Užitočné tipy, ako zladiť dvere s oknami a podlahou. Aké sú pravidlá?

Aké dvere si vybrať ku vinylovej, laminátovej alebo kompozitnej podlahe? Môžem okná v drevodekore kombinovať s bielymi dverami? Ako farebne zladiť podlahu s oknami a vchodovými dverami? Na tieto otázky sa pýta každý, kto uvažuje nad stavbou alebo rekonštrukciou rodinného domu. My na ne poznáme odpoveď.

Pri otázke kombinovania farieb a materiálov je kľúčové vnímať interiér ako jeden celok. Predstavte si, akú energiu má tento priestor vyžarovať. Tomu následne prispôsobte štýl, jednotlivé materiály a farby. Ich správnou kombináciou viete dosiahnúť súlad a harmóniu v domácnosti.

Aby interiér pôsobil harmonicky, je vhodné vizuálne prepojiť určitú časť domu a vytvoriť tak jednotné materiálové a farebné spektrum. Základom je najmä podlaha, dvere a okná. Zásadnú úlohu pri výbere zohráva funkčnosť a kvalita použitých materiálov, hoci na prvý pohľad vnímame predovšetkým dizajn a, samozrejme, cenu.

Ako zladiť dvere, okná a podlahu? Vchodové dvere AV-177 vo farbe RAL 8011 oriešková hnedáHliníkové vchodové dvere AV-177 vo farbe oriešková hnedá RAL 8011 s kľučkou Tipo UK a oválnou rozetou 5008

Ako zladiť dvere s oknami a podlahou?

Vchodové dvere sú z hľadiska dizajnu srdcom stavby a jedným zo základných estetických prvkov domácnosti. Potenciál dverí v interiérovom dizajne je pri vytváraní charakteru miestnosti, v porovnaní s inými prvkami, nenahraditeľný. Nepísané pravidlá hovoria, že je lepšie zvoliť výrazné a veľké dvere, ako sa ich snažiť zamaskovať do steny a ukryť v priestore.

Kým pri interiérových dverách si budete vyberať medzi množstvom drevodekorov alebo lakovaných povrchov, pri vchodových dverách z interiérovej časti bude základný výber doplnkov stáť na otázke, či máte plastové, drevené alebo hliníkové dvere. Plastové dvere budú najčastejšie biele alebo v imitácii dreva, drevené dvere zo skutočného dreva a hliníkové dvere budú lakované ľubovoľným odtieňom farby RAL.

Zabúdať netreba ani na kovanie, ktoré sa často označuje ako šperk na dverách. Súčasným trendom je matné čierne kovanie na svetlých dverách alebo klasické nerezové kovanie na tmavých dverách. Niekoho môžu osloviť aj menej tradičné, no o to vizuálne atraktívnejšie materiály, ako nikel, mosadz alebo titán.

Dvere by sa mali vždy farebne kombinovať s oknami. Ak však stále netušíte, akú podlahu a nábytok budete mať v dome a musíte sa čo najskôr rozhodnúť pre konkrétnu farbu, odporúčame vám bielu. Je to nadčasová a neutrálna farba, ku ktorej vždy zladíte akúkoľvek podlahu alebo nábytok. Veľa zákazníkov si pri výbere vchodových dverí vyberá bielu farbu z interiéru, hoci dvere z exteriéru zvolia v populárnej antracitovej sivej. Ak vám dvere nepasujú ku zvyšku domu, možno by ste mali zvážiť výmenu starých za nové.

Ako zladiť dvere, okná a podlahu? Vchodové dvere AV-244 vo farbe RAL 9007 šedáHliníkové vchodové dvere AV-244 v šedej farbe RAL 9007 s čiernou kľučkou Convex 1605 US a čiernou hranatou rozetou Convex US

Ako zladiť okná s dverami a podlahou?

Interiéroví dizajnéri sa každý rok čoraz viac snažia tlačiť okná, resp. okenné rámy do úzadia. Profily sú stále menšie alebo skryté a zmeny sa dočkalo aj presklenie, ktoré je bezrámové. Efekt okien v interiéri sa tak postupne vytráca. Hoci to stále nie bežná norma, trendy ukazujú jasný smer. 

Keď máte doma biele dvere, najjednoduchšie ich esteticky skombinujete s bielymi oknami, čo je prípad najmä plastových okenných rámov. K bielym oknám sa dá potom jednoducho skombinovať ľubovoľný vzor alebo materiál podlahy. 

Je dôležité uvedomiť si, že menej je niekedy viac. Neodporúčame vám kombinovať v jednej miestnosti viac ako dva druhy dreva alebo drevodekoru. Ideálne je, keď máte okná a dvere rovnaké a vaša podlaha ladí s nábytkom. Keď už máte osadené okná a po rokoch sa vám ich dekor zunoval, zakryte ich závesmi, ktoré môžete farebne kombinovať s dverami a nábytkom.

Ako zladiť dvere, okná a podlahu? Vchodové dvere VV-850-GL1 vo farbe RAL 9016 bielaHliníkové vchodové dvere VV-850-GL1 v bielej farbe RAL 9016 s kľučkou M&T (NRz) Kvadra a hranatou rozetou M&T  (NRz)

Ako zladiť podlahu s dverami a oknami?

Podlaha by mala ladiť nielen s nábytkom a zariadením interiéru, ale aj s interiérovými a vchodovými dverami. Neznamená to však, že všetky prvky musia byť v rovnakom farebnom odtieni.

Tmavá podlaha sa vo všeobecnosti hodí ku bielym alebo svetlým dverám a oknám, ktoré spolu s ostatnými prvkami vytvárajú moderný kontrast. Keď trváte na tmavej podlahe v izbe neveľkých rozmerov a bojíte sa, že vám podlaha priestor opticky zmenší, odporúčame vám kombinovať tmavé farby s veľkými oknami a dverami s presklením. Takto priestor rozjasníte a zároveň zvýrazníte tmavý vzor na podlahe.

Svetlá dlažba alebo podlahy v bledých zemitých farbách sa ľahko kombinujú. Výborne sa dopĺňajú s dverami a oknami v teplých prírodných odtieňoch dreva. Pozor treba dávať najmä pri výbere podlahy v dominantných farbách (ako napr. vinyl s ornamentálnymi vzormi) alebo rôznych vintage štýloch. Zvyšok interiéru kombinujte v jemných farebných odtieňoch, aby sa vám jednotlivé farby a vzory nebili s ostatnými doplnkami.

Hliníkové vchodové dvere AV-447 v purpurovej červenej farbe RAL 3004 s kľučkou M&T (Cu) Mini-T a hranatou rozetou M&T  (Cu)

Všeobecné pravidlá interiérového dizajnu

  • Keď si zvolíte dvere v rovnakej farbe alebo dekore ako podlahu, vyberte si aspoň o odtieň svetlejšiu podlahu. Pri svetlej podlahe siahnite po kontrastne tmavých dverách a oknách alebo zvoľte riešenie aspoň o dva odtiene tmavšie ako podlaha. A naopak, k tmavej podlahe si vyberte svetlé dvere a okná. Keď preferujete tmavšie odtiene, vyberte si aspoň o dva odtiene bledšie ako je farebný odtieň podlahy.
  • Ak si neviete vybrať farbu alebo sa bojíte farby kombinovať, vyberte si z neutrálnych farieb, ako biela, čierna, šedá. Ľahko sa kombinujú a hodia sa naozaj ku všetkému. Pozor, navzájom by ste nemali kombinovať teplé a studené odtiene.
  • Dvere nemusia byť len drevené alebo s imitáciou dreva. Veľké presklené plochy na dverách vám presvetlia miestnosť a tiež ju opticky zväčšia. Ak sa obávate straty súkromia, pri vchodových dverách vám odporúčame použiť reflexné (zrkadlové) sklo, cez ktoré je vidieť von, ale nie je vidieť dovnútra.
  • Nepodceňujte výber kovania. Je šperkom dverí, ktoré môže byť vyrobené z rôznych materiálov a dodá dverám výnimočnosť.

Výber závisí od vkusu

Upozorňujeme, že riešenia a návrhy spomenuté v tomto texte nie sú zaväzujúce ani jediné, ktoré sú možné. Výber farebnej kombinácie a materiálu je vyslovene individuálna záležitosť, ktorá závisí výhradne od vkusu a predstáv zákazníka. Ak máte pochybnosti pri výbere dverí, okien alebo podlahy, vyhľadajte pomoc odborníka –  buď architekta, interiérového dizajnéra, alebo kontaktujte špecializovanú predajňu, kde vám navrhnú riešenie na mieru. V prípade, že máte akékoľvek otázky ohľadom výberu hliníkových dverí, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám na ne zodpovieme.

Informujte sa o trendových kombináciách dverí s oknami a podlahami. Radi vás privítame osobne v našej predajni BENEDOOR v Považskej Bystrici, kde vám predstavíme jednotlivé dizajnové riešenia. Nájdete nás na adrese Centrum 1746/265 v obchodnom centre BREL.

ZISTITE O DVERÁCH VIAC

Drevené, plastové alebo hliníkové – neviete sa rozhodnúť, aké dvere kúpiť?
Spísali sme sprievodcu výberom vchodových dverí.