Viete, ako sa starať o dvere? Správna starostlivosť predĺži ich životnosť

Ako by mala vyzerať starostlivosť o vonkajšie a vnútorné dvere? Správny spôsob údržby totiž dokáže výrazne predĺžiť ich životnosť. Poradíme vám, ako správne udržiavať dvere rôznych materiálov tak, aby zostali čisté a funkčné. Čomu treba pri údržbe venovať najväčšiu pozornosť? Na čo si dať pozor?

Klasické drevené dvere

Drevené dvere sú obľúbené v mnohých domácnostiach. Starostlivosť o ne je však náročnejšia. Treba si dať pozor na niekoľko vecí, aby vyzerali čisto a aby sme im predĺžili aj životnosť. Pri čistení drevených dverí musíte pravidelne utierať prach, ideálne pomocou jemnej mikrovláknovej utierky. Za zváženie tiež stojí premaľovanie alebo prelakovanie dverí.

1. Čistenie menších nečistôt a špiny

Oprášte pavučiny. Dvere sa pomerne rýchlo ocitnú pod vrstvou prachu a pavučín – najmä keď sú umiestnené blízko rohu. Pomocou prachovky pravidelne oprašujte drevené dvere, aby ste zabránili hromadeniu nečistôt a pavučín.

Používajte teplú mydlovú vodu. Namočte špongiu do vody a vyčistite povrch vašich drevených dverí. Môžete tiež použiť malú kefku (napr. kefku na zuby), aby ste sa dostali do rohov a štrbín vo dverách. Po dokončení zvyšok mydla opláchnite vodou.

Vyčistite okolie krajov. Otvorte dvere a čistou vlhkou handričkou dôkladne utrite okraje po celom ich obvode. Keď je na dverách nadmerne nahromadený prach alebo nečistoty, handričku viackrát opláchnite.

Údržba a starostlivosť o drevené dvere - čistenie a dezinfekcia

2. Čistenie väčších nečistôt a špiny

Dvere potrite leštiacim prostriedkom. Na povrch drevených dverí naneste trochu tekutého leštidla na nábytok a pomocou čistej utierky na riad ho vtierajte do dreva. Odstránite tak všetky existujúce škvrny a obnovíte prirodzený lesk dreva.

Použite parný čistiaci stroj. Zaobstarajte si parný čistiaci stroj a pridajte do štetín malé množstvo mydla. Aplikujte paru na škvrny na špinavom dreve a špiny by ste sa mali jednoducho zbaviť.

Odstráňte starú farbu alebo lak. Ak majú vaše drevené dvere starý náter alebo iný druh laku, ktorý chcete odstrániť, existuje niekoľko možností. Starý lak môžete obrúsiť alebo použite chemické odlakovače. Nezabudnite, že pri chemickom odlakovaní musíte zabezpečiť dobré odvetrávanie priestoru.

Údržba a starostlivosť o drevené dvere - lakovanie, brúsenie a naparovanie

3. Predchádzanie budúcim škodám

Drevo nechajte dôkladne vysušiť. Pri čistení drevených dverí vodou alebo inými čistiacimi prostriedkami nechajte materiál dôkladne uschnúť. Keď drevo nie je správne ošetrené, mohla by ho zdeformovať vlhkosť. Prebytočnú vlhkosť utrite čistou utierkou.

Dvere treba pravidelne lakovať. Je dôležité, aby drevo malo ochrannú vrstvu, ktorá ho chráni pred poveternostnými vplyvmi. Dvere zrejme bude treba prebrúsiť a zbaviť sa zvyškov existujúceho laku, prípadne dreva, ktoré sa štiepi a odlupuje. Naneste lak a nechajte ho úplne zaschnúť. Keď je na vašich dverách presklenie, nezabudnite ho pred lakovaním oblepiť maliarskou páskou.

Tip na čistenie kovania: Pri čistení dverí nezabudnite dezinfikovať aj kľučky. Pomocou bežne dostupnej dezinfekcie alebo roztoku octu a vody utrite kľučky a rozety na dverách a dezinfikujte ich. Najviac baktérií je totiž práve na kľučkách. Trápi vás vŕzganie dverí? Prečítajte si, ako sa ho zbaviť.

Plastové dvere

Plast sa stal najobľúbenejšou voľbou pre dvere najmä preto, lebo bol v 80. rokoch prezentovaný ako bezúdržbová alternatíva k dreveným dverám. Zatiaľ čo drevo vyžaduje veľkú starostlivosť, plast znesie aj niekoľko rokov bez údržby za predpokladu, že sú dvere osadené na mieste so stabilnými poveternostnými podmienkami. Plastové dvere si vyžadujú pravidelné umývanie, pretože prach a nečistoty sa hromadia najmä na bielych rámoch, ktoré sú najpopulárnejšie (a najlacnejšie). V súčasnosti sa často využívajú plastové dvere, ako napr. vedľajšie vstupné dvere do domu alebo pivnice.

1. Čistenie vnútri plastového rámu

Vyčistite pánty dverí. Začnite vyčistením pántov a vnútornej strany rámov. Otvorte dvere čo najviac do bodu odporu (netlačte za tento bod). Pomocou vysávača vysajte z pántov akýkoľvek nahromadený prach.

Umývajte s teplou vodou. Pomocou nadstavca s mäkkou kefou prechádzajte okolo rámu a dostaňte sa do všetkých rohov rámu. Na čistenie vnútorných častí dverných rámov z plastu použite mäkkú handričku a teplú vodu s jemným mydlovým roztokom.

Údržba a starostlivosť o plastové dvere - čistenie a dezinfekcia

2. Čistenie plastového rámu a dverí

Odstráňte prach a nečistoty. Keď máte záhradnú hadicu, dvere opláchnite čistou vodou, aby ste odstránili nečistoty. Znovu použite rovnaký mydlový roztok s teplou vodou a pomocou mäkkej handričky umyte rám, dvere a presklenie. Dvere opäť opláchnite čistou vodou.

Tip na čistenie skla: Tajomstvom krištáľovo čistého bočného svetlíka alebo skla na dverách je použitie stierky s mäkkou čepeľou (ako sa to robí pri umývaní okien). Začnite na jednej strane a buď ťahajte zo strany na stranu dole, alebo začnite na jednej strane a ťahajte zhora nadol. Pomocou prstov alebo handričky zotrite prebytočnú vodu zo stierky pred ďalším použitím. Na čistenie môžete použiť aj ocot. Zmiešajte ½ pohára octu s 2 pohármi vody a niekoľkými kvapkami čistiaceho prostriedku. Mäkkou handričkou nanášajte na okná a potom utierajte do čista krúživými pohybmi pomocou papierových utierok.

3. Čoho sa vyvarovať pri údržbe plastových dverí

  • Nikdy nepoužívajte prostriedky na čistenie skla na čistenie plastových rámov a dverí,
  • nikdy nepoužívajte bielidlo, metylalkohol alebo destiláty,
  • nikdy nepoužívajte krémové čistiace prostriedky, čistiaci prášok alebo iné agresívne prostriedky,
  • nikdy nepoužívajte žieraviny ani prostriedky na báze amoniaku,
  • nikdy nepoužívajte oceľovú vlnu alebo drôtenú kefu.

Hliníkové dvere

Popularita hliníkových vchodových dverí neustále rastie. Týka sa to najmä moderných domov, ktoré vznikli v súlade s najmodernejšími trendmi v architektúre. Sú ľahké, odolné, majú dlhú životnosť, minimálnu údržbu a sú jednou z najlepších možností dostupných na trhu. Je to tiež jedno z najekologickejších riešení z hľadiska použitého materiálu. Tieto dvere majú výborné tepelnoizolačné vlastnosti, vydržia aj extrémne počasie a sú mimoriadne vhodné pre novostavby aj rekonštrukcie. Starostlivosť o hliníkové dvere je veľmi jednoduchá.

1. Povrchové nečistoty a špina na dverách

Použite vysávač a záhradnú hadicu. Najskôr povysávajte všetky nečistoty v oblasti pántov a rámu dverí, následne dvere opláchnite hadicou. Keď nemáte prístup k záhradnej hadici alebo jednoducho nemáte dostatok miesta na odtekanie vody pred dverami, na umytie dverí použite vlhkú mikrovláknovú handričku. Vždy začnite s utieraním nečistôt na vrchu, aby špinavá voda prirodzene s gravitáciou tiekla nadol.

Stačí teplá mydlová voda. Dôkladné umytie pomôže uvoľniť mastnotu a hrubé nečistoty prilepené na povrchu vchodových dverí a v oblasti presklenia. Teraz je čas jemne opláchnuť povrch, drážky a vystupujúce dekoračné prvky, aby ste dvere zbavili mastnoty a usadenín.

Údržba a starostlivosť o hliníkové dvere - čistenie a dezinfekcia

2. Maximálny lesk bez šmúh

Hliníkové dvere utierajte jedným smerom. Nebudete tak vytvárať na dverách šmuhy a dosiahnete požadovaný lesk. Hliníkové dvere lakované práškovou farbou sa čistia veľmi ľahko a zvládne to naozaj každý. V dôsledku nadmernej špiny, mastnoty alebo usadenín sa môže znížiť funkčnosť dverí, preto je pravidelná údržba dverí žiaduca a odporúčaná.

Tip na čistenie hliníkových dverí: Dvere odporúčame umývať ráno, keď na ne nesvieti silno slnko. Je to z dôvodu tzv. pruhovania, čo môže byť pri umývaní dosť frustrujúce. Pruhy na hliníkovom ráme vznikajú vtedy, ak slnko vysuší povrch skôr, ako ho vy stihnete opláchnuť vodou a utrieť suchou handričkou.

3. Čoho sa vyvarovať pri údržbe hliníkových dverí

  • Nikdy nepoužívajte drsné čistiace prostriedky s obsahom abrazívnych prísad,
  • nikdy nepoužívajte drôtenky a iné ostré predmety na hrubé mechanické čistenie (špachtľa, škrabky, nože a i.),
  • nikdy nepoužívajte organické rozpúšťadlá, riedidlá alebo kyseliny akéhokoľvek typu.

Mení sa starostlivosť o dvere v závislosti od materiálu?

Určite áno. Jednoznačne najväčšiu starostlivosť za účelom predĺženia životnosti si vyžadujú drevené dvere. Keď sú drevené dvere vystavené nepriaznivým poveternostným podmienkam, musíme okrem bežnej údržby počítať aj s tým, že ich bude treba časom prelakovať alebo premaľovať. Nehovoriac o zvýšenom riziku praskania, štiepenia alebo hnitia samotného dreva pri lacnejších dverách, s čím sa spájajú dodatočné finančné náklady. Drevené dvere sa dajú chrániť strieškou nad vchodové dvere.

Na druhej strane máme plastové a hliníkové dvere. Oba typy sa vyznačujú jednoduchou starostlivosťou s nízkymi nárokmi na pravidelné čistenie. Pri lacnejších plastových dverách hrozí ale riziko deformácie, a to najmä v prípade tmavších farieb, ktoré viac priťahujú slnko. Hliníkové dvere sú voči tomuto fenoménu odolné a odolnosť sa dá ešte dodatočne zvýšiť prekrytím dverného krídla.

Správna starostlivosť o dvere nie je žiadna veda. Radi vás privítame osobne v našej predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici, kde vám vysvetlíme celý postup údržby krok po kroku. Nájdete nás na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.