Jarné upratovanie je tu. Ako správne vyčistiť hliníkové dvere?

Ak chcete zo svojej investície do kvalitných vchodových dverí vyťažiť maximum, mala by vás zaujímať ich údržba a náklady na ňu. Jedným z faktorov pri výbere hliníkových dverí je práve ich nenáročná údržba. Po niekoľkých rokoch si budete za toto rozhodnutie ďakovať.

Moderné hliníkové rámy majú v porovnaní s drevenými, oceľovými či plastovými rámami niekoľko výhod. Nikdy nebudú praskať, sušiť sa alebo hniť. Rovnako nebudú hrdzavieť, pretože neobsahujú oceľ ani železo, nehrozí im deformácia a tiež sa nepoškriabu tak ľahko, ako plastové rámy. Hliníkové okná a dvere sa však stále špinia. Občas preto potrebujú dôkladne vyčistiť. Presne tak, ako ostatné typy rámov a kovaní.

To, ako dvere čistíte, môže závisieť aj od ich veku. Moderné hliníkové profily majú špeciálnu povrchovú úpravu (práškové lakovanie), ktorá ich predurčuje k tomu, aby boli dvere odolné a vydržali dlhé roky. Staršie hliníkové dvere nemusia mať túto povrchovú úpravu. Sú tak viac vystavené poveternostným vplyvom, a preto pri nich existuje zvýšené riziko, že budú vznikať biele oxidačné škvrny a hliník bude korodovať.

Údržba a starostlivosť o hliníkové dvere - čistenie a dezinfekcia

Ako správne vyčistiť hliníkové dvere

Prvým krokom pri čistení hliníkových dverí alebo okien je príprava všetkého, čo budeme potrebovať. Najčastejšie je to vedro alebo záhradná hadica, mydlová voda alebo jemný čistiaci prostriedok, čistá voda (lepšie funguje vlažná), kefa s jemnými štetinami, špongia a suchá mäkká handrička. Dvere vám odporúčame umývať ráno, keď na ne priamo nesvieti slnko. Je to z dôvodu tzv. pruhovania, čo môže byť pri umývaní dosť frustrujúce. Pruhy na hliníkovom ráme vznikajú vtedy, keď slnko vysuší povrch skôr, ako ho stihnete opláchnuť vodou a utrieť suchou handričkou.

1. Odstráňte povrchový prach a nečistoty

Teraz, keď máme pripravené všetko potrebné, môžeme sa pustiť do samotného čistenia. Základným pravidlom pri čistení dverí je, že začíname zhora a pokračujeme smerom nadol. Takto neriskujete, že na miestach, ktoré ste už vyčistili, sa znova usadia nečistoty alebo špina.

Naplňte vedro čistou vodou alebo použite záhradnú hadicu a dvere z vonkajšej strany jemne opláchnite. Tento postup opakujte dvakrát alebo trikrát v závislosti od toho, aké špinavé sú rámy a dvere. Nechajte túto vodu vyplaviť nečistoty v ráme a na skle. Keďže sa tieto časti dverí zvnútra nezašpinia, v tomto kroku ich stačí jemne utrieť vlhkou handričkou namočenou v  mydlovej vode.

2. Zmiešajte čistiaci prostriedok s vodou

Jemný čistiaci prostriedok alebo špecializovaný prostriedok na čistenie hliníka zmiešajte s čistou vlažnou vodou na mydlový roztok. Uistite sa, či má použitý prostriedok hladinu PH 7 alebo menej. Pozor, mydlo musí byť zásadité, inak sa môže narušiť povrchová úprava hliníka!

3. Dvere čístite iba jemne

Vezmite kefu s jemnými štetinami a ponorte ju do vlažnej mydlovej vody. Nepoužívajte oceľovú vlnu. Namiesto toho použite nylonovú kefu. Jemne vydrhnite rámy dverí, odstráňte zvyšky špiny a nečistôt prilepených k povrchu. Môžete si tiež vziať starú zubnú kefku, ktorej štetiny sú len mierne tvrdé, a ponoriť ju do roztoku, aby ste vyčistili špinu usadenú v ťažko dostupných rohoch. Potom vezmite mäkkú vlhkú špongiu a uvoľnené nečistoty utrite. Vynaložte mimoriadne úsilie na vyčistenie detailov, ako sú spoje a drážky, ktoré sú zodpovedné za hladký pohyb vašich hliníkových dverí.

4. Dobre opláchnite čistou vodou

Mydlo treba dôkladne opláchnuť. Jeho zvyšky majú tendenciu akumulovať nečistoty. Vaše dvere tak budú skôr špinavé ako čisté.

5. Použite suchú handričku

Po dôkladnom opláchnutí celej dvernej konštrukcie ju následne utrite mäkkou a suchou handričkou. V ideálnom prípade použite mikrovláknovú utierku, pretože výborne absorbuje vodu a zároveň nepoškriabe povrch. Namiesto náhodného utierania v rôznych smeroch, dvere vyleštite v jednom smere, aby ste zabránili šmuhám a dosiahli požadovaný lesk. Nedotýkajte sa dverí, kým nie sú úplne suché, aby ste predišli stopám po odtlačkoch prstov.

Ako vyčistiť staré hliníkové dvere (oxidačné škvrny)

  1. Odstráňte prebytočné nečistoty z rámu pomocou nylonovej kefy na čistenie – nepoužívajte príliš drsné pomôcky, inak by sa poškodila povrchová úprava.
  2. Rovnaký pomer bieleho octu a vody nalejte do vedra.
  3. Pomocou kefy na kefovanie zapracujte octový roztok do rámov, kým nezmiznú biele škvrny spôsobené oxidáciou.
  4. Ak škvrny po oxidácii stále ostávajú, skúste dvere očistiť oceľovou vlnou s vysokou jemnosťou – opatrne, dvere môžete ľahko poškrabať!
  5. Aby ste sa zbavili zvyšných nečistôt, opláchnite hliníkové dvere čistou vodou a povrch osušte suchou handrou.

Na čo si dať pozor pri údržbe hliníkových dverí?

  1. Nikdy nepoužívajte drsné čistiace prostriedky s obsahom abrazívnych prísad.
  2. Nikdy nepoužívajte drôtenky a iné ostré predmety na hrubé mechanické čistenie (špachtľa, škrabky, nože a i.).
  3. Nikdy nepoužívajte organické rozpúšťadlá, riedidlá alebo kyseliny akéhokoľvek typu.

Dvere čistite aspoň dvakrát ročne

Hlavným cieľom pri použití ktorejkoľvek z metód čistenia, je udržať čistotu a funkčnosť hliníkových dverí. Vnútornú stranu rámov zvyčajne stačí vyčistiť ľahko – pomocou mydlovej vody a vlhkej handričky. Vonkajším častiam rámov pomôže pravidelné oplachovanie vodou aspoň raz za mesiac. 

Vždy na jar a na jeseň by ste mali dopriať svojim dverám kompletnú údržbu v podobe dôkladného vyčistenia pomocou vyššie spomenutých riešení. V dôsledku nadmernej špiny, mastnoty alebo usadenín sa môže znížiť funkčnosť dverí, preto je pravidelná údržba dverí aspoň dvakrát do roka žiaduca a odporúčame ju aj my.

Prídte sa informovať o správnom postupe pri čistení hliníkových dverí. Radi vás privítame osobne v našej predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici, kde vám predstavíme dostupné riešenia. Nájdete nás na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.