Zbavte sa nepríjemného hluku z ulice. Ako odhlučniť dvere?

Kvalitné vchodové dvere by mali mať nepochybne dobrú zvukovú izoláciu. Absencia vonkajšieho hluku patrí medzi hlavné faktory, od ktorých závisí pohodlie v dome či byte. Zvuková izolácia je užitočná v mnohých oblastiach každodenného života. Či už bývate pri rušnej ceste, chcete si nahlas pustiť hudbu bez toho, aby ste rušili susedov, alebo potrebujete tiché miesto na prácu, s odhlučnením dverí získate to, čo naozaj chcete – vytúžený pokoj.

Mnohé štúdie dospeli k záverom, že znižovanie hlukovej záťaže má priaznivé účinky na naše zdravie a znižuje riziko srdcových chorôb či cukrovky. Jedna z nich na vzorke 500 ľudí zistila, že život pri hlučnej ceste môže súvisieť až s 25% nárastom prípadov depresie. Zníženie hluku má teda zásadný vplyv na naše pohodlie, zdravie aj šťastie. V článku sa preto budeme zaoberať výberom vhodných materiálov na zníženie hluku a pozrieme sa aj na to, ako správne odhlučniť vstupné dvere.

Ako odhlučniť vchodové dvere pri práci z domuV čase pandémie, prísneho lockdownu a zvýšeného dopytu po práci z domu, je zvuková izolácia od okolia čoraz žiadanejšia.

Prečo je odhlučnenie dverí dôležité?

Dvere a okná sú najväčšou medzerou v stene a najslabším článkom pre zvukovú izoláciu. Veľakrát prispievajú k problémom s hlukom, čo z nich robí nevyhnutný prvok pri akomkoľvek akustickom riešení. Priestor v spodnej časti dverí má často väčšiu medzeru ako priestor po stranách, takže umožňuje prenikanie väčšieho množstva zvuku. Ďalším problémom je tenké jadro mnohých vchodových dverí, ktoré sú síce cenovo dostupné, ale zvukovo slabo odolné.

Odhlučnenie dverí prináša aj ďalšiu veľkú výhodu – tepelnú izoláciu. Hrubšie jadro, resp. materiály použité na odhlučnenie tiež poskytujú izoláciu pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami. Vaša novoodhlučnená predsieň alebo vstupný priestor do domu bude teda nielen tichší, ale v lete z neho nebude unikať chlad a v zime teplo. Zvuková izolácia vstupných dverí tiež môže zlepšiť kvalitu vzduchu, redukovať nežiaduci zápach a vlhkosť, aby ste mohli v dome pohodlne pracovať alebo odpočívať.

Kedy by ste mali siahnuť po odhlučnení dverí?

1. Ak pracujete z domu

Štekanie psov, hádky susedov, trúbenie alebo plač detí môžu byť pri práci z domu skutočnou prekážkou. Zvukovo izolované dvere vám pomôžu uzavrieť sa pred vonkajším svetom a sústrediť sa na to, čo potrebujete. Štúdie preukázali, že keď na pracovisku zmiznú rušivé zvuky, produktivita sa zvýši o 48 % a príznaky stresu klesnú o 27 %.

2. Ak sú vaši susedia hluční

Nič nezničí idylku z nového bývania viac ako hluční susedia. Ak tí vaši po sebe neustále kričia, hrajú na hudobné nástroje alebo púšťajú nahlas hudbu v nočných hodinách, odhlučnené dvere sú fantastickým spôsobom, ako si zabezpečiť ticho, ktoré potrebujete.

3. Ak ste hluční vy

Ak hráte na hudobný nástroj, počúvate nahlas hudbu, hráte sa na herných konzolách s vysokou hlasitosťou alebo radi organizujete večierky pre kamarátov, zvážte odhlučnenie dverí. Takto si môžu vaši susedia užívať vytúžený pokoj.

Ako efektívne odhlučniť vchodové dvere?

1. Výmena starých dverí za nové

Ide o najjednoduchšie, ale zároveň ekonomicky najnáročnejšie riešenie. Na izoláciu miestnosti od nežiaducich zvukov zvonka sa pri moderných vchodových dverách štandardne používajú dverné výplne so sendvičovou štruktúrou. Môžu byť hliníkové, plastové alebo drevené. Dôležité je, aby sa vnútri nenachádzali prázdne miesta, kde by mohlo dochádzať ku vibráciám. Prečítajte si 5 dôvodov, prečo by ste mali staré dvere vymeniť za nové.

TIP: Najlepším riešením pre izoláciu zvuku sú dvere z hrubého jadra s protihlukovou vložkou bez presklenia a iných dekoračných prvkov vo vyhotovení s obojstranným prekrytým krídlom. Tak, aby dvere konštrukčne tvorili jeden celok.

2. Akustické závesy alebo montáž druhých dverí

Dodatočná montáž dverí v interiéri alebo exteriéri (podľa dispozície domu) pomôže významne znížiť hladinu hluku. Táto možnosť je však finančne náročná, a preto môže prísť vhod flexibilnejšie riešenie v podobe akustických závesov.

3. Odhlučnenie svojpomocne

Najlacnejšou, ale náročnejšou cestou k odhlučneniu vonkajších dverí, je vytvorenie vlastnej zvukovej izolácie. Potrebujete kreativitu, náradie na montáž a materiály, ktoré pohlcujú zvuk.

Ako utesniť vchodové dvere voči hlukuNa zlepšenie zvukovej izolácie dverí môžu slúžiť rôzne tesnenia, gumy alebo samolepiace pásky.

Čo potrebujete na odhlučnenie dverí?

Na zlepšenie zvukovej izolácie vonkajších dverí nalepte tesnenie po celom obvode dverí. Ako tesnenie vám môžu poslúžiť gumy alebo samolepiace pásky podľa typu dverí. Tesnenie umiestnite medzi dvere a rám pozdĺž ostenia. Vyberte si takú hrúbku, aby ste zaistili tesné otvorenie a zatvorenie krídla. Dbajte o to, aby bol zámok ľahko zatvárateľný.

Aby sme eliminovali medzery medzi dverným krídlom, rámom a stenou, môžete použiť montážnu penu, špeciálny tmel, parotesné alebo expanzné pásky. Povrch a okraje vysušte a zvyšné otvory utesnite tesniacou pištoľou.

V niektorých prípadoch sa na dvere montujú zametače, ktoré zaistia lepšiu zvukovú izoláciu a tesnenie dverí. Uzatvárajú medzery medzi spodnou časťou dverí a podlahou a zabraňujú tak prievanu či prenikaniu zvuku do miestnosti.

Za zmienku stojí aj vytvorenie vnútornej vrstvy na báze minerálnej vlny a čadičových vlákien, ktorá sa očaluní koženkou. Hoci nejde o príliš estetické riešenie, je finančne nenáročné a svoj účel pri starých dverách splní uspokojivo.

Odhlučnenie vchodových dverí svojpomocneSvojpomocné riešenie z čias minulých. Minerálna vlna a čadičové vlákna, ktoré sa očalunia koženkou.

Oplatí sa investovať do finančne náročnejšieho riešenia?

Pre niekoho áno, pre iného nie. V čase pandémie, prísneho lockdownu a zvýšeného dopytu po práci z domu, je zvuková izolácia od okolia čoraz žiadanejšia. Je však len na vás, do akej miery je táto požiadavka kľúčová a koľko chcete do toho investovať. Ak ste technicky a manuálne zruční a ide vám viac o funkčnosť ako o estetiku, môžete sa rovno pustiť do práce.

Ak ste ale človek, ktorý si potrpí na dizajn a vyžaduje komplexné a funkčné riešenie, odporúčame vám hliníkové dvere s obojstranným prekrytým krídlom s hrúbkou až 95 mm v pasívnom profile Aluprof MB-104. Na vyžiadanie do týchto dverí vieme osadiť aj špeciálnu protihlukovú vložku. Koniec koncov, zvukovo izolované dvere sa líšia od bežných na prvý pohľad len hrúbkou a typom vnútornej štruktúry. Vždy sa preto predajcu opýtajte na to, čo voľným okom nevidíte. Skutočné vlastnosti dverí sú totiž ukryté vnútri a od toho sa potom odvíja aj ich cena.

Prídte sa informovať o možnostiach odhlučnenia dverí. Radi vás privítame osobne v našej predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici, kde vám predstavíme dostupné riešenia. Nájdete nás na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.