Nekvalitné dvere nie sú len o nízkej cene. Ako ich rozpoznať?

Na trhu nájdete množstvo dverí rôznych prevedení s rôznou cenou. Nie všetky sú však kvalitné. Poradíme vám, ako jednoducho rozpoznať nekvalitné dvere. Aké vlastnosti by ste mali sledovať?

Ako sme spomenuli vyššie, zorientovať sa v ponuke predajcov dverí nie je jednoduché. Preto sme sa rozhodli, že vám spíšeme niekoľko rád, vďaka ktorým zistíte, že máte dočinenia s predajcom nekvalitných dverí. Spozornieť by ste mali nielen pri vysokých zľavách, ale aj podozrivo nízkej cene produktu, neúplných informáciách o produkte alebo zavádzajúcej cenovej ponuke a pochybnom pôvode. Ktorých zásad by ste mali pri výbere držať?

Podozrivo nízka cena alebo príliš vysoká zľava

Sú všetky vchodové dvere rovnaké? Rozhodne nie. Kvalita a vlastnosti vchodových dverí sa skrývajú v dvernom ráme a dvernej výplni, kam voľným okom bez rozrezania nedovidíte. Hoci dvere od rôznych výrobcov môžu vyzerať na pohľad rovnako, práve vo vnútri sa nachádzajú najväčšie rozdiely, ktoré tvoria kvalitu a, samozrejme, aj cenu.

Nekvalitné vchodové dvere nie sú len o nízkej cene

Ostáva vám tak buď dôverovať svojmu dodávateľovi, alebo požadovať doklad vo forme certifikátu, ako napríklad vyhlásenie o parametroch alebo deklarácia vlastností produktu. Takto sa uistíte, že naozaj kupujete vchodové dvere s vlastnosťami, za ktoré ste zaplatili. Šetrenie na použitých materiáloch pre dodávateľa znamená výrazne nižšie náklady, a preto sa často stáva, že sa ako zákazník stretnete s cenovými ponukami s neodolateľne vysokou zľavou (nezriedka viac ako 50 %), prípadne extrémne nízkou cenou. To všetko za vizuálne totožný model dverí, ktorý však zvnútra stojí na úplne iných materiáloch pochybnej kvality.

Dajte pozor na to, aby ste sa pre pár zľavnených percent nepopálili a dvere nepreklínali hneď s príchodom prvých dažďov alebo zimy. Skutočnú kvalitu totiž spoznáte až po určitom čase používania. Nehovoriac o tom, že kvalitné dvere vám vydržia roky. Vždy žiadajte dodávateľa, aby dokladoval vlastnosti vchodových dverí. Dvere bez technického listu predstavujú rizikovú kúpu s potenciálnymi problémami v budúcnosti.

Luglass popisuje v technických informáciách ku všetkým hliníkovým profilom a dverným výplniam presné vyhlásenie o parametroch. U nás presne viete, čo kupujete.

Zavádzajúca alebo neúplná cenová ponuka

Ako existujú rôzne triedy mobilných telefónov, automobilov alebo iného spotrebného tovaru, rovnako je to v prípade vchodových dverí. Existuje nespočetné množstvo konštrukčných riešení, a preto sa môžu od seba jednotlivé cenové ponuky dramaticky líšiť. Dôležité je vždy porovnávať porovnateľné.

Často sa stáva, že vám jeden dodávateľ nacení iný profil, inú hrúbku dvernej výplne, iný počet komôr medzi preskleniami, fixný svetlík namiesto otváravého či skryté pánty namiesto priznaných. Cenový rozdiel tak môže byť rádovo aj v stovkách eur. Aby ste identifikovali najväčšie cenové rozdiely, porovnajte si najmä typ profilu a typ dvernej výplne. Nezabudnite na zameranie, dopravu a montáž – sú už v cene?

Jasná a transparentná cenová ponuka na vchodové dvere

Populárnou praktikou pri cenových ponukách na hliníkové vchodové dvere je, že dodávateľ do hliníkového profilu nenacení dvernú výplň z hliníka, ale z lisovanej živice (HPL). Živicová výplň je totiž lacnejšia ako hliníková. Laik si to však pri porovnávaní cenových ponúk nemusí vždy všimnúť. Najskôr je šťastný, že ušetril, no neskôr zistí, že zakúpené hliníkové dvere nemajú dvernú výplň z hliníka, ale z lacnejšej a nie natoľko odolnej a trvácnej lisovanej živice. Prečítajte si, prečo je hliník vhodný na výrobu vchodových dverí.

Luglass ponúka výhradne hliníkové vchodové dvere s poctivou hliníkovou dvernou výplňou. V cenovej ponuke vždy uvádzame presné názvy a charakteristiku jednotlivých položiek pre jednoduché porovnanie s konkurenciou.

Pochybný pôvod dverí

Pri výbere vchodových dverí je veľmi dôležité poznať skutočného výrobcu. Pýtajte sa na to svojho dodávateľa a overte si ho. Nedajte sa odbiť frázou, že dvere sú z Nemecka. Takáto odpoveď je často zavádzajúca a najčastejšie týmto spôsobom argumentujú predajcovia, ktorí predávajú dvere pochybného pôvodu.

Kvalitní a časom overení výrobcovia dverných profilov a výplní pôsobia na trhu už desiatky rokov. Používajú najmodernejšie technológie a veľkú časť výroby majú plne automatizovanú, čo zaručuje stabilnú kvalitu dverí. Investujú do vývoja a majú vlastné skúšobné laboratória. Prečítajte si 5 dôvodov, prečo nekupovať najlacnejšie dvere.

Pre Luglass je dodávateľom hliníkových profilov firma Aluprof (založená v 1945) a hliníkových výplní naša materská firma KN (založená v 1993). Zámky nám dodáva firma Winkhaus (r.1854), bezpečnostné vložky firma EVVA (r. 1919) a kovanie máme od firiem Artitec (r. 1910), Convex (r. 1973) a M&T (r. 1997).

Akých zásad pri kúpe dverí by sme sa mali držať?

Hoci vchodové dvere môžu na prvý pohľad vyzerať u každého predajcu rovnako, skutočné rozdiely sa skrývajú vo vnútri. V prípade hliníkových dverí žiadajte pevný a odolný profil s tepelno-izolačnými vlastnosťami, ktorý spĺňa nízkoenergetické štandardy súčasnosti (napr. Aluprof MB-86SI). Do profilu požadujte osadiť poctivú hliníkovú dvernú výplň s hrúbkou ideálne 48 mm a dilatačným jadrom a izolačným trojsklom. Uistite sa, že dodávateľ má potrebnú dokumentáciu o technických parametroch a že v cenovej ponuke sú tieto položky jasne uvedené.

Kupovať dvere od neznámeho dodávateľa bez histórie a referencií je v súčasnosti veľké riziko. Naša materská firma vznikla v roku 1993 a ako výrobná proexportná veľkoobchodná firma vyrábame už dlhé roky dverné výplne najmä pre západný trh. V roku 2017 sme založili značku Luglass a vytvorili tento e-shop, aby sme naše výrobné a technické know-how priniesli vo forme prémiových hliníkových vchodových dverí aj koncovým zákazníkom na Slovensku. Naše referencie nájdete na našej facebookovej stránke.

Veľa o dodávateľovi a spolupráci s ním napovie už to, ako dlho musíte čakať na cenovú ponuku alebo na odpoveď na vašu otázku. Keď prešiel takmer týždeň a stále sa nikto neozval späť, čo myslíte, aká bude komunikácia s dodávateľom v prípade, že nastanú problémy? V Luglass presadzujeme rýchlu, flexibilnú a transparentnú komunikáciu podľa preferencie klienta – či už cez telefón, e-mail, Facebook alebo WhatsApp. Cenovú ponuku vám pripravíme do 24 hodín a zákaznícky servis v prípade montáže realizovanej našou firmou ponúkame v rámci záruky zadarmo po dobu 5 rokov.

Informujte sa o správnom výbere vchodových dverí do domu. Radi vás privítame osobne v našej predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici, kde vám predstavíme všetky dostupné riešenia. Nájdete nás na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.