ktoré prepája ostatné miestnosti.

Zariaďte ju tak, aby vyhovovala v prvom rade vám. Dovoľte si vychádzať v ústrety sami sebe a svojim snom. Výsledky, ktoré vedú k vytúženým cieľom, sa dosahujú ľahšie, ak im v prvom rade sami nestojíme v ceste.

10. Cíťte sa ako doma

Priestor, do ktorého vstúpite, by mal mať už od prvej chvíle svoj rukopis. Vôňa esenciálnych olejov, parfému či byliniek má schopnosť podporiť pohodu, relax a uvoľnenie. Obrázky na stenách pripomínajúce príjemné zážitky vyčaria úsmev aj počas zamračených dní.

Chodba, doplnky a trendy

Sú to len drobnosti, no práve tie tvoria tú správnu atmosféru. Môžete si kúpiť dom, no práve to, čo do neho vkladáte zo srdca, ho mení na domov. Veríme, že aj vďaka našim nápadom a tipom sa stane vaša chodba miestom, kam budete s radosťou otvárať dvere.

Potrebujete poradiť s výberom vchodových dverí do chodby? Radi vás privítame osobne v našej predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici, kde vám predstavíme dostupné riešenia. Nájdete nás na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.